Leadershipul: curaj, anticipare și schimbare de mentalitate
Atunci când am lansat CITR, am pariat pe „mai bine”. Pentru industrie, pentru companii și pentru economia românească. Un „mai bine” venit din interior, din dorința de a performa, de a contribui semnificativ la un „mai bine” colectiv.
Părea simplu: îți pui toată energia și atuurile în slujba unui țel născut din valorile tale, profunde și câștigi. Dar nu e așa! Ca să pornești în antreprenoriat, într-un business, chiar și la un nou drum, îți trebuie curaj. Curaj să îți asumi riscuri, să admiți că poți pierde, chiar dacă miza ta e corectă. Să zici start și stop, când contextul o cere. Să continui să cauți un drum acolo unde pare a fi o fundătură, curajul de a învăța din greșeli. Pe când eram doar o companie locală în Cluj, am avut curajul să preluăm un proiect a cărui amploare părea peste capacitatea noastră – Tractorul Brașov. Proiectul a fost un succes și de atunci am devenit cunoscuți la nivel național.
Am riscat, am reușit, uneori am și greșit. Fiecare antreprenor greșește. Fie în alegerile pe care le face, fie prin răspunsurile pe care le dă sau modul în care decide să acționeze punctual. E nevoie de curaj și onestitate să admiți că ai greșit și să îți asumi o nouă decizie, care să o contrazică pe prima. Curajul nu înseamnă doar puterea de a începe, ci și puterea de a continua, de a te schimba pe tine.
Mi-am încurajat și colegii să încerce și să greșească. Să învețe din greșeli și să o ia de la capăt. Cu lecțiile învățate. Asta nu înseamnă că nu vor mai greși, dar vor greși altfel. Vor fi mai buni pe de-o parte, vor învăța în continuare pe de alta și vor ieși mai puternici.
Încercarea și învățarea continuă au un efect: te ajută să anticipezi. Doar anticipând nevoile celorlalți te poți diferenția, poți deveni indispensabil, poți inova și crea servicii noi. Inovația presupune o bună cunoaștere și înțelegere a celuilalt – fie el partener, client, coleg.
Inovația însă nu poate exista fără o schimbare de mentalitate. A ta și a celor din jur. Când am demarat CITR eram o mână de oameni. Când pornești un business din pasiune, alături de un grup de oameni care văd, gândesc și simt la fel e ușor să cârmești într-o parte sau alta. Dar când organizația crește, există riscul unei rupturi între suplețea și flexibilitatea managementului în a lua decizii și a direcționa businessul către noi oportunități și viteza cu care oamenii îl urmează. Nu pentru că n-ar vrea sau n-ar putea, ci pentru că organizația devine prea mare și are nevoie de proceduri pentru a performa constant. Tocmai de aceea este important ca mindsetul organizației să fie încontinuu actualizat la mindsetul managementului. Este rolul liderului să își crească oamenii, să îi expună la acele experiențe care i-ar ajuta să avanseze, să fie cu un pas înaintea concurenței, astfel încât să aibă la rândul lor tăria să anticipeze și curajul să inoveze.
Când am lansat CITR, am știut că e un proiect pentru totdeauna. Un joc continuu, care o ia aproape de fiecare dată de la capăt și în care trebuie să te relansezi, mereu, cu mult curaj, pentru a anticipa nevoile celor din jur și a-i ajuta să-și calibreze mentalitatea la un nou parcurs, la un alt context.
Andrei Cionca este președinte al CITR Group și CEO CITR, cu o experiență profesională de peste 18 ani în restructurarea de business și crisis management.
Acest material a fost publicat în numărul 228 al Revistei CARIERE, din iunie 2016.