ENGIE ROMANIA, atestată EDGE Assess pentru egalitate și echitate la locul de muncă
La ENGIE Romania, egalitatea de șanse este o prioritate. Compania, care are zero toleranță în privința discriminărilor de orice fel, oferă tuturor colegilor șansa de a se dezvolta și de a crește profesional. În plus, există comunicare, prin toate mijloacele ei, iar acest lucru duce la o mai mare deschidere a angajaților, care sunt încurajați să reacționeze dacă sesizează eventuale aspecte care țin de discriminarea la locul de muncă.
În aceste condiții, nu e de mirare că ENGIE Romania este prima companie din sectorul energetic de la noi din țară care a primit certificarea EDGE Assess pentru demonstrarea angajamentului față de egalitatea de gen la locul de muncă. Diversitatea, incluziunea, egalitatea de tratament, de remunerație, de acces la training și de oportunități de promovare în cele mai înalte funcții de conducere sunt parte din ADN-ul companiei.
Obținerea acestei certificări este pentru ENGIE Romania foarte importantă, deoarece compania activează într-un domeniu eminamente tehnic, unde, prin specificul activităților de teren în sectorul distribuției gazelor naturale și a serviciilor energetice, bărbații sunt majoritari. În zona administrativă, proporția dintre femei și bărbați este, însă, echilibrată, iar, la nivel de management, 43% dintre managerii care coordonează echipe sunt femei. Totodată, trei dintre cei șapte membri ai Leadership Committee sunt femei. „Astfel, certificarea EDGE este o recunoaștere a eforturilor noastre pentru oferirea cadrului necesar dezvoltării și atingerii parității între femei și bărbați”, explică Iuliana Istrate, Head of HR Performance, Compensation, Benefits & Organizational Design, importanța obținerii acestei certificări.
De ce această certificare este atât de valoroasă
EDGE Assess este cea mai importantă evaluare metodologică și certificare de business pentru egalitatea de gen și echitate intersecțională. „Această certificare atestă faptul că ENGIE Romania are un cadru solid de politici și practici eficiente, pentru a asigura un parcurs profesional echitabil în ceea ce privește pregătirea pentru dezvoltarea abilităților de leadership și pentru mobilitatea la locul de muncă”, afirmă Iuliana Istrate.
Pilonul cheie
Mediul de business este într-o continuă schimbare, iar companiile trebuie să fie în permanență capabile să inoveze.
„Un mediu de lucru ce promovează diversitatea, egalitatea de gen și incluziunea nu poate decât să încurajeze inovația. Spre exemplu, un studiu realizat de Boston Consulting Group arată că inovația crește cu cât echipele sunt mai diverse. Acest lucru implică atât reprezentare de gen, cât și diversitatea în culturi, carieră și background. De aceea, încurajăm managerii ca atunci când nu există un profil intern potrivit și apelăm la recrutare externă, să aducă în echipe oameni cu personalități și backgrounduri complementare, cu experiențe profesionale diverse, care pot să provoace status quo-ul și să accelereze inovația în echipă și în companie. Mai ales că domeniul energiei cunoaște în prezent transformări fundamentale, iar inovația este un pilon-cheie pentru ambiția ENGIE de a accelera tranziția către o economie cu impact neutru asupra mediului înconjurător și de a atinge neutralitatea climatică în 2045”, precizează Clarisa Roșianu, Employer branding, diversity & inclusion manager.
Acest tip de abordare conduce, potrivit studiilor, și la creșterea rezultatelor financiare, prin creșterea productivității și eficienței. Un studiu realizat de Banca Mondială arată că productivitatea angajaților poate crește cu până la 44% prin eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva angajaților femei.
Zero toleranță
Egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea sunt pentru ENGIE Romania o necesitate în crearea unei culturi organizaționale sănătoase. „Doar prin diversitate – de gen, religie, orientare sexuală, de background și experiențe – putem să învățăm unii de la alții, pentru a ne putea atinge potențialul de dezvoltare și pentru a face față noilor provocări din industrie”, adaugă Clarisa Roșianu.
