Banderola nu te face capitan
Timp de doua saptamani, profesionisti din domenii de activitate diverse – business, media, arta si societate civila – au readus in actualitate conceptele de performanta si talent exceptional, inteligenta emotionala, comunicare eficienta si networking, in cadrul a doua programe: Leadership Academy si Leadership School, care isi propun sa transforme leadershipul romanesc.
Primul lucru pe care l-am retinut de la invitatii panelului a fost ca un lider nu regreta niciodata deciziile pe care le-a luat. In sinea sa isi spune ceva de genul: „Am luat decizia, iar acum voi face in asa fel incat sa fie cea mai potrivita.“ De altfel, nu e recomandabil ca dupa ce ati luat o decizie sa incepeti o analiza amanuntita pentru a va crea justificari.
Cel mai bine e sa ramaneti increzatori si sa mergeti inainte. Florentin Tuca confirma ca in business trebuie sa iei decizii in fiecare zi, iar unele se pot dovedi aberante. „Nu sunt infailibil, am luat o gramada decizii nepotrivite, dar nu regret nici una dintre deciziile majore pe care le-am luat”, marturiseste el.
„Daca Hagi ar inmana altcuiva din echipa banderola de capitan, cine ar fi liderul? Tot Hagi. Mingiile tot pe la Hagi vor trece” – Florentin Tuca
Daca ar fi sa o ia de la capat in business, Costin Stefan ar face lucrurile in acelasi fel.
Chiar daca s-a intamplat sa investeasca si, la un moment dat, sa piarda toti banii,
nu regreta ca s-a intamplat asa, pentru ca a fost o doar o experienta din care a invatat ceva.
„Orice experienta – fie negativa, fie pozitiva – iti ofera ceva de invatat“, declara cu toata convingerea. Pentru Maria Gheorghiu, totul depinde de oamenii care sustin o idee. Daca se dovedeste ca oamenii din spatele ideii sunt pasionati, atunci ii e usor sa adere la idee si sa o puna practica. Florentin Tuca spune ca nu exista o regula generala, dar ca pentru a putea imbratisa o idee mare si timpul de reflectie e mai mare.
Toti trei sustin ca atunci cand nu stiu daca e bine sa actioneze sau nu, invoca o „instanta superioara“ sau cauta o confirmare in semnele exterioare pe care le primesc. Costin Stefan spune ca pe langa alte abilitati si energia de care e nevoie, caracterul si educatia sunt caracteristicile de neinlocuit ale unui antreprenor. Maria Gheorghiu vorbeste si ea despre energie dar la care adauga responsabilitatea fata de binele general.
Florentin Tuca motiveaza succesul sau ca antreprenor prin faptul ca a cautat intotdeauna sa gaseasca un echilibru intre exercitarea profesiei si managementul propriei companii, dar si prin faptul ca nu uita niciodata de unde a plecat: „Am tinut sa ma situez intr-un raport corect fata de debutul meu, indiferent unde plasam acel debut, in ce perioada sau in ce secventa a vietii.”
Maria Gheorghiu spune ca succesul sau ca antreprenor se datoreaza consecventei si existentei unei viziuni in slujba careia si-a canalizat toate eforturile si energiile.
Liderul e „ales”, managerul e „pus”
Florentin Tuca spune ca managerul este cel care se confunda adesea cu titlul trecut pe cartea de vizita. Un lider se identifica dupa recunoasterea pe care o primeste din partea celorlalti. „Daca Hagi ar inmana altcuiva din echipa banderola de capitan, cine ar fi liderul? Tot Hagi. Mingiile tot pe la Hagi vor trece.” Cu alte cuvinte, banderola nu te face capitan.
Costin Stefan tine sa adauge ca liderul ar putea fi reperat dupa caracteristicile sale umane: managerul aduce rezultate, nu conteaza cum. Este ascultat si in acelasi timp detestat. In schimb, „liderul le are pe toate: bunatate, sarm, omenie, caldura. Te uiti cu atentie si vezi ca in acelasi timp e om.” Managerul e numit de actionariat, pe cand liderul e ales de echipa.
