Roxana Lupescu, Arval Service Lease România: “Experiența este crucială. Ea este atât de importantă pentru că vine la pachet cu lecțiile pe care le învățăm în urma ei”
Roxana Lupescu, CEO al companiei Arval Service Lease România, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
“Experiența este crucială. Ea este atât de importantă pentru că vine la pachet cu lecțiile pe care le învățăm în urma ei. Fără aceste lecții învățate nu cred că poți avea o creștere reală, ca om și ca profesionist, pe toate palierele. Sunt deci convinsă că experiențele mele profesionale și personale s‑au îmbinat într‑un mod armonios și că m‑au ajutat să devin omul de astăzi. În plus, experiența mă ajută s fiu conștientă de punctele mele forte, dar și de cele mai slabe. Pe același principiu recunosc și apreciez importanța unei echipe ca sumă a experiențelor fiecăruia dintre membrii ei. Știu cât de important este procesul de creștere al acesteia, prin fiecare membru în parte. Este un principiu fundamental pentru mine, care m‑a determinat întotdeauna să susțin în mod activ dezvoltarea celor din jurul meu”, a spus Roxana Lupescu.
Ce ne-a povestit Roxana Lupescu
▶ Foarte importante pentru mine sunt dorința continuă de dezvoltare și perfecționare, curiozitatea, curajul sau spiritul de echipă. Îmi plac taskurile complexe, îmi plac oamenii competenți, de la care pot învăța, dar și care sunt dispuși să învețe, îmi plac punctualitatea și principiile. Cred că ceea ce mă evidențiază este micul „secret” al oricărui lider de succes, din orice domeniu, modul în care reușești să transpui în viața profesională aceste calități personale care există în foarte mulți oameni, dar care din păcate rămân de multe ori nevalorificate.
▶ Eu sunt un om care pune mare preț pe dezvoltare prin provocare, atât personală, cât și profesională. Caut în primul rând să mă provoc pe mine, să îmi depășesc limitele și să devin cea mai bună versiune a mea. Cred că acest lucru poate fi observat ușor în traseul meu profesional. Am ajuns în echipa Arval România în 2008, iar după trei ani preluam rolul de Chief Financial Officer. Am gestionat domenii complexe și pline de provocări, iar când am primit oportunitatea de a păși în rolul de CEO aveam o fundație solidă și nu am ezitat. Am știut că este momentul potrivit să dau înapoi către echipa mea ceea ce la rândul meu am învățat de la profesioniștii din echipa cărora am făcut parte. Cred că am crescut sănătos și fără a arde etapele, iar drumul profesional s-a îmbinat armonios cu viața personală, ajutându-mă să mă dezvolt ca om și ca profesionist.
▶ Cred foarte mult în puterea exemplului și în împărtășirea experiențelor în cadrul echipei. Am militat întotdeauna pentru un mediu de lucru onest și transparent, în care fiecare își aduce contribuția, dar în același timp fiecare învață de la ceilalți. Doar așa se poate crea o atmosferă sănătoasă pentru dezvoltare individuală. Și puterea și succesul unei echipe sunt egale sau depășesc suma experiențelor fiecăruia dintre membrii ei. Iar de aici, compania nu are decât de beneficiat. Eu cred că aceasta este rețeta succesului pe termen lung al oricărei afaceri, în atingerea obiectivelor setate, oricât de înalte ar fi.
▶ În pandemie am avut o mulțime de situații în care reziliența noastră a fost testată din plin. Nu în puține dintre aceste momente a fost nevoie să gândim „outside the box” și să acționăm într-un mod nonconformist, reușind să venim cu soluții care au inspirat echipa să creadă în idei noi. Și mă bucur că pot spune acum că a fost o perioadă care mi-a arătat că acel „gram de nebunie” și dorința de a ieși din tipare sunt necesare și în business, mai ales că „nonconformismul” de la acel moment s-a transformat în „normalitatea” de astăzi.
▶ Rolul unui lider este nu doar acela de a oferi fiecăruia oportunitățile potrivite, ci și acela de a asculta. Iar diferența care face ca orice proiect să aibă succes stă în atenția pentru detalii și în ajutorul acordat fiecărui membru al echipei împreună cu încurajarea constantă și feedbackul constructiv. Chiar mai mult decât atât, înțelegerea „De ce”-ului din spatele obiectivelor stabilite este foarte importantă deoarece conduce la perceperea muncii individuale ca parte integrantă a succesului comun.
Cine este Roxana Lupescu
• Călătoria Roxanei la Arval Service Lease România, companie specializată în soluții de mobilitate durabilă prin leasing de vehicule full service, a început în 2008, când s-a alăturat companiei, iar in 2011 a preluat funcția de Director Financiar.
• Concentrându-se pe zonele de management al riscului, prețuri și control financiar, menținând în același timp unul dintre cele mai înalte niveluri de energie și etichetă de afaceri, Roxana a ajutat la construirea Arval, așa cum o cunoaștem astăzi.
• Având în vedere pregătirea sa tehnică și hotărârea de a nu accepta ideea de lipsă a soluțiilor, ea a dezvoltat și implementat cu succes produsele și serviciile Arval, proiectând o automatizare operațională impecabilă.
• La începutul anului 2021, este numită CEO Arval România, fiind prima femeie care ocupă această poziție de conducere atât în România, cât și în Grupul BNP Paribas.
• Într-o perioadă foarte scurtă, ajutată de îndrumarea sa strategică, de experiența în finanțe (Roxana deține și un master în finanțe la Universitatea din Orleans, Franța), Arval a devenit una dintre cele mai importante companii de soluții de mobilitate sustenabilă din România, reușind să-și dubleze KPI-ii de afaceri.
Compania: Arval Service Lease România
• În România, Arval este prezentă din 2006 și a clădit în mod consistent o echipă de peste 120 de experți ce oferă servicii de mobilitate sustenabilă clienților săi. Arval este unul dintre principalii provideri de soluții de mobilitate sustenabilă de pe piața locală pe segmentul de leasing operațional full service.
• În lume, Arval, este un actor important în soluții de mobilitate sustenabilă, închiriind în prezent mai mult de 1,75 milioane de vehicule la nivel mondial.
• În fiecare zi, 8.600 de angajați Arval din 29 de țări oferă soluții flexibile pentru a face călătoriile fără probleme și durabile pentru clienții săi, de la mari grupuri corporative internaționale la companii mai mici și clienți individuali de retail.
• Fondată în 1989 și deținută de BNP Paribas, Arval este membru fondator al Alianței Globale Element‑Arval, lider mondial în industria de gestionare a flotelor, cu peste 4,4 milioane de vehicule în 55 de țări.
• Arval a fost recompensată cu medalia de aur EcoVadis 2024, plasându‑și strategia de CSR în Top 5% dintre companiile evaluate.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.