4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariul lor actual. 84% dintre ei ar schimba jobul pentru o remunerație care să le reducă stresul financiar

Salariul rămâne una dintre cele mai sensibile teme pentru angajați, iar recentul sondaj realizat de eJobs evidențiază o realitate îngrijorătoare: 39% dintre angajații români nu sunt mulțumiți de venitul pe care îl obțin în prezent. În același timp, mai mult de jumătate (52,8%) sunt doar „parțial mulțumiți”, în vreme ce o mică parte, de 8,2%, declară că nu au motive de nemulțumire.
Aceste date se reflectă direct în starea de bine financiară, aproape 70% dintre respondenți mărturisesc că resimt frecvent o presiune financiară care le afectează viața cotidiană. La polul opus, sub 6% spun că nivelul cheltuielilor nu le creează stres.
Principalele cauze ale presiunii financiare
Potrivit Anei Călugăru, Head of Communications eJobs, principalele surse ale acestei tensiuni sunt creșterea facturilor la utilități, acumularea datoriilor (credite, carduri de credit, împrumuturi) și incapacitatea de a ține pasul cu inflația, în condițiile în care consumul rămâne similar. „18% dintre respondenți și-ar dori să-și poată permite și alte produse sau servicii în afară de cele esențiale, iar această restricție le generează un puternic sentiment de frustrare,” explică ea.
Creșterile salariale – insuficiente în raport cu nevoile angajaților
Deși 63% dintre angajați au primit o majorare salarială în ultimii 18 luni (29,1% în 2025, 33,7% în 2024), nemulțumirea persistă. Datele arată că pentru 5,5% salariul actual este identic cu cel de la angajare, iar 7,7% nu își amintesc când le-a crescut ultima dată venitul.
Ce salariu ar asigura confortul financiar?
O întrebare esențială pentru înțelegerea așteptărilor angajaților a fost legată de venitul net lunar necesar pentru un trai decent, fără presiune financiară. Aproape jumătate dintre participanți (24,6%) estimează că ar avea nevoie de un salariu între 6.001 și 8.000 lei, în timp ce 22% și-au exprimat necesitatea unui venit între 8.001 și 10.000 lei. Mai mult, 15,5% cred că ar fi necesari între 10.001 și 12.000 lei, iar 13,3% indică un prag peste 15.000 lei. Doar un sfert dintre angajați se consideră mulțumiți cu mai puțin de 6.000 lei lunar.
Ana Călugăru subliniază: „Deși există o creștere salarială în statisticile recente, există încă o discrepanță importantă între salariul actual și nivelul la care angajații s-ar simți confortabil, majoritatea indicând că ar avea nevoie de cel puțin 20% în plus față de ce câștigă acum”.
Impactul asupra mobilității profesionale
Nemulțumirea salarială generează și o deschidere mare către schimbarea locului de muncă. 84% dintre respondenți ar accepta fără ezitare un job care să le ofere salariul necesar pentru un trai decent, fără presiune financiară.
Nu doar salariul contează
Pe lângă salariu, angajații au menționat câteva aspecte care pot reduce stresul financiar și pot contribui la un mediu de lucru mai sănătos:
- flexibilitatea programului de lucru (menționată de o treime dintre respondenți);
- beneficiile extrasalariale;
- oportunitățile de dezvoltare profesională și avansare;
- un mediu de lucru plăcut și o cultură organizațională sănătoasă.
Profilul salarial al respondenților
Sondajul eJobs, realizat în iunie 2025 pe un eșantion reprezentativ de 2.452 angajați (full-time, part-time, freelanceri), indică următoarea distribuție a salariilor nete:
- 17,2% câștigă între 2.500 și 3.500 lei;
- 29,3% între 3.501 și 5.000 lei;
- 31,2% între 5.001 și 8.000 lei;
- 13,5% între 8.001 și 12.000 lei;
- 5,4% peste 12.001 lei;
- 3,5% au preferat să nu răspundă.
Sondajul eJobs arată o realitate complexă în piața muncii românești: deși salariile au crescut pentru mulți angajați, aceste majorări nu sunt încă suficiente pentru eliminarea presiunii financiare resimțită de un procent semnificativ dintre aceștia. Pentru angajatori, provocarea nu este doar să ofere salarii competitive, ci și să creeze un mediu de lucru flexibil și susținător, care să răspundă nevoilor financiare și profesionale ale angajaților
CITEȘTE ȘI: Trei semne că un task nu are toate informațiile necesare și cum îl salvezi de la eșec
Foto: eJobs.