Cum construiești un turneu de tenis internațional. Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open, despre cheia succesului și provocările din spatele organizării

Transylvania Open a crescut în popularitate, relevanță și impact de la an la an. Pentru Patrick Ciorcilă, directorul turneului, cheia succesului stă în echipa pe care o are alături.
Dacă e ceva ce-i lipsește lui Patrick Ciorcilă, din viața de jucător profesionist de tenis, e adrenalina dintr-un meci strâns, dar când începe Transylvania Open, turneul pe care-l organizează de patru ani, își amintește de intensitatea din fața fileului. Mai ales primele zile, când e puțin haos, când el și echipa sa muncesc câte 10-15 ore, dar știu că dacă trec de primul weekend de calificări, vor ajunge cu bine la finalul săptămânii.
Presiunea din teren i se pare acum mai ușor de gestionat decât cea din business, dar sportul l-a pregătit pentru ce-a urmat. „(Pe teren) știi că depinde numai de tine, în business depinzi de mult mai mulți factori externi. Dar dacă la 13-14 ani treci prin astfel de provocări, pierzi un meci de trei ore, plângi, a doua zi trebuie s-o iei de la capăt și să mergi la alt turneu. Asta te clădește și te ajută și în business”.
De la jucător la antreprenor
Mulți i-au spus că o să regrete când a renunțat la tenis, la 19 ani, după o perioadă cu accidentări. Era plecat la turnee nouă luni pe an și nu simțea că-i mai place la fel de mult. Și-a luat o pauză să se recupereze și să dea Bacalaureatul, crezând că o să-și regăsească motivația și o să revină. Nu s-a întâmplat și n-a vrut ca părinții să continue să investească într-o carieră în care el nu se simțea 100% implicat, pentru că tenisul nu e un sport pe care să-l poți păcăli. Faptul că a avut o plasă de siguranță solidă – tatăl lui e președintele Băncii Transilvania – l-a ajutat, chiar dacă n-a știut imediat ce vrea să facă mai departe. Fără rutina și scopul pe care i le oferea sportul, o perioadă s-a simțit pierdut. S-a înscris la Facultatea de Business din Cluj și, la 20 de ani, a preluat managementul clubului de tenis construit de tatăl său, Winners Sports Club.
Își dorea însă să reușească pe cont propriu. Când doi prieteni, Horațiu Pitea și Mirel Alexa, i-au propus să organizeze un festival sportiv, a simțit că era șansa lui să folosească relațiile pe care le construise în tenis, să lucreze într-un domeniu care-i plăcea și să aibă un impact, aducând sportul aproape de un număr mare de oameni. Organizat împreună cu Pitea și Alexa, doi antreprenori în publicitate, cu Ștefana Giurgiu, care făcuse comunicare pentru festivaluri mari de muzică, și cu Tiberiu Pop, care se ocupa de logistica unor evenimente precum TIFF, Electric Castle sau UNTOLD, Sports Festival a adus la Cluj staruri internaționale ca Andre Agassi și Steffi Graff, jucători de legendă ai Barcelonei sau Generația de Aur, care au jucat meciuri demonstrative cu tribunele pline.
Provocarea pandemiei, transformată în oportunitate
În pandemie, când n-au putut găzdui festivalul, au organizat un turneu profesionist de tenis feminin pe zgură, Winners Open. Deși avea atunci patru jucătoare în top 100, România nu mai avusese un turneu local din 2019. Impresionați de cum a ieșit, cei de la Women’s Tennis Association (WTA) le-au propus să organizeze unul și pe suprafață hard, în toamnă, profitând că unele turnee din Asia nu aveau loc în acel an.
