Dr. Claudia Oanea: A motiva înseamnă să nu cenzurezi, să nu intimidezi, să lași oamenii să fie creativi
Lumea muncii traversează o perioadă de transformări profunde și are nevoie de lideri puternici care să ghideze organizațiile prin toată această cascadă de schimbări. De lideri curajoși și curioși, pozitivi și empatici, asumați și pasionați, dar, mai ales, capabili de a previzualiza viitorul, a înțelege și anticipa provocările lui.
Pentru liderul de astăzi, viziunea este esențială. Și asta deoarece, într-o piață a muncii supusă atâtor fluctuații, un lider vizionar este asemenea unui magnet care atrage spre el oameni la fel de valoroși, idei, concepte ori inovații, asigurând stabilitate prin relații bazate pe meritocrație și performanță.
Despre viitorul muncii și liderul viitorului, despre provocările prezentului și planurile pentru 2023, am stat de vorbă cu dr. Claudia Oanea, Country Head Romania Siemens Healthineers.
Viitorul muncii se prefigurează a fi o altfel de „mare” pe care liderii va trebui să navigheze cu pricepere și prudență. De ce abilități vor avea nevoie pentru a-și menține „nava” în siguranță și îndeplini misiunea cu succes?
Ca lider, menirea ta este să anticipezi: mediul de business, nevoile, oamenii pe care îi vrei lângă tine, să anticipezi comportamente în acord cu schimbările socio-economice și, desigur, în acest fel, să anticipezi și propriile vulnerabilități. Un astfel de mod de a te raporta la mediul de business te va ajuta să îți dai seama cum trebuie să navighezi, indiferent că apele sunt liniștite sau tulburi.
Care vor fi, din punctul tău de vedere, principalele atribute, calitățile indispensabile, practicile de management, care în viitor vor face diferența dintre un lider și un lider vizionar? Într-un top 3, ai așeza pasiunea?
Un lider este, dacă vreți, conducătorul prezentului. Un lider vizionar este cel al prezentului și al viitorului. Iar această calitate de a fi vizionar este exact cea care te ajută să gestionezi imprevizibilul, ba chiar să anticipezi astfel încât să nu mai vorbești despre imprevizibil, ci mai degrabă despre „era previzibil”. În asta cred că stă diferența.
Cum să fii un lider vizionar?! Asta deja este, din punctul meu de vedere, o artă. Nu implică doar pregătire, experiență, cultură, profesionalism. Este mai mult de atât. Și este ceva ce vine și din interior, prin intuiție, un fin simț al analizei și observației, abilitatea de a privi în prospectivă, de a te adapta din mers, dar în egală măsură calculat.
Pasiunea, în top 3? Aș așeza-o separat. Pentru că este foarte simplu: totul pornește de la pasiune, în orice faci. Confucius spunea: „Alege-ți o meserie pe care să o iubești și nu vei lucra o zi în viața ta!”.
Eu sunt un om al pasiunii în orice: în viața personală, relațională, profesională. Mi-am ales drumul din pasiune și am lucrat mereu cu pasiune. Nici nu-mi dau seama când au trecut mai bine de 20 de ani de când am pornit pe acest drum profesional! Iar pasiunea mai are ceva aparte. Se simte! O simt toți cei din jur, colegi, parteneri, interlocutori, familie, prieteni. Prin ea, îți reduci argumentele la jumătate. Nu mai ai nevoie să convingi, să explici, decât în lucrurile extrem de tehnice. Așa cum vedeți, tinerii parcă nu mai au răbdarea ascultării, însă dacă reușești să-i implici „tăcut”, ei au capacitatea să simtă. Și primul lucru pe care-l simt la tine, liderul, e pasiunea. Astfel începi să creezi apartenență, să le arăți că nu sunt singuri, că ești acolo, că reprezinți pilonul la care să se ralieze.
„Spune-mi cum conduci, ca să-ți spun ce fel de lider ești”. Te provoc să porți o discuție cu tine, fă-ți o evaluare la 360 de grade și spune-mi: tu ce fel de lider crezi că ești?
Ce exercițiu inedit! Întotdeauna este cel mai greu să vorbești despre tine, nu? Îmi place să cred că sunt un lider democrat, un lider al oamenilor. Am ferma convingere că un lider nu există fără echipa sa. Atunci când ești în poziția de lider, tu, individual, nu mai exiști. Tu devii vocea suflului din organizație, suflu care este dat de oameni. Sigur că în calitate de lider ai datoria să imprimi ritmul, să dai tonul, direcția, dar în egală măsură trebuie să oferi și libertatea. Să explorezi și să potențezi partea cea mai bună și creativă din fiecare om din echipă, să renunți la prejudecăți, să fii obiectiv și să cunoști nevoile fiecăruia în parte. Unii oameni au nevoie de confirmare, alții de recunoaștere, în vreme ce pentru unii nevoia de libertate este cea mai importantă. Liderul este cel care trebuie să creeze acea simbioză în organizație, în care oamenii să se înțeleagă din priviri, să știe că doar împreună pot crea și dezvolta lucruri excepționale, să se bazeze pe liderul lor, care îi reprezintă în orice situație. Iar atunci când se vede plăcerea și sclipirea în ochii lor, dorința de a face lucruri împreună și de a obține cele mai bune rezultate, aceasta este cea mai mare bucurie a unui lider.
