Liderii introvertiți – puterea secretă în afaceri
Așa cum comoara cea mai de preț a unei națiuni sunt învățații ei, o comoară de preț a organizației sunt introvertiții ei. Introvertiții sunt incubatoare de idei și surse de echilibru.
Acțiunea și interacțiunea sunt la mare putere în lumea noastră. Ni se spune că trebuie să acționăm rapid și să interacționăm mult. Este important să cunoaștem regulile jocului și să-l jucăm bine. Trebuie să facem networking și să ne facem cunoscuți. Nu e bine să fim singuri, cu cât suntem mai mulți, cu atât mai bine. Socializarea e vitală, ni se spune.
Dar la mare putere, pentru lumea noastră, sunt și cunoașterea și conștiința de sine. Suntem învățați să gândim, să ne concentrăm pe miezul problemei, să găsim soluții. Suntem îndemnați să reflectăm, să explorăm, să inventăm. Suntem chemați să ne cunoaștem pe noi înșine, să imaginăm, să creăm. Solitudinea este o sursă de idei și de putere.
Dar societatea modernă, prin dezvoltarea economică și creșterea comunităților, favorizează acțiunea și socializarea. Reflecția și solitudinea sunt rareori aduse în discuție și insuficient validate, deși sunt la fel de importante. Astfel, singuraticul gânditor sfârșește adesea prin a fi greșit înțeles și defavorizat, pentru că este considerat a fi inadaptat și, implicit, mai puțin performant. Socializarea este preferată de oamenii extrovertiți, în timp ce introvertiții preferă solitudinea. Ambele sunt modalități firești de a interacționa cu lumea, la fel de utile și de relevante.
DESPRE EXTROVERTIRE ȘI INTROVERTIRE – MODURI COMPLEMENTARE DE A FI ȘI DE A INTERACȚIONA
Conform psihologului elvețian Carl Gustav Jung, extrovertirea și introvertirea sunt moduri de gestionare a lumii exterioare. Acestea nu sunt nici calități, nici defecte, nici opțiuni, ci moduri înnăscute și sănătoase de a fi. Nu sunt superioare, nu sunt inferioare, ci sunt complementare. Putem fi mai mult sau mai puțin extrovertiți sau introvertiți (nimeni nu se află la extremă) și suntem cam la fel de mulți.
În 1967, psihologul Hans Eysenck își publica teoria prin care susținea că introvertiții au un nivel de stimulare corticală mai ridicat decât extrovertiții, confirmată apoi prin testarea fluxului sanguin și a activității electrice la nivelul creierului introvertiților și extrovertiților. Din acest motiv, persoanele extrovertite sunt mereu în căutare de stimuli externi, în timp ce persoanele introvertite preferă să îi evite.
DESPRE EXTROVERTIȚI ȘI INTROVERTIȚI
Omul extrovertit are multă energie fizică și este concentrat pe lumea exterioară. Este expansiv, vorbăreț, asertiv, gregar. Pentru că este energizat de interacțiunile sociale intense, preferă să-și petreacă timp în grupuri mari de oameni și îi place să fie în centrul atenției – îi plac acțiunile comunitare, concursurile, concertele, petrecerile. În solitudine obosește și se plictisește. Extrovertitul este nelalocul lui atunci când este singur, iar asta nu se vede.
Omul introvertit are multă energie mentală și este concentrat pe lumea sa interioară. Este reflexiv, stabil, calm, creativ. Pentru că mintea sa este mereu activă, stimulii externi îl obosesc, iar din grupurile zgomotoase și agitate va pleca repede. Solitudinea îl energizează și îl inspiră – își va petrece timpul la cafenea sau ceainărie, în parc, într-un magazin de carte, la o expoziție de artă, pe munte, acasă, cu un prieten sau doi. Introvertitul este nelalocul lui atunci când este printre mulți oameni, iar asta se vede.
Omul introvertit nu este timid (nu îi este teamă de părerea celorlalți), nu este antisocial (nu este un pericol pentru societate) și nu este asocial (nu este un inadaptat). Despre omul introvertit, Anne Frank scria că gândește mult, dar nu vorbește mult. Mahatma Gandhi spunea că și cu delicatețe poți zgudui lumea din temelii. Aristotel spunea că înțelepciunea începe de la cunoașterea de sine, iar Goethe constata că talentul poate fi cultivat numai în solitudine. Einstein spunea că nu atât inteligența lui contează, cât faptul că petrece mult timp gândindu-se la problemele care îl preocupă.
