Cum evaluează angajații români nivelul de fericire la serviciu. Doar 1 din 3 ar recomanda jobul altor persoane
![Cum evaluează angajații români nivelul de fericire la serviciu. Doar 1 din 3 ar recomanda jobul altor persoane](https://revistacariere.ro/wp-content/uploads/2025/02/dreamstime_s_134047302-700x394.jpg)
Pluxee România, partener global pentru beneficii extrasalariale și soluții pentru creșterea implicării angajaților, anunță rezultatele primului studiu „Barometrul fericirii la locul de muncă”. Este o analiză amplă care evaluează cultura organizațională din România, realizată în parteneriat cu compania britanică de tehnologie, The Happiness Index.
Angajații români evaluează cu 7.0 nivelul de fericire la job
Rezultatele studiului arată că scorul general pentru sănătatea culturii organizaționale în România este de 7.0. Cu toate acestea, doar 1 din 3 angajați ar recomanda locul de muncă altor persoane. Printre principalele motive identificate se numără lipsa unei culturi a ascultării, aprecierea insuficientă a angajaților și oportunitățile limitate de dezvoltare profesională.
Angajații evaluează relațiile de la locul de muncă cu un scor ridicat de 7.6, ceea ce indică interacțiuni armonioase și muncă în echipă. Pe de altă parte, siguranța și recunoașterea profesională au obținut scoruri mai mici, de 6.8, respectiv 6.4, subliniind nevoia unei comunicări mai eficiente și a unei aprecieri mai mari a contribuțiilor angajaților.
Ce spun neurocercetătorii despre acest studiu
„Acest studiu a fost lansat într-un moment crucial pentru piața din România, unde schimbările în cultura muncii, presiunile economice și așteptările în continuă evoluție ale angajaților redefinesc locul de muncă. Ca specialist în neuroștiințe, salut integrarea acestei ramuri în metodologia studiului, deoarece oferă perspective mai profunde dincolo de datele auto-raportate, dezvăluind emoții subconștiente, factori declanșatori ai stresului și răspunsuri cognitive care modelează experiențele pe care angajații le au la locul de muncă.
Printr-o lentilă obiectivă, această abordare științifică le oferă organizațiilor informații mai profunde, permițându-le să creeze medii de lucru care stimulează implicarea reală, satisfacția și productivitatea pe termen lung”, a declarat Ana Iorga, neurocercetător.
Nivelul de implicare al angajaților
Nivelul de implicare al angajaților este de 7.1, iar printre punctele forte ale companiilor din România se numără facilitarea muncii prin resurse adecvate (scor 7.9). Cu toate acestea, claritatea obiectivelor (7.2) și dezvoltarea profesională (6.5) reprezintă provocări, evidențiind nevoia de programe de formare și oportunități de creștere în carieră.
Un aspect semnificativ al studiului este impactul dimensiunii companiei asupra percepției angajaților. Pe măsură ce organizațiile devin mai mari, angajații simt că impactul individual asupra succesului companiei scade, ceea ce influențează nivelul de satisfacție și implicare.
„Ne dorim ca acest studiu să devină un instrument valoros pentru liderii din business și profesioniștii din domeniul resurselor umane care înțeleg că o abordare centrată pe oameni este esențială pentru creșterea și reziliența afacerilor într-un context economic și social din ce în ce mai competitiv. Misiunea Pluxee este de a ajuta companiile să creeze medii de lucru mai fericite și mai implicate”, a declarat Gabor Olajos, Country Managing Director, Pluxee România și Bulgaria.
CITEȘTE ȘI: Programe de ucenicie plătite pentru tinerii sub 30 de ani. Ce salarii se oferă
FOTO: ID 134047302 © Fizkes | Dreamstime.com