Marian Spînu, DEEP SERV: “Un lider puternic este capabil să ia decizii curajoase și informate, chiar și atunci când acestea sunt dificile sau nepopulare”
Marian Spînu, co-fondator al companiei DEEP SERV, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
“La începutul carierei, acum 25 de ani, aveam visuri și țeluri ambițioase pe care nici eu poate nu le credeam 100%, însă pe măsură ce am avansat în afaceri și am căpătat experiență, am descoperit că succesul nu este doar despre atingerea unor rezultate măsurabile, ci și despre procesul de creștere personală și impactul pe care îl pot avea asupra celor din jurul meu. Comparativ cu acele obiective inițiale, realizările actuale sunt cu mult mai valoroase, deoarece nu doar că am atins multe dintre ele, dar am reușit să îmi extind viziunea, să creez schimbări pozitive în viața oamenilor și a echipelor cu care am lucrat de‑a lungul timpului și, evident, să contribui la succesul pe termen lung al oamenilor cu care am lucrat”, a spus Marian Spînu, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Marian Spînu
▶ Un lider ideal este definit nu doar prin abilitățile sale de a conduce echipe și de a atinge obiectivele unei companii, ci și prin trăsăturile sale umane. Un lider înțelege nevoile și aspirațiile echipei, oferindu-le suport emoțional și profesional. Acesta are capacitatea de a vedea dincolo de prezent, de a formula o viziune clară pentru viitor și de a inspira echipa să o urmărească. Un lider puternic este capabil să ia decizii curajoase și informate, chiar și atunci când acestea sunt dificile sau nepopulare. Este important să fie ferm, dar și să asculte opiniile echipei înainte de a lua o hotărâre.
▶ Trăim într -un mediu de afaceri în continuă schimbare și pe nisipuri mișcătoare. Un lider bun trebuie să fie capabil să se adapteze rapid la noile provocări și să ajusteze strategia în consecință, rămânând fidel valorilor și obiectivelor pe termen lung. Rolul unui lider este și acela de mentor și coach, sprijinind membrii echipei să își atingă potențialul maxim prin formare continuă și oportunități de creștere.
▶ Cei care te urmează vor să vadă un om real, nu un rol. Fiind autentic și arătând vulnerabilitate la momentele potrivite, liderul câștigă respectul și încrederea echipei. Un lider care reușește să inspire echipa și să transmită pasiune pentru ceea ce face va ieși mereu în evidență.
▶ Făcând o sinteză asupra evoluției personale și profesionale în ultimii 25 de ani, experiențele care m-au format au fost cele care m-au provocat să ies din zona de confort, să învăț lucruri noi și să mă adaptez rapid și în „real time” la situații diverse. Eșecurile au fost oportunități neprețuite de învățare, ajutându-mă să îmi reevaluez strategia și să îmi îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a problemelor. Dezvoltarea mea personală continuă m-a ajutat să îmi dezvolt mentalitatea de învingător, să văd oportunitățile și să lupt cu mine pentru cea mai bună versiune a mea în fiecare zi.
▶ În multe situații, o doză de „nebunie” și/sau nonconformism sunt necesare pentru a depăși obstacolele, mai ales atunci când soluțiile tradiționale nu par să funcționeze, iar aici aș da câteva exemple concludente și anume:
– Inițierea unui proiect inovator într-un mediu conservator și cu reminiscențe comuniste a necesitat asumarea unor riscuri și ignorarea „normelor” existente. Alegerea unei abordări radical diferite a fost esențială pentru succesul proiectului.
– Luarea unei decizii nepopulare, dar necesare pentru evoluția companiei, a implicat curajul de a schimba direcția și de a provoca status-quo-ul. Acest nonconformism a creat noi oportunități și a dus la îmbunătățiri neașteptate.
– Adoptarea tehnologiilor inovatoare, înainte ca acestea să devină o normă general acceptată de mentalitatea conservatoare, a fost un alt moment în care un pic de nebunie și viziune au contat. Astfel, am reușit să inovez și să mă poziționez alături de multinaționale și înaintea competiției autohtone.
▶ Reflectând „deep” la acest punct al carierei, pot spune că, în multe aspecte, am atins obiectivele pe care mi le-am propus inițial, însă acestea s-au transformat și au evoluat odată cu experiența și maturitatea dobândite.
Cine este Marian Spînu
• Un profesionist dedicat evoluției, pasionat de leadership, dezvoltarea echipelor și promovarea succesului companiilor.
• Are o experiență vastă în cultivarea culturilor pozitive de lucru care se concentrează pe performanță, inovație și respect, se străduiește să le ofere posibilitatea celorlalți să își atingă potențialul maxim.
• Stilul său de conducere pune accentul pe colaborare, comunicare, învățare continuă și un angajament puternic față de dezvoltarea personală și profesională.
• Mereu dornic să îmbrățișeze noi provocări, crede în puterea mentoratului și în crearea unei schimbări durabile și cu impact în cadrul echipelor cu care lucrează.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.