Cum s-a reflectat faptul că ENGIE are o cultură egalitară asupra angajaților ne-o arată chiar cifrele: aproape unul din trei angajați este femeie, iar una din două poziții de manageri este ocupată de femei. În 2021, 142 de femei s-au alăturat companiei, reprezentând 32% din totalul de nou angajați. Angajamentul pentru egalitatea de gen a fost reflectat și în mobilitatea internă, aproximativ 50% dintre angajații eligibili fiind femei. Toate acestea arată încrederea în companie și faptul că există un mediu de lucru în care femeile pot să se dezvolte.
„În ceea ce privește discriminarea la locul de muncă, ENGIE Romania are zero toleranță. De aceea, din etapa de onboarding ne asigurăm că fiecare dintre noii noștri colegi știe cât de important este să adopte un comportament incluziv și, mai mult, să nu rămână pasiv în cazul în care a asistat la o eventuală astfel de situație. Comunicăm constant și deschis cu toți colegii noștri, punând la dispoziție platforme de e-learning, traininguri, precum și canale prin care pot să notifice astfel de situații”, punctează Cătălina Grigoraș, Compensation & Benefits Specialist.
Pepinieră de talente
Recrutarea și selecția la ENGIE Romania au un rol important și se realizează cu respectarea mai multor principii: etică, egalitate de tratament, calitate, transparență, confidențialitate, conformitate cu legislația în vigoare, reglementările interne și bunele practici în domeniu. Iar în derularea procesului de recrutare și selecție se aplică câteva reguli clare.
În primul rând, toate pozițiile deschise din cadrul companiei se publică cu prioritate în mediul intern. Apoi, selectarea candidatului potrivit pe postul vacant se face exclusiv pe baza calificărilor, competențelor, experienței profesionale și motivației acestuia, în concordanță cu cerințele postului și echipei. În plus, se urmărește standardizarea evaluării în cadrul procesului de recrutare și selecție, prin utilizarea unui set de instrumente și a unei metodologii unitare, pentru identificarea celui mai potrivit candidat.
Mai mult, procesul de recrutare și selecție se bazează pe o analiză de tip cantitativ și calitativ cu privire la necesarul de forță de muncă pe termen scurt, mediu și lung, necesitatea asigurării continuității funcționale pe posturile cheie, inventarierea competențelor și calificărilor existente și determinarea nevoilor viitoare.
Procesul vizează și crearea unei pepiniere de talente prin atragerea în companie a tinerilor absolvenți de studii universitare și oferirea unei perspective de dezvoltare profesională pe termen lung.
„De asemenea, în contextul unui deficit național de forță de muncă calificată, am lansat propriul program de calificare a viitorilor meseriași în distribuția de gaze naturale și servicii energetice”, vine cu exemple concrete Iuliana Istrate.
Astfel, prin programul de învățământ profesional în sistem dual, dezvoltat în patru orașe din țară – București, Constanța, Galați și Brașov, 114 absolvenți s-au angajat deja în cadrul companiei, iar alți 101 sunt înscriși în program. Pentru calificarea celor 215 elevi, pe parcursul celor trei ani, compania investește 10 milioane de lei.
Programul Fifty‑Fifty
ENGIE a lansat și un program prin care dorește să accelereze integrarea mai multor femei în cadrul companiei. Este vorba despre „Fifty‑Fifty”, lansat în 2020. Ținta programului, la nivel global, este ca până în anul 2030, pozițiile de manageri să fie ocupate, în mod echilibrat, de 50% femei și 50% bărbați. Astfel, procentul femeilor în managementul Grupului ar trebui să crească la 50% în 2030, de la 43% în 2021, prin promovare internă și recrutare externă.
„Din perspectiva noastră, durabilitatea progresului (egalitatea de gen) se poate obține doar atunci când toată lumea, atât femei, cât și bărbați, este conștientă de avantajele pe care diversitatea, egalitatea de gen și incluziunea le aduc în echipe – în ENGIE Romania bucurându-ne de susținere din partea tuturor”, conchide Cătălina Grigoraș.
EXPLICAȚIE FOTO:
Iuliana Istrate, Head of HR Performance, Compensation, Benefits & Organizational Design
Raluca Ene, Talent Management, learning & development manager
Clarisa Roșianu, Employer branding, diversity & inclusion manager
Dana Darie, Recruitment Team Manager
Cătălina Grigoraș, Compensation & Benefits Specialist
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 279
Pentru abonare, click aici