Dar prin „ochii” echipei tale cum te vezi? Cât de important este pentru tine feedback-ul echipei?
Pentru mine este extrem de important să am în jurul meu oameni de calitate, oameni buni, curajoși, care să accepte provocările și care doresc să-și depășească limitele. De aceea, cum mă văd prin ochii lor este barometrul meu personal. În fiecare zi am grijă să mă calibrez cu ei. Și știu că prin ochii lor sunt o persoană complexă și cu capacitate de adaptare. Da, sunt fermă și hotărâtă atunci când stabilim planurile și direcțiile, dar caldă și deschisă atunci când e vorba de nevoile lor. Sunt o persoană niciodată tristă – oricât de multe gânduri m-ar frământa – capabilă să-i motiveze atunci când sunt „căzuți” și arătându-le că întotdeauna există o cale, o soluție.
Feedbackul nu doar că este important, el este modul cel mai corect de a analiza dacă deciziile și comportamentul meu sunt cele corecte. Feedbackul lor este radiografia mea profesională. Cu el mă calibrez. Mai mult, feedbackul între noi este un mod de lucru și împreună reușim să luăm cele mai bune decizii. Așa cum le spun deseori colegilor, eu, până la urmă, sunt un om; deloc perfect și în egală măsură supus greșelii. De aceea suntem o echipă. Să ne susținem și să ne împărtășim experiențe din care să aflăm ce avem de învățat.
Deși pare o industrie preponderent a barbatilor, 24% din echipă sunt femei. Feedbackul este o manieră de a transmite încredere, de a ne încuraja să creștem, să cerem ajutorul când e nevoie. Promovăm diversitatea prin proiecte bogate în conținut, programe de mobilitate interioară și prin accentul pe care îl punem pe atitudinea fiecărui tipar.
Cum reușești să armonizezi viziunea ta cu cea a oamenilor cu care lucrezi și, mai mult, cum reușești să-i provoci, să-i motivezi și implici astfel ca, împreună, să transformați viziunea în realitate?
Viziunea mea personală este o mică parte din ceea ce înseamnă viziunea per se a companiei. Este, dacă vreți, amprenta personală. Nu privesc această viziune ca pe un lucru care este al meu și trebuie să-l transpun echipei. Cred mai degrabă că viziunea se naște prin creativitate, prin anticipare, prin ceea ce numim brainstorming, prin schimbul permanent de idei, zi de zi, cu fiecare membru al organizației. Am avut exemple clare până acum care au generat idei extraordinare într-o pauză de cafea sau altele pornite de la un anunț de presă. Au dat naștere unei întregi sesiuni de opinii personale pe marginea subiectului respectiv, de idei dintre cele mai creative, pentru ca la final să rezulte un proiect extraordinar.
Asta înseamnă, în fond, să motivezi: să le arăți tuturor că opinia lor contează, că ideile lor sunt luate în calcul, că poate dacă dezbat în grupuri mici anumite idei vor ajunge la concluzii extraordinare. A motiva înseamnă să nu cenzurezi, să nu intimidezi, să lași oamenii să fie creativi. Și atunci vei obține cu adevărat o energie creatoare, un spirit pozitiv zi de zi.
Pentru ca echipa să funcționeze bine are nevoie de un balans adaptat continuu între presiunea rezultatelor, climatul echipei și poziționarea potrivită a membrilor pentru a potența talentul acestora. Așadar, e necesar un mix potrivit de inteligență emoțională și o înțelegere corectă a business-ului.
Suntem la cumpăna dintre ani. Ca lider și ca om, care sunt prioritățile tale pentru 2023?
Ca om, mi-aș dori mai multă asumare și mai multă energie pozitivă în jur. Mai multă bunătate, mai multă sinceritate, onestitate și mai puțină frică, mai puțină nedreptate și umilință.
Ca lider, îmi doresc pentru anul următor să reușesc să creez simbioza perfectă între spiritul oamenilor din organizație, cultura acesteia și obiectivele pe care le avem.Am învățat în timp că avem nevoie atât de standarde înalte, cât și de un soi de realism care te ajută să accepți ceea ce este posibil în contextul real al vieții și muncii de zi cu zi. Standardele înalte și depășirea limitelor îmi dau ocazia să învăț să ies continuu din zona de confort, în timp ce acceptarea realității și a ceea ce este posibil aici și acum mă invită să fiu atentă, conștientă de mine și impactul meu.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 281
Pentru abonare, click aici