Carmen Burtea, CSAPPR: “Dacă investești în oameni, vor avea mai multe șanse să rămână în companie. Acest lucru menține talentul intern în loc să-l piardă în fața concurenței”
Carmen Burtea, Președinte al Comitetului Sectorial Agricultură, Piscicultură și Pescuit din România (CSAPPR), este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
“O altă abilitate importantă de conducere este investiția în alții. Căutați modalități de a ajuta membrii echipei să progreseze în carieră. Mentoratul poate ajuta persoanele să învețe mai multe despre punctele lor forte și despre cum să le aplice în carierele lor. Dacă investești în oameni, vor avea mai multe șanse să rămână în companie. Acest lucru menține talentul intern în loc să-l piardă în fața concurenței”, a spus Carmen Burtea, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Carmen Burtea
▶ Mă definește ca lider și ca om colaborarea și respectul față de persoanele cu care interacționez. Un lider eficient poate crea un grup în care să existe coeziune și care să lucreze pentru atingerea unui obiectiv comun. Pentru a face acest lucru, ar trebui să fii însă dispus să împărtășești acest obiectiv și strategia pentru atingerea acestuia cu cei din grupul tău, pe care îi conduci.
▶ Dacă poți arăta cum carierele oamenilor din subordinea ta vor fi direct afectate de obiectivele mai mari ale companiei, fiecare dintre ei își va înțelege rolul și se va simți personal implicat în procesul de obținere a rezultatului final. Dar dacă le arăți că fiecare poate ajuta la construirea unui mod de lucru eficient și deschis prin care să poți atinge obiectivele propuse, atunci fiecare dintre ei, ca parte a unei echipe închegate, se va simți provocat să depășească obiectivele.
▶ Deși am un secretariat tehnic redus ca număr, pot afirma faptul că avem rezultate remarcabile în ultimul timp. Cred că acest lucru se datorează faptului că există respect pe toate nivelurile organizației și părțile interesate externe, cum ar fi membrii, furnizorii, partenerii și afiliații. Respectul înseamnă ascultarea nevoilor și opiniilor lor, conștientizarea perspectivelor și ajungerea la un acord reciproc avantajos. Oamenii muncesc adesea mai mult și contribuie substanțial cu creativitatea care îi caracterizează atunci când se raportează la un climat respectuos, în care sunt tratați ca niște profesioniști.
▶ Îmi amintesc momentul în care am făcut parte dintr-o delegație de specialiști invitați să se familiarizeze cu politica agrară europeană, cu mecanismele de intervenție pentru stocurile de cereale, prețurile acestora etc. Partenerii din Franța și Olanda m-au încărcat cu peste 30 de kilograme de materiale scrise în care erau detaliate bune practici în domeniu, manuale și studii de caz pe fiecare produs agricol, inclusiv pentru sectorul zootehnic și piscicol. Erau materiale pe care le putem utiliza ca inspirație pentru a crea ceea ce astăzi se numește APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
▶ La aeroport, în Paris, nu m-au lăsat să mă îmbarc cu ele pentru că depășeau cu mult greutatea admisă. Și atunci, în cele doar două ore pe care le aveam la dispoziție, m-am așezat pe jos și mi-am făcut un birou ad-hoc, pe care am triat materialele în funcție de importanța datelor pe care le conțineau. Vă puteți imagina cum se uitau la mine oamenii care treceau pe acolo! Documentația mai importantă am înghesuit-o în bagaj și a ajuns la București. Pe celelalte materiale le-am parcurs în mare viteză, încercând să rețin cât mai multe informații. Când am aterizat acasă, seara târziu, m-am dus direct la birou unde am scris tot ceea ce îmi aminteam. Iar după ce echipa din care făceam parte a șlefuit materialul brut scris de mine, a apărut APIA.
Cine este Carmen Burtea
• Carmen Burtea este licențiată în economie, comerț și drept internațional, având un masterat în resurse umane.
• Este trainer autorizat și un speaker recunoscut în mediul de afaceri și antreprenorial.
• De asemenea, Carmen Burtea este președinta Comitetului Sectorial pentru Agricultură, Piscicultură și Pescuit din România.
• Aflată la al doilea mandat ca Vicepreședinte, Carmen Burtea va continua să consolideze premisele oricărui parteneriat solid pentru PWN România.
Compania: COMITETUL SECTORIAL AGRIGULTURĂ, PISCICULTURĂ ȘI PESCUIT DIN ROMÂNIA CSAPPR
• Înființat în 2009, CSAPPR este o instituție de dialog social de utilitate publică, cu personalitate juridică, având ca scop principal dezvoltarea calificărilor și standardelor profesionale în domeniul agriculturii, pisciculturii și pescuitului
• Misiunea CSAPPR constă, în principal, în participarea la elaborarea strategiilor naționale și sectoriale pentru formarea profesională, dezvoltarea cadrului normativ privind formarea, evaluarea și certificarea competențelor, precum și validarea calificărilor și a standardelor asociate, cu excepția celor dobândite prin învățământul superior.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.