„Meseria” de lider nu doar se „fură”, ci se și învață
Tot mai mulți lideri, în special cei de la nivele de bază și de mijloc, sunt angajați în funcții de conducere doar pe baza pregătirii tehnice sau a vechimii în organizație, fără a avea pregătirea necesară în leadership pentru aceste poziții. Mai mult, după ce ocupă aceste funcții, nu au parte de un mentor care să le îndrume primii pași în acest nou rol sau de o instruire formală de leadership din partea organizației. Astfel, ei trec printr-o perioadă extrem de dificilă și stresantă la început, confruntându-se cu o miriadă de probleme noi, de toate felurile, pe care nu știu exact cum să le gestioneze și să le rezolve. Metodele vechi, experiența pe care au acumulat-o până în acel moment ca simpli angajați sau lideri ai unor echipe de câțiva oameni, nu se vor mai aplica noilor roluri și nu le vor fi de mare ajutor. Mulți dintre acești lideri, vor căuta să „fure meserie” de la colegii lor, de la foștii sau actualii superiori pentru a-și dezvolta propriul stil de leadership și a face față provocărilor noi la care sunt supuși.
Problema este că, fără o pregătire adecvată și niște principii solide formate din concepții sănătoase despre rolul unui lider, ei vor copia nu doar comportamentele bune, ci și comportamente nedorite, chiar toxice, pe care le văd că funcționează pe moment la superiorii lor, neînțelegând însă repercusiunile ulterioare ale acestora. Meseria nu doar se „fură”, ci se și învață. Nu este suficient doar să ai talent, ci este nevoie și de un profesor, ca la orice meșteșug unde, din zilele străvechi până astăzi, există meșteri și ucenici. Pentru a deveni un lider eficient, un lider bun, este nevoie atât de autoeducare, cât și de un mentor bun.
Trebuie în primul rând să ne studiem pe noi înșine, să ne cunoaștem cât mai bine, să ne evaluăm principiile și valorile dobândite, să vedem care este motivația noastră pentru o poziție de lider: ne dorim poziția pentru a putea face o schimbare în bine în organizație, în lume, a lăsa ceva bun în urma noastră, a ajuta altruist pe ceilalți să se dezvolte și să performeze sau ne dorim poziția pentru a accesa venituri mai mari, ori pentru a ne satisface egoul de a fi șefi? Acesta este primul lucru la care este necesar să reflecteze oricine își dorește să obțină o poziție de lider, iar cine pornește la drum cu o motivație bună, va face primul pas în direcția succesului personal.
Apoi, un lider trebuie să își dezvolte inteligența emoțională și autocontrolul, căci fără ele, nu va putea fi eficient. Pentru a-i putea conduce pe alții, un lider trebuie să se poată conduce întâi pe el însuși, să fie capabil să se motiveze să treacă peste eșecuri, să poată menține o atitudine pozitivă, să fie preponderent optimist și să își poată controla emoțiile.
Studierea comportamentului uman, a tipologiilor de personalitate și a tipurilor de lideri este un alt pas important în dezvoltarea personală a unui lider. Așa cum un mecanic nu poate repara o mașină dacă nu îi cunoaște principiul de funcționare, un lider bun nu poate motiva și inspira oamenii dacă nu cunoaște aceste lucruri. În fiecare lider bun se ascunde un mic psiholog, pentru că, în fiecare zi acesta încearcă să studieze comportamentele altora, să le înţeleagă personalităţile, felul de a fi și să învețe cum poate comunica cât mai eficient cu fiecare persoană în parte.
Nu în ultimul rând, studierea și exersarea uneltelor pe care le are la dispoziție un lider, precum negocierea, comunicarea, procesul de luare a deciziei, convingerea și argumentarea ajută la dezvoltarea unor abilitați extrem de necesare unui lider inspirational și de succes.
Dar abilitățile de lider nu sunt, din păcate, ca mersul pe bicicletă, care nu se uită niciodată. Aceste abilități, neexersate, se deteriorează în timp și își pierd din valoare. Este ca în sport: fără exercițiu și antrenament nu se poate obține performanță. Cu cât vă veți exersa mai mult abilitățile, cu atât acestea vor fi mai rafinate și vor deveni parte instinctivă din comportamentul vostru. Implicați-vă în proiecte noi cu toată inima, ajutați-i pe ceilalți, priviți cu deschidere eșecul, căci asta înseamnă că faceți și învățați ceva nou.
Fiecare dintre noi avem nevoie de un lider care să ne inspire, să ne facă să dorim să devenim mai buni și, deși nu o recunoaștem mereu, să ne scoată din zona de confort și să ne arate că putem mai mult. Responsabilitatea și presiunea care apasă pe umerii unui lider sunt imense, de aceea majoritatea oamenilor nu doresc această putere. Ei preferă libertatea unei vieți liniștite în schimb și doresc un lider cu care să poată rezona din punctul de vedere al valorilor personale, care le oferă stabilitate și siguranță, la care să poată privi cu încredere și speranță în vremuri de criză. Pentru cei care doresc să și asume această responsabilitate de lideri, nu va fi un drum ușor. Este necesară ambiție, muncă și dedicare, vor veni obstacole grele care îi vor testa repetat și cu cât urcă în carieră și evoluează, cu atât acestea vor fi mai dificile.
Organizațiile, societatea și lumea, au nevoie de cât mai mulți lideri buni, eficienți, inspirationali, care să facă o schimbare în acest secol în care schimbările sunt necesare pentru a ne proteja pe noi de noi înșine, de propria ignoranță și natura distructivă, pentru a eradica mentalitatea de consumerism întipărită în comportamentul nostru în ultima sută de ani de corporațiile care pun profitul mai sus decât omul, pentru a proteja resursele naturale necesare supraviețuirii noastre și planeta pe care trăim, cu habitatele ei naturale încă rămase, pentru a fi mai aproape unul de altul, a ne ajuta mai mult unul pe celalalt, a fi mai uniți în obiective comune și a reduce polarizarea indusă de rețelele de socializare și mass-media care și-au pierdut obiectivitatea și s-au rătăcit de la adevăratul scop de a lucra în slujba oamenilor și a adevărului.
*N.A Subiectul supus atenției mai sus este analizat mai amplu în volumul „Ghid pentru liderii la început de drum“ pe care îl puteți găsi accesând acest link.
**Photo by Nick Fewings on Unsplash