Descopera-ti geniul! (Video)
Iata o idee importanta: concentreaza-te asupra oricarui domeniu sau competente, urmarind continuu sa te perfectionezi zilnic, cu pasiune pentru performanta, si in trei pana la cinci ani vei ajunge sa fii considerat genial. Concetrarea + progresele zilnice + timpul investit = geniu. Intelege bine aceasta formula si viata ta nu va mai fi aceeasi.
Michael Jordan a fost un baschetbalist de geniu. Dar oare, succesul sau spectaculos de pe teren s-a datorat numai calitatilor lui naturale? Categoric nu. El a folosit calitatile cu care l-a inzestrat natura, si a aplicat formula : concetrare + progrese zilnice + timpul investit = geniu. Nu a incercat sa fie bun la cinci sporturi diferite. Nu si-a risipit atentia. S-a concetrat numai asupra performantelor in baschet. Si a reusit.
Thomas Edison a inregistrat un numar record de 1.093 de patente de inventie in cursul vietii si a inventat becul si gramofonul. (In copilarie, un profesor l-a etichetat drept elev incet la minte; el nu a tinut seama de asta. Bravo lui). Nu a incercat sa fie un bun comerciant, nici mare poet, nici mare muzician. S-a concetrat asupra inventiilor sale. A facut progrese zilnice. Si a lasat timpul sa lucreze. Rezultatul a fost geniul.
Ceea ce imi aminteste de o anecdota legata de Pablo Picasso. Intr-o zi, o femeie l-a observat in piata si a scos o hartie. “Domnule Picasso”, spuse ea, entuziasmata, “sunt o mare admiratoare a dumneavoastra. Va rog, puteti sa-mi faceti un desen?” Picasso s-a conformat cu amabilitate si a schitat rapid un desen pe bucata de hartie. Zambind, i-a inapoiat-o, spunand: “Va costa un milion de dolari”. “Dar domnule Picasso” a raspuns femeia indignata, nu v-a luat decat 30 de secunde ca sa desenati aceasta mica capodopera. “Stimata doamna” rase Picasso, “mi-au trebuit 30 de ani pentru a face o capodopera in 30 de secunde”.
Afla in ce domeniu excelezi – in ce domeniu esti genial. Descopera-ti talentele si apoi munceste nebuneste ca sa le cizelezi. Una din abilitatile cele mai importante de leadership personal este cunoasterea de sine. Afla in ce domeniu esti cu adevarat bun. Reflecta asupra abilitatilor pe care ceilalti le admira la tine. Gandeste-te la aceste calitati, la ceea ce iti este usor sa faci – la ce iti iese bine in mod natural, fara efort.
Poate ca ai o capacitate fantastica de comunicare sau poate ca excelezi in domeniul relatiilor umane. Poate ca detii o capacitate extraordinara de a pune lucrurile in miscare. Poate ca talentul tau special consta in inovare si creativitate, in capacitatea de a vedea ce vad toti ceilalti, dar a gandi altfel. Gaseste calitatile care te pot face genial si apoi dezvolta-le. Incepe de azi si in trei pana la cinci ani, oamenii vor vorbi despre tine, te vor considera genial, iti vor aplauda stralucirea. Si te asigur – si eu ma voi afla printre ei.