3 idei de investiții pe care le faci la 30 de ani, dar profiți toată viața
Deși pensionarea poate părea foarte departe, e bine să ai un plan stabilit de acum pentru ca la bătrânețe să trăiești confortabil. Astfel, ți-am pregătit 3 idei de investiții care să te ajute să duci o viață mai bună pe termen lung.
Plan de pensie facultativ
În România, sunt trei tipuri de pensii, împărțite pe piloane. Pilonul 1 este pensia de stat, are caracter obligatoriu, banii sunt luați automat din salariu și este administrată de sectorul public. Pilonul 2 este pensia privată obligatorie și vine în ajutorul pensiei de stat. Contribuabilii nu plătesc mai mult pentru ea.
Aceste două tipuri variază de la an la an în valoare și e posibil ca suma strânsă pe parcursul vieții active sa nu fie îndeajuns ca tu să trăiești confortabil la pensie.
O soluție pentru ca la bătrânețe să ai un venit sigur este să apelezi la Pilonul 3, pensia privată facultativă. Aceasta este administrată dintr-un fond special ales de tine pentru care plătești lunar o contribuție fixă, până la 15 % din salariul lunar.
Un avantaj al acestui timp de pensie este că poți investi bani în fond chiar dacă ești angajat sau ai venituri realizate pe cont propriu (ai o afacere, ești PFA sau ai venituri din drepturi de autor). Mai mult, banii depuși la pensia privată se deduc din impozitul de venit, astfel că poți obține o deducere fiscală anuală de până la 400 de euro.
E important să știi că poți beneficia de pensia facultativă la care ai contribuit, dacă îndeplinești următoarele condiții :
- Ai împlinit 60 de ani;
- Ai plătit cel puțin 90 de rate lunare la pensie;
- Suma din contul tău de pensie depășește o anumită valoare, care urmează să fie stabilită prin lege.
Dacă nu te încadrezi în aceste condiții, banii acumulați în cont iți vor fi restituiți într-o singură tranșă.
Investește în imobiliare
Un motiv bun pentru a investi într-o locuință este capitalul propriu; în loc să dai altcuiva bani de chirie în fiecare lună, poți plăti acei bani pentru o casă care să îți aparțină. Dacă ți-ai întemeiat o familie, probabil îți dorești să ai stabilitate, să nu fii nevoit să te muți o dată la un an, când proprietarul casei în care locuiești a găsit un chiriaș care să plătească mai mult.
Vârsta la care oamenii își cumpără prima casă, la nivel european, a crescut la 30 de ani acum, spre deosebire de anul 1960, când oameni de 23 de ani investeau în locuințe, aflăm de pe theindependet.co.uk.
De asemenea, vârsta de cumpărare a crescut și deoarece oamenii așteaptă să strângă o sumă mai mare de bani pe care să o aloce unei astfel de investiții. Dacă vrei sa investești într-o locuință, dar încă nu ai strâns suma necesară, poți aplica pentru un credit imobiliar-ipotecar, care îți permite să aduci în garanție chiar imobilul pe care îl achiziționezi.
O casă a ta îți oferă mai multă libertate, poți să o decorezi, mobilezi cum vrei și poți avea câte animale de companie îți dorești. Tu ești cel care poate lua aceste decizii. Mai mult, locuitul într-o casă pentru mai mult timp îți deschide noi posibilități de socializare cu vecinii sau implicarea în comunitate, atât pentru tine, cât și pentru familia pe care dorești să o întemeiezi.
Fond de investiții
Fondurile de investiție sunt entități care atrag și pun la comun banii mai multor investitori, pe care îi folosesc apoi pentru diferite investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia și pentru a genera astfel câștiguri.
Fondurile pot fi de două feluri, deschise și închise. În general, în cazul celor deschise poți investi și retrage bani oricând, iar cele închise îți oferă posibilitatea să realizezi tranzacții doar la date prestabilite, conform aaf.ro.
Acestea mai pot fi împărțite și în funcție de tipul investiției:
- Fonduri monetare – investesc cel puțin 90% din valoarea portofoliului în instrumente monetare (precum certificate de depozit, titluri de stat, alte instrumente de piață monetară) și depozite constituite la instituțiile de credit (bănci);
- Fonduri de obligațiuni – investesc peste 80% în instrumente financiare cu venit fix (precum obligațiunile municipale, de stat sau corporative sau alte instrumente financiare cu venit fix);
- Fonduri de acțiuni – investesc peste 85% din activul lor în acțiuni; este cea mai riscantă formă, fiind puternic expusă fluctuațiilor piețelor bursiere;
- Fonduri mixte – propun investitorilor combinații între tipurile de plasamente menționate mai sus, în diferite proporții.
Înainte de a investi într-un fond e bine să îți stabilești clar limitele riscurilor la care ești dispus să te expui. În funcție de asta îți poți alege cea mai bună categorie de fonduri, dar și politica de investiții care se potrivește mai bine cu așteptările tale.
În general, cu cât potențialul de câștig este mai mare, cu atât riscurile pe care ți le asumi sunt și ele mai mari. Documentează-te temeinic înainte de a lua o decizie, citește toate documentele oferite de fond și cere explicații dacă informațiile nu sunt clare.
Sursă foto: Shutterstock