Olga Ursu, strategiideinvestitii.ro: Așa cum diamantele se nasc la o presiune foarte mare, tot așa personalitatea unui antreprenor se formează în timp, din cele mai provocatoare momente
Olga Ursu, Consultant de investiții, strategiideinvestitii.ro, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
”Când mă uit înapoi, la locul de unde am plecat, sunt conștientă că am parcurs un drum lung și că am ajuns foarte departe față de începuturile mele. Dar când privesc înainte, simt că mai este loc de creștere. Acest spațiu – între ceea ce am realizat și ceea ce vreau să obțin în continuare – este ceea ce mă ține în mișcare, mă provoacă și mă inspiră”, a spus Olga Ursu, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Olga Ursu:
▶ Experiența care a influențat-o cel mai mult din punct de vedere profesional a fost criza financiară din 2008-2009, atunci când bursele s-au prăbușit la nivel global. Aceasta a fost o surpriză, chiar un șoc pentru ea, deoarece scăderea a fost atât de drastică, încât părea că nimeni din domeniu nu era pregătit.
▶ Își amintește cum se uita la oamenii pe care îi admira pe atunci, figuri puternice din domeniul financiar, cu autoritate mare, și realiza că și pentru ei lucrurile scăpaseră de sub control.
▶ Nimic din ceea ce știa până atunci nu mai era valid. Atunci a învățat o lecție foarte importantă: orice este posibil pe piața financiară.
▶ Cu timpul, această credință a căpătat însă și conotații pozitive, în sensul că pot apărea și multe surprize plăcute pe bursă. A preluat această lecție și o transmite investitorilor cu care lucrează, provocându-i să își construiască strategii care să acopere fiecare scenariu posibil din piață, oricât de improbabil ar părea la momentul respectiv.
▶ Conducerea unei echipe este pentru ea un proces continuu de antrenament și dezvoltare, atât pentru ea însăși, cât și pentru oamenii cu care lucrează.
▶ Este foarte dedicată în a-și antrena echipa în același mod în care se antrenează pe sine – investind constant în abilitățile membrilor echipei și învățând împreună din provocările întâlnite.
▶ Este extrem de atentă la cifre și măsoară constant eficiența fiecărui proiect. Iar atunci când se confruntă cu o situație pe care nu o stăpânește, nu ezită să ceară consultanță și să învețe din experiențele altora.
▶ Ca antreprenor, consideră că nu există un punct final în care să poți spune: „Am ajuns, e suficient”. Mereu există loc de mai bine și tocmai această idee de „niciodată suficient” este ceea ce o motivează.
▶ Nu poate să se liniștească la gândul că a atins un obiectiv, pentru că imediat se gândește la următorul pas, la următoarea etapă a călătoriei.
▶ Când se uită înapoi, la locul de unde a plecat, este conștientă că a parcurs un drum lung și că a ajuns foarte departe față de începuturi. Dar atunci când privește înainte, simte că mai este loc de creștere.
▶ Acest spațiu – între ceea ce a realizat și ceea ce vrea să obțină în continuare – este ceea ce o menține în mișcare, o provoacă și o inspiră.
Q&A: Când fiecare membru al echipei își vede contribuția inclusă în planul final, nivelul de angajament crește. Secretul meu aici este: prefer oameni entuziasmaţi de strategia comună, nu obligaţi să o respecte
Ce credeți că vă definește ca lider, ca om și care sunt calitățile dvs. distinctive care vă permit să influențați și să inspirați pe cei din jur? Din mulțimea de ”conducători”, de fapt, ce vă evidențiază pe dvs?
Este o întrebare foarte dificilă, mai ales dacă vreau să fiu sinceră cu mine și cu cititorii voștri. Uitându-mă în trecut, la toate experienţele mele, atât profesionale, cât și personale, cred că una dintre cele mai mari calităţi pe care le am este că eu cred în oameni. Ce înseamnă asta, mai precis? Faptul că, atunci când am în faţă pe cineva, de cele mai multe ori pot să intuiesc potenţialul pe care îl are, independent de cine este el în momentul respectiv, ce poate face, poate chiar și ce crede. Dincolo de încrederea în cei din jurul meu și în ce pot face ei, dacă mă raportez la mine, de data asta, aș putea să spun că sunt o fire adaptabilă. Am fost pusă în situaţii extrem de diferite în viaţă, începând cu momentul în care eram angajată ca broker, fără să am absolut nicio abilitate construită în domeniu, până în punctul în care am fost nevoită să construiesc o echipă, ca antreprenor, la fel, fără să știu cu ce se mănâncă asta. Iar aici intervine o altă calitate pe care cred că o am, și anume faptul că în momentele dificile, care mă provoacă, reușesc să scot ce e mai bun din mine. Așa cum diamantele se nasc la o presiune foarte mare, tot așa cred că personalitatea unui antreprenor puternic se formează în timp, din cele mai provocatoare momente pentru el.
