Nicu Bumb, Fabrica de Lactate Ibănești: „Creativitatea mă ajută să ies în evidență ca lider”
Nicu Bumb, directorul Fabricii de Lactate Ibănești, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
“În industria noastră inovația devine o adevărată busolă cu ajutorul căreia nu numai că urmărim tendințele, dar le și stabilim. Deși activăm într-o piață în continuă schimbare, la bun început ne-am angajat să păstrăm tradiția, să armonizăm notele acesteia familiare tuturor, cu ritmurile avangardiste ale inovației. Un lucru este cert: onorăm trecutul dar nu suntem legați de el”, a spus Nicu Bumb, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Nicu Bumb
▶ Mă definește, atât ca lider, cât și ca om, hotărârea pe care o am în cadrul procesului decizional. Liderii eficienți ar trebui să ia decizii rapid cu informațiile pe care le au, în timp ce iau în considerare toate opțiunile. Hotărârea ajută la progresul unui proiect și îmbunătățește eficiența prin definirea unor instrucțiuni clare. A fi hotărât implică construirea încrederii în tine și în echipa ta. Ar trebui să fii sigur însă că ai echipă bună și că echipa ta poate atinge obiective realizabile.
▶ Creativitatea mă ajută să ies în evidență ca lider. Dacă luăm în considerare că trebuie sa găsim soluții sau modalități de a ne atinge obiectivele, o abordare creativă este un semnal că sunt un lider bun. De asemenea, te poate ajuta să fii un lider mai agil, o altă abilitate necesară pentru un leadership bun.
▶ Una dintre cele mai mari realizări ale societății este recunoașterea la nivel european cu acordarea titlului de Denumire de Origine Protejată a produsului Telemeaua de Ibănești. Am trimis întreg dosarul pentru certificare la Bruxelles și, la câteva luni după depunerea acestuia, am fost contactați de către autorități, care ne-au adus la cunoștință faptul că o societate înregistrată în Grecia a depus un dosar similar, pentru certificarea unui produs în a cărei denumire era utilizată aceeași rădăcină a cuvântului telemea. Au fost momente grele, în care am căutat și am găsit dovezi în susținerea cauzei, dar acestea se dovedeau a fi insuficiente pentru acordarea recunoașterii la nivel european.
▶ Și, în anul 2016, când credeam că nu vom obține această recunoaștere, am fost contactați de o persoană din județul Constanța care ne-a furnizat dovezi incontestabile din punct de vedere istoric, prin care se atesta că dacii produceau o brânză albă, care era transportată către Portul Constanța în vederea îmbarcării pe vase. Iar pentru păstrarea acesteia dacii foloseau o saramură. Au urmat certificarea ca produse montane a Cașcavalului de Ibănești, Smântânii de Ibănești și a Urdei de Ibănești. Iar la sfârșitul lunii noiembrie 2022 am obținut certificarea produselor noastre la nivel mondial.
▶ În procesul de evoluție al oricărei afaceri, trebuie să găsim un echilibru între tradiție și inovație. În zona noastră, pe valea Gurghiului, avem rădăcini adânci, ancorate în valorile atemporale care ne-au modelat brandul. Cu toate acestea, înțelegem care este pulsul schimbării și știm că, pentru a rămâne relevanți în industria noastră, este nevoie de o dinamică a inovației.
▶ Stăteam pe lângă mama când ne gătea și o ajutam cu ce puteam. Pentru că pe la noi nu prea erau mulți bărbați care să vrea să învârtă lingura în cratiță. Și mi-au intrat în cap anumite rețete, multe moștenite din bătrâni. Iar acum îmi ies unele preparate atât de bine că ți-e mai mare dragul să le privești, darmite să le mănânci.
▶ Dorim să demonstrăm românilor și chefilor că putem găti cu produse românești gustoase și sănătoase, că putem sprijini astfel industriile mici locale de la nivelul fiecărei regiuni, că putem reînvia rețete de demult, moștenite de la străbunii noștri.
Cine este Nicu Bumb
• Nicu Bumb este inginer și director al Fabricii de Lactate Ibănești, parte din Mirdatod Prod SRL, care deține brandul Ibănești.
• Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul producției de lactate, este implicat activ în toate etapele procesului de producție, de la achiziția laptelui destinat procesării, până la verificarea calității acestuia în laborator și ambalarea produselor pentru vânzare.
• Sub conducerea sa, fabrica Mirdatod Prod a devenit un jucător important pe piața lactatelor din zona Văii Gurghiului, oferind un sortiment diversificat și unic de produse.
Compania: Mirdatod
• Mirdatod este un producător de lactate din Ibănești, România, fondat în 1994 de Mircea și David Todoran.
• Compania se aprovizionează cu lapte de la fermieri din zonele Valea Gurghiului, Valea Mureșului, Valea Becii și Harghita, iar pentru sărare și conservare utilizează saramură din izvorul din Orșova.
• Mirdatod deține fabrici de lactate în Ibănești și Reghin județul Mureș
• Unul dintre produsele emblematice ale companiei, Telemeaua de Ibănești, a obținut certificatul de Denumire de Origine Protejată (DOP) din partea Uniunii Europene, devenind astfel un produs românesc recunoscut oficial pe plan European.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.