Care sunt pierderile unei companii, dacă angajații fac abuz de substanțe?
Photo by Thomas Kinto on Unsplash
Abuzul de alcool și droguri de către angajați provoacă multe probleme costisitoare pentru afaceri și industrie, de la productivitate pierdută, vătămări, probleme emoționale la o creștere a creanțelor de asigurări de sănătate.
Pierderile companiilor din Statele Unite ale Americii din cauza abuzului de alcool și droguri sunt de 100 de miliarde de dolari pe an, potrivit statisticilor. Aceste numere uluitoare nu includ costul de a devia resursele companiei, care ar putea fi utilizate în alte scopuri, pentru a aborda problemele legate de abuzul de substanțe. De asemenea, nu includ aspectele precum durere și suferință, care nu pot fi măsurate din punct de vedere economic.
Probleme cauzate la locul de muncă
În plus față de decese și accidente, absenteism și pierderea productivității, alte probleme pe care consumul de alcool și droguri la locul de muncă le pot provoca includ:
- Întârzierea/somnul la locul de muncă
- Mahmureală sau sevraj care afectează performanța la locul de muncă
- Proces slab de luare a deciziilor
- Pierderea eficienței
- Furt
- Moralul scăzut
- Probabilitate crescută de a avea probleme cu colegii/supraveghetorii sau sarcinile
- Preocuparea obținerii și utilizării substanțelor în timpul serviciului, interferând cu atenția și concentrarea
- Activități ilegale la locul de muncă, inclusiv vânzarea de droguri ilicite altor angajați
Fă-ți testul pentru a vedea dacă ai dependență de alcool!
Măsurarea costurilor abuzului de substanțe
Costurile abuzului de substanțe pentru companii pot fi măsurate în funcție de absenteism, vătămări, cereri de asigurări de sănătate, pierderea productivității, moralul angajaților, furturi și victime.
Conform specialiștilor, consumatorii de substanțe:
- Sunt mult mai puțin productivi
- Folosesc de trei ori mai multe zile de concediu
- Sunt mult mai predispuși în a-i vatăma pe ceilalți și pe sine
- Sunt mult mai predispuși în a cere compensații de muncă
Statisticile au arătat că 9% dintre consumatorii înrăiți de alcool și 10% dintre utilizatorii de substanțe au lipsit de la job din cauza mahmurelilor, 6% au mers la muncă în stare de ebrietate și 11% din consumatorii înrăiți de alcool și 18% din consumatorii de substanțe au lipsit de la job în ultima lună.
Factori care contribuie la abuzul de substanțe în rândul angajaților:
Studiile au arătat că există câțiva factori care pot contribui la consumul problematic de alcool și substanțe în rândul angajaților:
- Cultura organizațională și acceptarea consumului
- Alienarea la locul de muncă
- Existența alcoolului și a substanțelor la locul de muncă
- Existența sau inexistența regulilor organizaționale cu privire la consumul de alcool și substanțe
Cultura organizațională
Cultura locului de muncă poate juca un rol important în ceea ce privește posibilitatea consumului de droguri și de alcool să fie acceptat și încurajat, sau descurajat și inhibat. O parte din această cultură poate depinde de mixul de gen al angajaților.
În organizațiile unde este preponderent sex feminin, cercetările arată că atât angajații bărbați, cât și femeile au mai puține probleme de abuz de substanțe și alcool în comparație cu organizațiile dominate de bărbați.
Studiile au descoperit că organizațiile dominate de bărbați creează culturi de consum al alcoolului, în care angajații beau pentru a construi solidaritatea și a demonstra conformitatea. Prin urmare, aceste organizații au rate mai mari de probleme legate de alcool și droguri.
Orice industrie sau organizație poate fi afectată de alcoolismul la locul de muncă, dar cercetările arată că este predominant în aceste industrii: servicii alimentare, construcții, exploatare și foraj, săpături, instalare, întreținere și reparații.
Alienarea la locul de muncă
Cercetările arată că locul de muncă în sine poate contribui la rate mai mari de abuz de substanțe al angajaților. Munca plictisitoare, stresantă sau izolatoare poate contribui la consumul de alcool sau substanțe. Abuzul de substanțe al angajaților a fost legat de o autonomie scăzută a locului de muncă, lipsa complexității locului de muncă, lipsa controlului asupra condițiilor și produselor de muncă, plictiseală, hărțuire sexuală, agresiune verbală și fizică și comportament lipsit de respect.
Disponibilitate la alcool
Disponibilitatea și accesibilitatea alcoolului pot influența consumul angajaților.
Peste două treimi din cei 984 de lucrători chestionați la o fabrică mare de producție au spus că este „ușor” sau „foarte ușor” să aducă alcool la locul de muncă, să bea la stațiile de lucru și să bea în timpul pauzelor.
În culturile în care alcoolul este interzis, băutul la locul de muncă și băutul, în general, este redus semnificativ.
Supraveghere
Nivelul de supraveghere asupra locului de muncă poate afecta consumul de băuturi și consumul de droguri în funcție de rata de muncă. Un studiu efectuat asupra angajaților în ture de seară, atunci când supravegherea a fost redusă, a constatat că angajații au mai multe șanse să bea la locul de muncă decât pe turele foarte supravegheate.
Măsuri de prevenție
Atunci când problema abuzului de substanțe la locul de muncă este abordată prin stabilirea unor programe cuprinzătoare, este o situație „win-win” atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, potrivit Departamentului Muncii din SUA.
Un studiu al impactului economic al tratamentului abuzului de substanțe din Ohio a găsit îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește performanțele legate de locul de muncă:
- Scăderea cu 91% a absenteismului
- Scăderea cu 88% a problemelor cu supraveghetorii
- Scăderea cu 93% a greșelilor în muncă
- Scăderea cu 97% a rănilor la locul de muncă.
Companiile și angajatorii, mari și mici, pot adopta o politică de abuz de substanțe la locul de muncă care va reduce pierderea productivității și va oferi un mediu de muncă mai sigur pentru toți, lucru care va duce la îmbunătățiri remarcabile în ceea ce privește atât bunăstarea angajaților, cât și câștigurile companiei.