Așa a apărut Transylvania Open, turneu indoor de 250 de puncte, pentru care transformă în fiecare an radical Sala Polivalentă din Cluj, construind de la zero două terenuri de joc, izolate vizual și fonic printr-o cortină imensă – o premieră pentru producția de evenimente din România. Cu investiții de peste 1,5 milioane de euro anual, au crescut treptat ca popularitate, relevanță și impact. Au adus la Cluj câștigătoare de Grand Slam ca Emma Răducanu, Karolína Plíšková, Eugenie Bouchard sau Simona Halep, au avut trei ediții cu românce în finală, tribune pline și recunoaștere internațională: a fost desemnat cel mai bun turneu WTA250 din lume doi ani la rând, în 2022 şi 2023. „E un prestigiu să câștigi un asemenea premiu”, spune Patrick, care la prima ediție era cel mai tânăr director al unui turneu WTA din lume. „Mai ales că e votat de jucătoare, asta e cel mai important”.
Cu gândul la experiența jucătoarelor, dar și a spectatorilor, au căutat mereu ceva de îmbunătățit, de la zona de relaxare pentru sportive la crearea unui loc de joacă pentru copiii spectatorilor, de la implementarea arbitrajului electronic la încercarea de a reduce plasticul folosit. În 2024, turneul s-a mutat din octombrie în februarie și tot atunci au reușit să cumpere o licență permanentă, asigurând continuitate pe termen lung.
Cheia succesului
Recent încheiată în februarie, a cincea ediție a avut cel mai puternic tablou, cu jucătoare din top 80 mondial, cei mai mulți spectatori, și a adus împreună pentru prima oară cele mai bune jucătoare ale României din ultimele generații. A fost și locul în care Simona Halep și-a anunțat retragerea, un moment despre care Patrick spune că va rămâne cel mai important și emoționant de când face evenimente. „Nu se compară nimic cu asta.”
Pentru antreprenorul de 28 de ani, cheia succesului stă în echipa pe care o are alături, căreia îi mulțumește mereu în discursurile sale și care s-a extins de la an la an, pe măsura ambițiilor și proiectelor tot mai mari. „Aș zice că avem și multe provocări să gestionăm creșterea pe care o avem, și succesul”, spune fostul jucător. „Important e că avem toți același obiectiv, avem fiecare un caracter frumos și ne înțelegem foarte bine. Și ne dezvoltăm, suntem foarte diferiți față de acum șapte-opt ani, când am început. Dar fără o echipă de genul ăsta nu poți să faci așa ceva și noi am demonstrat că asta e forța noastră. E un punct-cheie pe care nu trebuie să-l pierdem”.
Alături de aceeași echipă, Patrick pregătește deja a șasea ediție Sports Festival, care va aduce o nouă premieră: pe 14 iunie, unul dintre cele mai mari staruri ale fotbalului mondial, brazilianul Ronaldinho Gaúcho va participa la un meci demonstrativ în BTarena, alături de Marco Materazzi, Wesley Sneijder și alte vedete internaționale.
Printre planurile turneului de tenis rămân intenția de-a câștiga din nou premiul de cel mai bun turneu și visul de-a avea o campioană din România și la simplu (la dublu a fost Irina Bara în 2021). Pe termen lung, e dorința unui upgrade la o categorie superioară, un turneu de 500 de puncte. Organizarea și facilitățile pe care le oferă sunt acolo, spun jucătoarele și antrenorii străini care îi vizitează, dar e nevoie de investiții mai mari și de o infrastructură mai bună, așa că echipa caută încă soluții pentru a avea mai multe terenuri de joc.
Scopul final rămâne un impact tot mai vizibil în cultura tenisului local: prin oportunitatea oferită jucătoarelor locale, prin tribune pline în fiecare zi, prin exemplul și inspirația pe care le aduc industriei, care are acum mai multe turnee feminine și masculine de diverse categorii. „Încet, încet, în multe orașe se investește. Dar, cu siguranță, Transylvania Open a contat și contează mult, sunt oameni care vin aici, se uită, aspiră la ce e aici și cred că asta ajută mult tenisul românesc”.
CITEȘTE ȘI: Ce putem învăța din retragerile sportivilor
Foto: Transylvania Open