„Athena înflorește. Perspectiva se află în ochii privitorului”
De asemenea, mi s-a cerut de mai multe ori să vorbesc la conferințe sau traininguri despre diversitatea de gen. Și, de fiecare dată, mesajul meu era același. Uită-te la persoană și la comportamentul pe care ea sau el îl are, în loc să incluzi o persoană într-un stereotip din cauza diversității de gen.
Așa că, atunci când cineva m-a rugat și m-a sfătuit să citesc cartea „Athena Rising” cu subtitlul „Cum și de ce bărbații ar trebui să îndrume femeile”, am ezitat.
Am ezitat, deoarece probabil cartea ar arăta diferențele dintre bărbat și femei. Și până acum știm multe despre acest subiect. Am decis să citesc cartea în vacanță și, după ce am terminat-o, m-am gândit puțin mai mult la motivul cărții și al conceptului din spatele ei.
Am luat în considerare și tendința pe care o văd în leadership, în special în domeniul politic. Mie mi se pare că ne întoarcem în timp. În loc să îmbunătățim ascultarea și să începem dialogul, văd tot mai des comportamentul “macho”. Uitați-vă la modul în care acționează președintele SUA, prim-miniștrii Ungariei și Poloniei. Și nu uitați de președinții Putin și Kim Yong Il. Toți folosesc limbajul “musculos”, nu îi ascultă prea mult pe ceilalți și se comportă ca și cum toți cei care nu sunt de acord cu ei ar fi apriori niște dușmani. Iar pe 10 august am văzut și în România un exemplu al acestui comportament tip musculo-macho. Dar aceasta ține de aria politică.
Însă același lucru se poate observa la liderii unor companii, lideri cu voință proprie și uneori cu comportament narcisist, care nu ascultă si cu greu au încredere în alții. Compania poate să aibă rezultate descendente sau chiar să se prăbușească, în timp ce CEO-ul își închide ochii pentru adevăr și refuză să asculte oameni care au o opinie diferită. Nokia și Motorola sunt doar 2 exemple.
În afară de aceasta, mulți oameni nu se simt fericiți cu munca lor, deoarece managerii lor nu îi ascultă, iar inițiativele lor sunt “ucise” chiar înainte de a fi cercetate.
Ceea ce am scris aici nu este consecința deceniilor, ci a secolelor de dominație a bărbaților în societate și în companii. Cred că este timpul pentru schimbare. Deci omule, schimbă-te! Sau putem aborda lucrurile diferit. Deoarece se știe că femeile au toate abilitățile de a deveni lideri excelenți.
Și dacă bărbații spun că NU este necesar ca mult mai multe femei să aibă nevoie de funcții de conducere? Da, au spus
Dar ce spun statisticile? Femeile dețin, în prezent, doar 10-15% din pozițiile de conducere de nivel înalt, în organizații (SUA, 2016). În timp ce ocupă 50% din pozițiile manageriale de mijloc. Și multe dintre aceste femei nu dispun de recunoaștere, sprijin și mentorat semnificativ din partea managerilor lor, lucruri absolut necesare pentru a-și forma și susține calea către avansare. Dar dacă vorbim despre mentor, esențial pentru dezvoltarea ulterioară, credem că femeile ar putea fi mentori pentru alte femei. Iar asta ar putea fi posibil dacă mentorii de sex feminin ar avea timp timp să ofere îndrumare. Însă ele sunt doar câteva, cu un program foarte ocupat. De ce: simplu, femeile trebuie să muncească mai mult pentru a fi văzute ca un bun lider.
Cartea „Athena rising” spune frumos: “Dacă bărbații decid să încadreze femeile pe care le întâlnesc la lucru ca fiind talentate, capabile, susceptibile de a reuși și unice în ceea ce privește înzestrările și abilitățile legate de genul feminin, obligația și înclinația de a le ajuta, ca mentori, vor fi vizibile și inevitabile. Vedeți-o ca pe o Athena rising”, nu doar ca pe o fată. Perspectiva se află în ochii privitorului. ”
Abia atunci cartea „Athena rising” este un ajutor real pentru a ghida și îndruma femeile către nivelul pe care îl merită!
sursa foto: shutterstock