Ambiția exagerată ‒ de ce să te ferești de ea
De când lumea, ambiția este o caracteristică necesară în multe dintre activitățile umane. De multe ori este propulsorul creșterii economice și al progresului, dar odată scăpată de sub control poate fi sursa unor evenimente nefericite, așa cum și criza financiară și economică pe care le-am traversat au dovedit-o. Se spune că ambiția i-a scos pe oameni din peșteră, dar ambiția nemăsurată ar putea distruge civilizația umană. Cultura noastră pune în continuare mare preț pe ambiție, însă aceasta, împinsă la extrem, se transformă în lăcomie. Voi știți să recunoașteți semnele unei ambiții nemăsurate?
Comportamentul centrat pe sine este prima caracteristică a oamenilor excesiv de ambițioși. Îi recunoașteți ușor, pentru că îi veți auzi spunând mereu „Eu, eu și iarăși eu”, pe lângă o manifestare a dezinteresului fățiș pentru nevoile și sentimentele celorlalți. Bine dozată, ambiția este dorința firească de a realiza mai mult, însă ambiția excesivă de a acumula avere și putere merge mână în mână cu invidia – dorința nestăpânită pentru ceva ce aparține altora.
Un semn al ambiției excedentare este lipsa de empatie. Preocuparea față de sentimentele altora nu face parte, pur și simplu, din repertoriul acestor oameni. De altfel, când fac rău, nici mustrări de conștiință nu au. Incapacitatea de a empatiza, dezinteresul pentru ideile și sentimentele altora, precum și refuzul de a-și asuma responsabilitatea pentru comportamentul și acțiunile proprii – iată în linii mari, care sunt trăsăturile definitorii ale ambițioșilor.
Veșnic nemulțumiți, ambițioșii nu sunt deloc interesați de ocaziile win-win. În loc să se gândească în ce fel ar putea să beneficieze toată lumea de o anumită oportunitate, ei sunt preocupați să-și revendice partea cea mai mare. Oricum sunt convinși că merită mai mult, chiar dacă în detrimentul altora.
Ambițioșii sunt experți în manipulare. Știu să-și aroge meritul pentru munca făcută de alții. Pot fi extrem de charismatici și de convingători, iar unica lor preocupare este cum să se folosească de alții pentru a-și satisface ambiția necontrolată.
Întotdeauna vor urmări satisfacția imediată, chiar dacă ceilalți vor fi nevoiți să suporte consecințele ambiției lor. De multe ori, ambițioșii sunt colegii voștri de muncă sau șefii voștri. Veți observa că sunt preocupați doar de felul în care pot obține un bonus sau o avansare, și nu de rezultatele pe termen lung de care să beneficieze toți angajații sau întreaga organizație.
În urmărirea scopurilor personale, ambițioșii nu cunosc limite. Ei vor sacrifica valorile morale și principiile etice în favoarea câștigurilor materiale. Vor căuta breșe și vor găsi modul inteligent prin care să păcălească regulile și regulamentele respectate de toată lumea.
În sfârșit, veți observa că un astfel de lider va lua decizii prostești mânat de aviditate și va face schimbări în consecință. Poate doar problemele serioase de sănătate sau conflictele ireconciliabile cu cei apropiați să îl facă să conștientizeze consecințele nedorite ale dorinței sale exagerate de câștig.
Dacă voi înșivă suferiți de sindromul ambiției nemăsurate e bine să găsiți o cale de a înlocui pornirile născute din egoism cu unele altruiste. Vestea bună e că nu e totul pierdut dacă descoperiți care este sursa nevoii voaste inconștiente de putere. Un coach sau un terapeut vă poate ajuta să conștientizați care au fost eșecurile pe care le-ați trăit în copilărie și care declanșează în voi mecanismele defensive care vă determină să vă comportați egoist. Dacă veți reuși să vă identificați conflictele interioare nerezolvate, emoțiile negative și furia acumulate din pricina unor visuri neîmplinite din trecut, veți reuși să vă stăpâniți și comportamentul excesiv.
Psihologii spun că dacă învățăm să ne temperăm ambiția, trăim mai simplu și mai cu sens, o viață mai fericită și mai bogată. Nu uitați că valorile umane esențiale sunt autoacceptarea, dragostea, apropierea emoțională și relațiile interumane sănătoase. Întrebarea care rămâne este cum putem schimba ceva în mentalul colectiv care încurajează în exces ambiția și dorința de putere?