Adrian Mitroi, profesor de economie: „America dictează tonul, iar restul lumii o să o urmeze. Prioritățile naționale vor înlocui globalizarea”

Donald Trump avea să anunțe într-o conferință de presă noile tarife „reciproce” ce vor fi impuse Uniunii Europene și altor state precum China, Japonia, India și Marea Britanie. Aceste taxe, conform liderului de la Casa Albă, vor reflecta diferențele dintre tarifele percepute de alte țări asupra produselor americane și cele pe care SUA le impun. De exemplu, taxele impuse Uniunii Europene vor ajunge la 20%, în timp ce pentru China și Japonia vor fi 34% și respectiv 24%. Marea Britanie va suporta o taxă de 10%, iar India una de 26%. Trump subliniază că aceste taxe nu vor fi complet reciproce, le va aplica la jumătate față de cât sunt taxele impuse de alte națiuni.
Ce spun specialiștii în economie
În contextul acestui anunț, profesorul de economie Adrian Mitroi comentează impactul acestor măsuri asupra economiei, pentru Revista CARIERE, și oferă o perspectivă relevantă despre efectele financiare ale acestora.
„America dictează tonul, iar restul lumii o să o urmeze. Prioritățile naționale vor înlocui globalizarea” , spune profesorul de economie.
Potrivit acestuia, impactul economic al noilor taxe ar putea fi minor, mai ales că schimburile comerciale cu Statele Unite sunt relativ modeste și România beneficiază de protecția Uniunii Europene. „Țara noastră se află sub umbrela regimului preferențial aplicat Uniunii Europene și va fi protejată de aceste măsuri mai drastice“, adaugă expertul.
„A fost îngăduitor cu prietenii”
De asemenea, Adrian Mitroi subliniază că taxele impuse Statelor Unite sunt semnificativ mai mari decât cele pe care SUA le percep pentru produsele importate, ceea ce face ca măsurile lui Trump să aibă un efect mai de amploare asupra altor economii decât asupra economiei europene. El a mai adăugat că, în cazul celor mai apropiate parteneriate, cum ar fi cele cu Marea Britanie sau Australia, taxele vor fi mai mici, de doar 10%. „A fost îngăduitor cu prietenii“, este de părere specialistul. Aceasta reflectă, în opinia profesorului, faptul că America continuă să dicteze regulile economice la nivel global, în timp ce țările cu relații privilegiate vor beneficia de tarife mai favorabile.
„Noul skanderbeg economic nu se mai operează cu menajamente. Frate, frate, dar brânza e pe bani“, a adăugat profesorul de economie.
Ce schimbări vor avea loc
Pe de altă parte, Adrian Mitroi menționează și schimbările ce vor avea loc în peisajul economic global. În opinia sa, acest tip de politică economică ar putea duce la o transformare semnificativă a sectorului financiar și al software-ului, o să se accentueze mai mult importanța manufacturii și hardware-ului. Astfel, inovația se va concentra pe aceste domenii, iar globalizarea va ceda locul unei concentrări pe priorități naționale, conform noii viziuni promovate de SUA. Într-un astfel de context, piețele financiare și sectorul IT vor pierde din relevanță, iar locurile de muncă se vor muta treptat din aceste domenii către sectoarele industriale.
„Este clar cine dictează regulile acum. Uniunea Europeană este depășită și nu mai ai ce să negociezi. Un război comercial ar însemna un răspuns la aceste tarife cu alte taxe. Nimeni nu va face asta“, crede expertul
Noile tarife impuse de Statele Unite pot părea mai puțin relevante pentru economiile din Uniunea Europeană, dar ele semnifică o schimbare importantă în direcția economică globală. Expertul subliniază că, pe termen lung, acest regim tarifar ar putea adânci separarea între economiile bazate pe servicii și cele axate pe producție, iar modul în care statele vor reacționa la aceste măsuri va defini structura economică a viitorului.
CITEȘTE ȘI: Bursele s-au prăbușit după anunțul lui Trump despre noile tarife vamale | ANALIZĂ XTB
Foto: ID 176155152 © Maksim Pasko | Dreamstime.com