Andreea Voinea, HR Club: Avem 4 generații pe piața muncii. Trebuie să construim proiecte de HR bazate pe punctele forte ale fiecărei generații

Una dintre marile provocări ale liderilor de resurse umane este legată de integrarea forței de muncă intergenerațională, a spus Andreea Voinea, președintele boardului HR Club și director executiv de resurse umane în cadrul BCR.
„Într-un context în care în organizațiile noastre se regăsesc până la patru generații diferite, cred că este esențial să construim proiecte bazate pe punctele forte ale fiecărei generații. Și, pentru că vorbim despre generații, aș vrea să vă aduc aminte că și profesia noastră – HR-ul – este una relativ tânără în România. Are cam 35 de ani. A apărut la începutul anilor ’90, când veneau multinaționalele în România și înființau departamente de HR. La acel moment, HR-ii tineri se întâlneau între ei ca să facă schimb de experiență, informal, urmând ca în 2004 să înființeze HR Club. Acela este momentul în care s-a născut HR Club”, a declarat Andreea Voinea în discursul introductiv al galei HR Club Awards.
HR Club, asociație cu 21 de ani de existență, a organizat ieri la București HR Club Awards, eveniment care a reunit peste 350 de lideri din comunitatea de HR din România.
În cadrul galei, boardul HR Club a decis acordarea unui premiu special celor care au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea profesiei de HR în România și care ”se apropie de sfârșitul carierei lor organizaționale”.
„Sistemul de competențe HR, cercetarea ”Starea Funcțiunii de HR” și multe alte proiecte ale asociației nu ar fi fost posibile fără implicarea lui. Distincția “Share. Care. Dare Award 2025” îi revine lui Gabriel Mățăuan (directorul de resurse umane al IMSAT – n.red.)”, a mai adăugat Andreea Voinea.

Foto: Gabriel Mățăuan
Ce a mai spus Andreea Voinea despre noutățile din activitatea HR Club în 2025, în cadrul galei HR Club Awards:
- Pe 1 martie am dat startul proiectului “Experiență directă în HR – de la teorie la practică”, pentru studenții de la Universitatea din București. Pe parcursul a doi ani vom avea peste 300 de studenți de la facultățile de sociologie, psihologie, administrație și afaceri care vor participa la stagii de practică în organizațiile noastre, vor participa la workshopuri și unii dintre ei vor beneficia și de servicii de mentorat prin noua noastră platformă online, Joblandia. Aș vrea să mulțumesc tuturor organizațiilor care deja s-au implicat au primit studenți în practică și lista este încă deschisă pentru organizațiile care vor să primească studenți.
- Putem învăța foarte multe lucruri de la ei, pentru că ei pot veni cu multe idei foarte bune vizavi de modul în care ne putem adapta procesele noastre de resurse umane pentru generațiile tinere, de la cum ar trebui să arate un anunț de job până la cum ar trebui să ne prezentăm la un târg de joburi pentru a ne adapta nevoilor tinerilor.
- Am lansat noul site, HR Partener, care este dedicat furnizorilor de servicii de resurse umane. Practic, nouă, celor care căutăm să identificăm furnizori pentru un anumit serviciu de HR, ne va fi mai ușor, pe noua platformă, să găsim toate companiile care oferă serviciile respective. Iar pentru furnizori va fi mai ușor să își actualizeze serviciile și să își gestioneze pagina de prezentare.
- A treia noutate e legată de un proiect mai vechi de-al nostru, respectiv proiectul de mentorat. Avem 32 de perechi mentor–mentees care au învățat unii de la alții, iar multe dintre aceste relații au continuat și după încheierea oficială a programului.
CITEȘTE ȘI: Excelența în Resurse Umane, premiată la HR Club Awards 2025
Foto: Andreea Voinea