„Ma cheama John si sunt prietenul tau“
John C. Maxwell este unul dintre cei mai respectati si influenti experti in leadership ai momentului, autorul a 60 de carti si un speaker de succes care motiveaza peste 350.000 oameni anual, prin conferinte tinute in toata lumea.
In cadrul seminarului de leadership „How to Be a Real Success“, organizat de Finmedia la Bucuresti, in parteneriat cu Coface si Raiffeisen Leasing, co-organizat de revista Cariere, Maxwell a prezentat principiile esentiale de leadership in patru domenii cheie: Relationare, Echipa, Atitudine si Leadership. El a dezvoltat fiecare componenta a paradigmei R.E.A.L. leadership trecand in revista cateva dintre principiile esentiale care ne pot ajuta sa ducem practica leadershipului la un nivel superior. Pentru ca, asa cum spune Maxwell: „Chiar si cele mai mici schimbari in practicile noastre de leadership au efecte mari“.
Maxwell sustine ca relatiile cu ceilalti sunt fundatia pe care sta un lider bun. „Trebuie sa inveti sa te intelegi cu oamenii. Ei nu vor merge alaturi de tine daca nu te intelegi cu ei.“ Iata de ce „a te face plăcut“ devine un factor extrem de important al succesului tau ca lider. Am retinut ca cele mai importante reguli in relatia cu ceilalti ar fi:
- sa-i tratezi pe ceilalti asa cum ai vrei sa fii tu tratat
- sa nu-i faci altuia ce tie nu-ti place
- sa le arati celorlalti apreciere, pretuire, respect
Efectele lipsei de etica nu raman niciodata fara urmari si Maxwell sustine ca criza economica din SUA a fost in primul rand o „criza a eticii“- companiile nu isi tratau angajatii corect. In opinia sa nu exista o etica a businessului; etica e etica, si in business si in viata!
Cateva principii ajuta intotdeauna la relationarea cu ceilalti: unul dintre acestea este principiul oglinzii. Maxwell spune ca ii vedem pe ceilalti dupa chipul si asemanarea noastra. Cand ii privim, ii vedem asa cum suntem noi. E inutil sa incercam sa ii schimbam pe ceilalti, noi trebuie sa schimbam ce vrem in primul rand la noi. Iata de ce, daca le zambesti, oamenii iti vor zambi la randul lor.
Alt principiu de care trebuie sa tinem seama in relatii este principiul ascensorului. „Functionam ca niste ascensoare unii pentru altii. Unii oamenii te ridica, altii te coboara. Cand te urci in liftul unora, nu gasesti decat un singur buton, care te trimite direct in subsol. Cand ai o zi proasta si urci intr-un astfel de lift, vei descoperi un al doilea buton. Acesta te trimite direct in pivnita.“ Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi adauga sau retrage valoare in viata celor din jur.
In relatie cu ceilalti este bine sa aplici corect principiile leadershipului. Prima impresie conteaza intotdeauna, de aceea o dovada ca iti pasa este sa retii numele oamenilor si sa le spui ceva memorabil in primele treizeci de secunde cat vorbesti cu ei. „Toti oamenii comunica, putini se conecteaza", spune Maxwell. Pe oameni nu-i intereseaza asa de mult cate stii ci cat de mult iti pasa de ei.“ Iata de ce devine asa de importanta una dintre cele 21 de legi incontestabile ale leadershipului, respectiv a „castigarii oamenilor“: „People buy into the leader before they buy into the vision“. Asadar felul cum te vinzi incepe sa devina crucial.
O regula pe care o respecta liderii de succes este aceea ca ei isi incep ziua propunandu-si sa ofere valoare celorlalti si si-o incheie intrebandu-se daca si cum au reusit sa faca acest lucru. Oamenii care iti ofera valoare te ridica, oamenii care sustrag valoare, te coboara.
Daca esti lider si te simti singur in varf, trebuie insa sa cobori si sa aduci oamenii la tine. „Daca esti singur in varf, esti un catarator, nu un lider.“ Ca sa vezi oameni in jurul tau, trebuie sa le acorzi valoare, sa ii pretuiesti. Pentru asta trebuie sa ajungi sa ii cunosti, sa stii ce pretuiesc ei, ce valori au. Liderii inteleg ca trebuie sa se ajusteze in functie de fiecare. Liderii asculta, invata si abia apoi conduc, un proces care nu se incheie niciodata. Este un proces constient, deliberat. Nimeni nu se trezeste pe culmea succesului peste noapte. Sfatul sau este sa ne intrebam permanent: Ce faci ca sa te dezvolti pe tine, Ce faci ca sa ii dezvolti pe ceilalti? Succesul unui lider e complet doar cand ii invata pe ceilalti pentru ca succesul celor apropiati noua determina succesul nostru.
Nimeni nu reuseste de unul singur si cine declara „I’m a self made man“ cu siguranta nu e un om complet. „Daca vrei sa faci ceva cu adevarat important faci impreuna cu ceilalti“ spune Maxwell. De altfel, poti sa recunosti un lider dupa oamenii de care e inconjurat. Un lider nu e niciodata singur.
Pentru a avea succes trebuie sa ne descoperim si sa ne dezvoltam punctele forte, apoi sa descoperim si sa dezvoltam punctele forte ale celor din jurul nostru. „Eu lucrez la punctele mele forte, nu la punctele mele slabe. Cand lucrezi asupra punctelor slabe nu faci progrese. Cu efort substantial, cel mult ajungi de la un nivel slab la un nivel mediu. Ca sa ai succes, trebuie sa faci efortul de a trece de la nivelul mediu, la nivelul performant. Succesul e determinat de antrenament, de exercitiu, de agenda zilnica.
Pentru aceasta, putem aplica zilnic regula lui 5. Adica a celor cinci activitati, pe care daca le-am repeta zilnic, ne-ar ajuta ca in cele din urma sa obtinem rezultatul propus.
A inspira incredere, a castiga oamenii, a adauga valoare, a consolida increderea, a obtine rezultate – totul incepe cu alegerea de a incepe sa fim mareti in tot ceea ce facem. Datorita faptului ca leadership-ul este determinat de relationarea cu ceilalti, rezultatele noastre depind de natura influentei pe care o avem asupra celorlalti – ce facem ca lideri afecteaza fiecare piesa din domino! Acesta este efectul de leadership! Micile schimbari in practicile noastre de leadership au ca rezultat dividende uriase, deoarece oamenii simt influenta liderului in mod exponential in domeniul de care au cea mai mare nevoie.