Silviu Rei, CONTINENTAL SIBIU: Angajarea celor mai bune talente nu este suficientă. Este important ca oamenii să dezvolte un sentiment de apartenență la echipă
Silviu Rei, HEAD OF RESEARCH & DEVELOPMENT – CONTINENTAL SIBIU, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
”Cred că o doză de nonconformism e mereu necesară. Și nu atât în sensul de a fi nonconformist de dragul de a fi așa, ci pentru a pune presiune pe convenții, pe regulile bine stabilite, poate chiar pe anumite procese, care, în general, au sens, dar poate în anumite situații nu mai au sens și trebuie scurt-circuitate sau simplificate, sau, poate, adaptate”, a spus Silviu Rei, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Silviu Rei:
▶ Ca lider, dar chiar și ca om, în viața de zi cu zi, am căutat mereu scopul, semnificația lucrurilor și sunt într-o continuă căutare și provocare a acestora. Provocare în sensul de a deconstrui și reconstrui sensul unei activități până când e clar că există o valoare sau un scop final cu sens. Caut să înțeleg lucrurile din jur la un nivel complex, să mă adaptez din mers, să mă reinventez de la zi la zi, de la situație la situație, dar să nu îmi las deoparte charisma și valorile în care cred cu tărie.
▶ Dacă vorbim de un anumit stil de leadership, deși există anumite tendințe sau caracteristici naturale care vin din personalitatea fiecăruia, încerc să adopt o fluiditate a stilurilor de leadership astfel încât atunci când situația cere un grad mai mare de directivitate să fiu directiv, atunci când e nevoie de mai multă colaborare să fiu colaborativ, atunci când situația permite libertate de mișcare și exprimare să fiu mai permisiv și să încurajez creativitatea și așa mai departe.
▶ Leadershipul a fost și este o călatorie și un proces pentru mine, nu o destinație. Pe parcursul acestei călătorii am trecut prin mai multe etape de învățare, care sunt direct legate și de dezvoltarea celor din jurul meu. Inițial, venind din postura de expert tehnic, deși eram individual eficient, aveam tendința de a fi eroul care salvează situațiile, iar într-o oarecare măsură această tendință s-a păstrat până azi. Am învățat însă relativ repede că a f i eroul salvator nu favorizează neapărat dezvoltarea oamenilor din echipă, chiar dacă local salvează situațiile blocate, iar ca lider e nevoie de altceva alături de expertiza tehnică.
▶ Având în vedere toate transformările din industria automotive și nu numai, ne concentrăm să facem organizația noastră mai agilă, mai competitivă și pregătită pentru viitor. Iar eu cred că viitorul este bionic, condus de un echilibru optim între oameni și tehnologie. Iar în cadrul Continental vedem mult potențial în a transforma aceste provocări în oportunități, dat de combinația excelentă și fundația bună pe care o avem deja cu oamenii și tehnologia noastră.
▶ În momente de transformare, reinventare, noi liderii, avem un rol critic. Și cred că totul pornește de la implicare, inițiativă și asumare. Și dacă ar fi să le grupez pe toate sub un singur termen, acesta ar f i cel de spirit antreprenorial, prin care tu, ca individ, îți faci job-ul ca și cum aceasta ar fi afacerea ta: vii cu idei, preiei inițiativa, îți asumi responsabilități, îți asumi și riscuri, explorezi diverse scenarii și contribui activ la îndeplinirea obiectivelor de business. Ba mai mult, promovezi și în rândul celorlalți acest spirit antreprenorial.
▶ Angajarea celor mai bune talente nu este suficientă. Este important ca oamenii să dezvolte un sentiment de apartenență la echipă și la organizație. Această apartenență este tradusă în comportamente cheie, cum ar fi contribuție activă, sprijin reciproc, feedback constructiv în timp real și abordarea proactivă a provocărilor de-a lungul drumului.
Cine este Silviu Rei:
• Ca pregătire de bază fizician, dar și în zona științei și ingineriei calculatoarelor, a început să lucreze la Continental Sibiu în 2005, ca inginer de testare în zona de R&D.
• 13 ani a experimentat diverse roluri tehnice și și-a asumat treptat responsabilitatea pentru mai multe funcții de middle management în organizație.
• Ulterior, a devenit responsabil pentru unul dintre departamentele din centrul R&D: Architecture & Networking, cu activități în zona de Software Development, Hardware Development, Test Engineering, System Engineering și Project Management.
• Cu 18 ani de experiență, de mai bine de 4 ani, coordonaeză întregul Centru de Cercetare și Dezvoltare Continental Sibiu.
COMPANIE: CONTINENTAL SIBIU
• Continental dezvoltă tehnologii şi servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă şi interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora.
• În cadrul Continental Sibiu sunt fabricate anual aproximativ 40 de milioane de unități electronice de control pentru industria automotive.
• Printre produsele dezvoltate, testate şi fabricate în Sibiu se numără sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau sistemele de conectivitate.
• #PeopleOfContinentalSibiu combină cunoştințe în dezvoltare software şi hardware, experiența în design şi simulare, inovația în domeniul inteligenței artificiale, big data şi a proceselor de producție.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.