Pentru Maria Gheorghiu, liderul e cel care gaseste solutia. Oamenii se aliniaza unui individ, dar de multe ori se aliniaza unei idei sau solutiei pe care liderul o propune. Florentin Tuca precizeaza ca intr-un grup, liderul se distinge prin forta de coeziune si e usor de recunoscut pentru ca se autoremarca. Costin Stefan adauga ca liderul e cel care nu lupta pentru sine, ci se zbate pentru grup: „Asa stau lucrurile si in regnul animal, masculul alfa lupta sa asigure supravietuirea membrilor grupului.“
Nascut sau crescut?
Florentin Tuca crede ca a fi lider e un talent nativ, un „dat“ care trebuie cultivat si tine de alegerile potrivite. De cealalta parte, Costin Stefan e de parere ca teoretic exista sanse foarte mari ca oricine sa fie lider, deoarece geniul este 10% inspiratie si 90% transpiratie.
Acelasi lucru se poate spune si despre talent. „Depinde mult de cultura, de anturaj si de mediu, ca sa te poti forma.“ Maria Gheorghiu e convinsa ca talentul de lider e innascut si se poate cultiva. In opinia sa, in ecuatie mai intervine sansa si elementul „neprevazut“. Aici simt nevoia sa adaug ca oamenii de stiinta considera astazi ca geniul nu este innascut, ci ca apare ca rezultat al unei munci sustinute, al perseverentei si al increderii in fortele proprii. S-a constatat ca oamenii cu realizari extraordinare de-a lungul istoriei au avut un temperament asemanator, mai degraba decat puteri mentale speciale: geniile sunt persoane inzestrate mai ales cu incapatanarea de a reusi.
De altfel, profesorul britanic Michael Howe a examinat vietile a sute de genii si a spulberat o parte dintre miturile de pana acum. Asa s-a descoperit ca Charles Darwin, departe de a fi fost un tanar lipsit de griji, transformat inexplicabil intr-un geniu, a fost in realitate unul dintre cei mai bine pregatiti oameni de stiinta din generatia sa. Despre Einstein, despre care toata lumea credea ca avea rezultate proaste la invatatura s-a aflat contrariul si ca, in realitate, parintii sai aveau un puternic interes pentru stiinta.
De altfel, concluzia profesorului Howe, exprimata si in lucrarea sa, „Genius Explained“, este ca aproape toate geniile au un obiectiv foarte clar, stiu sa se foloseasca de atuurile lor si au o mare incredere in ei insisi.
„Daca te adaptezi unei lumi strambe, nu vei putea niciodata schimba ceva”, declara Florentin Tuca, in finalul interventiei sale, dezbatand problematica transformarii societatii. El afirma ca schimbarea pe care ar aduce-o in societate ar fi o restructurare a sistemului de vot.
Transformarea pe care Costin Stefan si-o doreste in lume este strans legata de pasiunea sa, si anume: oamenii si culturile. El pledeaza pentru crearea unei limbi internationale, care sa elimine barierele de comunicare cu care se confrunta in expeditiile sale in jurul lumii.
Ce este mai greu?
O intrebare care a venit din public a sunat aproximativ asa: „Ce e mai greu: sa ajungi unde vrei sau sa te mentii acolo?“ Florentin Tuca a raspuns: „E foarte greu ca odata ajuns pe platou sa iti gasesti energia sa mergi mai departe. In mod natural nu o ai.“ Pentru Costin Stefan: „Drumul e mai frumos decat destinatia.“ Maria Gheorghiu confirma si ea ca cel mai bine i se potrivesc start-up-urile. „Dupa ce ai avut experienta urcusului, nu poti sa stai. Cel mai bine e sa incepi altceva.“
Pe langa acest panel, restul activitatilor la care au fost antrenati tinerii in zilele urmatoare a constat intr-un mix de workshopuri si discursuri motivationale, iar, la final, in provocarea de a aplica, intr-o simulare de business, informatiile acumulate. „Leadership Academy“ este un program dedicat tinerilor manageri si antreprenori cu varste cuprinse intre 25-35 de ani, unde profesionistii de succes din Romania sunt invitati sa impartaseasca din experientele lor cu tanara generatie.