Vă provoc să reflectați asupra deciziilor și momentelor cheie în gestionarea afacerii dumneavoastră. Care sunt acele situații în care a fost necesară acea doză de nebunie sau nonconformism pentru a depăși obstacolele sau pentru a aborda problemele într-un mod creativ și inovator?
Nu cred că există un singur moment cheie în gestionarea unei afaceri pentru că un antreprenor este pus zilnic în situaţia de a lua decizii în condiţii de incertitudine. Totuși, ce mă diferenţiază pare a fi modul în care îmi setez obiectivele și cum abordez proiecte noi, în echipă. De ce spun pare a fi? Pentru că ceilalţi mi-au atras atenţia cu privire la asta. Concret, atunci când îmi fac o planificare, îmi setez obiective de trei ori mai mari decât maximul atins în trecut. Ironia face că, la început, aceste decizii erau mai degrabă inconștiente, din frica de nu mă plafona. În timp, s-au transformat într-un mindset pe care vreau să-l transmit celor cu care lucrez. De ce fac asta? Pentru că atunci când mă uit la aceste cifre aparent nerealiste pe care mi le propun nu am nici cea mai vagă idee cum le voi atinge. Tocmai asta mă forţează să ies din zona de confort și să devin creativă.
Care sunt strategiile și tacticile pe care le utilizați pentru a vă asigura că fiecare membru al echipei este implicat și contribuie la atingerea obiectivelor comune?
Degeaba îmi setez eu un obiectiv, oricât de palpabil sau nerealist ar fi el, dacă echipa mea nu și-l asumă. Acesta este și motivul pentru care îi implic în procesul de luare a deciziilor, mai departe. Nu mă interesează să dau directive, ci ca oamenii să se implice. Organizăm ședințe de planificare în care discutăm împreună obiectivele, plecând de la o foaie goală de hârtie. Chiar dacă eu am o direcție clară în minte, parcurg tot procesul împreună cu echipa, pentru că sunt sigură că și imaginea mea se va îmbogăţi la final, în urma aportului celorlalţi. Când fiecare membru al echipei își vede contribuția inclusă în planul final, nivelul general de angajament crește exponențial. Secretul meu aici este: prefer oameni entuziasmaţi de strategia comună, nu obligaţi să o respecte.
Cine este Olga Ursu:
• Are 14 ani de experiență în pieţele financiare, ca broker.
• Este acreditată din 2010 ca CFTe (Certified Financial Technician) de către International Federation of Technical Analysis.
• Se numără printre cei doar 7 consultanţi financiari de investiţii autorizaţi de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).
COMPANIE: strategiideinvestitii.ro
MISIUNE:
• Pe termen scurt, toată atenția ei se îndreaptă către proiectul pe care îl gestionează, Strategii de Investiții (strategiideinvestitii.ro). Dorește ca acest proiect să fie recunoscut nu doar pentru expertiza și profesionalismul oferite, ci și pentru capacitatea sa de a inspira și educa o nouă generație de investitori.
VIZIUNE:
• Pe termen lung, obiectivul ei se extinde dincolo de simpla creștere a unui brand. Își dorește ca investițiile la bursă să devină accesibile și atractive pentru fiecare român din clasa medie. Viziunea ei este ca ideea de a investi să fie la fel de obișnuită și firească precum economisirea într-un cont dedicat.
VALORI:
• Dacă în acest moment investițiile bursiere sunt privite ca fiind destinate oamenilor “cu bani”, visul ei este ca acestea să devină un pilon central în cultura financiară a României. Își imaginează o realitate în care românii își construiesc portofolii consistente de investiții, asigurându-și un viitor prosper și stabil, nu doar pentru ei, ci și pentru generațiile viitoare.
ECHIPĂ:
• Un alt aspect important în strategia ei de conducere este identificarea și atragerea oamenilor care îi completează abilitățile. Nu încearcă să fie expertă în toate domeniile, ci să găsească alți experți care au experiența și abilitățile care îi lipsesc ei.
• În acest fel, a adunat în jurul său o echipă de profesioniști care sunt mult mai buni decât ea în zone esențiale pentru afacere, cum ar fi comunicarea, marketingul, aspectele tehnice și administrative.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră nr. 1/2024