Introvertiții sunt oameni diverși, cu interese și preocupări multiple. Lumea lor interioară este bogată și complexă și o preferă unei vieți sociale intense. Se încarcă cu energie în solitudine și sunt pasionați de idei mai mult decât de activitățile exterioare. Învață prin analiză individuală mai mult decât prin interacțiune. Sunt capabili de concentrare intensă timp îndelungat. Sunt inspirați și creativi. Introvertiții sunt incubatoare de idei. Discuțiile banale îi obosesc. Preferă conversațiile profunde și, după ce acestea se încheie, continuă să se gândească la cele discutate și ajung la o mai bună înțelegere a subiectului. Sunt buni ascultători, gândesc atent înainte de a vorbi. Preferă comunicarea în scris pentru a-și putea formula ideile complexe și pentru a evita întreruperile. Sunt observatori atenți, sunt intuitivi și perspicace.
În interacțiunile sociale, mai mult decât să cunoască mulți oameni, preferă să-i cunoască bine și să dezvolte legături de calitate și de durată cu aceștia. Pentru că își examinează trăirile interioare, se cunosc bine și sunt autentici. Își cunosc punctele forte și știu să-și gestioneze limitele.
LIDERII INTROVERTIȚI ȘI PUTERILE LOR SECRETE
Într-o lume în care ne definim atât de mult după ce facem, este nevoie de lideri care să pună accent pe cum gândim și să fie atenți la ce simțim. Când suntem concentrați pe obiective și profit, e nevoie de lideri care să fie atenți la miezul problemei. Când mulți se gândesc numai la pasul următor, e nevoie de lideri care să facă un pas în spate pentru a obține viziunea de perspectivă atât de necesară pentru a merge mai departe.
Liderii introvertiți sunt concentrați și dedicați obiectivelor. Sunt hotărâți și disciplinați. Ei procesează informațiile foarte bine, știu să pună întrebări relevante, cântăresc situațiile cu atenție și răbdare și iau decizii în cunoștință de cauză. Pentru că sunt mai puțin interesați de stimulii externi, ei își vor concentra toată energia pe obiectivele pe care le au de îndeplinit. Pentru că au mai puțină nevoie de atenție și de validare din exterior, le va fi mai ușor să renunțe la o cauză pierdută și să redirecționeze resursele către obiective profitabile. Își cunosc echipa. Pentru că stabilesc legături autentice și semnificative cu oamenii, liderii introvertiți îi cunosc îndeaproape pe oamenii cu care lucrează. Știu ce îi motivează, ce îi inspiră. Le cunosc punctele forte și știu cum să le creeze zona de confort necesară pentru a performa. Ei obțin rezultate foarte bune în special când lucrează cu oameni proactivi, pentru că sunt buni ascultători și sunt preocupați să integreze ideile celorlați în procesul de luare a deciziilor.
Autenticitatea lor câștigă încrederea colegilor. De asemenea, liderii introvertiți îi vor identifica rapid pe clienții și partenerii introvertiți și vor putea dezvolta relații valoroase cu aceștia. Au un sistem stabil de principii și valori. Pentru că sunt reflexivi și analitici, pentru că se cunosc bine și au mai puțină nevoie de validare pentru a avea încredere în sine, liderii introvertiți sunt greu de deturnat de la valorile și principiile în care cred. Sunt inovatori și flexibili, dar vor asigura stabilitatea și continuitatea organizației lor. Sunt buni observatori. Pentru că sunt atenți și perspicace, liderii introvertiți vor sesiza la timp modificările subtile ale situațiilor și vor putea acționa corespunzător. Sunt calmi. Echilibrul și stăpânirea de sine ale liderilor introvertiți vor întreține o atmosferă de încredere și siguranță, ce va avea efecte benefice atât asupra colegilor, cât și asupra clienților și partenerilor. Gestionează bine nesiguranța. Fiind reflexivi și analitici, liderii introvertiți înțeleg complexitatea situațiilor. Ei au răbdarea și dispun de concentrarea necesare pentru a face față situațiilor intermediare, de incertitudine și nesiguranță. Vor fi mai concentrați pe a obține rezultate solide, decât rapide.
SOLITUDINEA ESTE O RESURSĂ VALOROASĂ
Solitudinea nu e singuratate. Retragerea în solitudine le oferă liderilor introvertiți cadrul propice pentru a reflecta, pentru a procesa informații, pentru a cântări riscuri, a căuta idei și a găsi soluții. Ei vor proteja organizația de riscurile deciziilor impulsive. În plus, solitudinea îi inspiră și îi reîncarcă (este un perfect generator de energie la purtător).
Puterile liderilor introvertiți sunt secrete nu pentru că ar fi ascunse, ci pentru că adesea sunt lăsate neobservate sau pentru că sunt neînțelese și blamate. Dar, așa cum comoara cea mai de preț a unei națiuni sunt învățații ei, o comoară de preț a organizației sunt introvertiții ei. Și, așa cum comorile strălucesc mai bine la soare, și puterea recunoscută poate fi mai mare.