Leadershipul generaţiei care vrea să schimbe regulile
Tinerii din noua generație, care au început să ocupe poziții tot mai înalte, s-ar putea confrunta cu o provocare surprinzătoare: problema leadershipului. Pe măsură ce tot mai mulți mileniali se îndreaptă către roluri de conducere, întâlnesc tot mai multe provocări.
Potrivit Forbes, liderii mileniali se luptă cu abilitățile lor de comunicare. S-ar putea să fii surprins să auzi asta, având în vedere stilul de viață al acestei generații: conectată în permanență, digitalizată. În fapt, preocuparea exagerată pentru digital este unul dintre lucrurile care îi dezavantajează pe mileniali. Mai precis, au devenit atât de buni în comunicarea prin intermediul ecranelor, încât nu s-au concentrat și pe dezvoltarea abilităților de comunicare față în față.
În plus, această generație este, de asemenea, mult mai probabil să se bazeze pe dispozitivele electronice pentru a scăpa de interacțiunile sociale – preferă mai degrabă să își îngroape capul într-un ecran, decât să se confrunte cu situații incomode. O altă problemă este că învață de la vechile generații, care la rândul lor au făcut și fac încă greșeli.
Dacă ai fost măcar o dată într-o sală de consiliu, sigur te-ai întrebat de ce mulți profesioniști – inteligenți, creativi, talentați și responsabili – au tendința să facă prezentări plictisitoare, care nu captivează publicul. Ei realizează prezentări din câteva diapozitive cu puțin text, diagrame și grafice, pe care le citesc monoton audienței, fără contact vizual și aproape fără o energie. Așadar, cei care ar trebui să fie mentori, oamenii incredibil de talentați și foarte bine pregătiți le arată subalternilor doar cum să facă prezentări nereușite.
Încurajare sau resemnare
Tânăra generație va fi tentată să preia acest gen de prezentări ale șefilor. Acest tip de gândire este întâlnit deja de mai multe generații și transferul de leadership în acest mod este valabil și astăzi în unele dintre marile și cele mai de succes branduri din lume. Liderii de pretutindeni îi învață pe alții cum să se despartă complet de ceilalți oameni de fiecare dată când vorbesc.
Totuși, milenialii ar putea fi soluția. Ei înțeleg, au văzut și au avut de suferit când au participat la prezentări în care le-au fost aruncate o sumedenie de informații din niște ppt-uri complexe, plictisitoare și adesea lipsite de sens. Când sunt învățați cum să prezinte și să comunice într-un mod care este memorabil, convingător și în care să se conecteze emoțional și intelectual cu audiența lor, ei chiar se străduiesc să respecte cerințele și nu pot să părăsească sala de pregătire până nu își ating scopul.
Sunt capabili să spună: „Liderii noștri nu se prezintă așa, fac exact contrariul“; „Mi-ar plăcea să prezint în acest fel, dar șefului meu nu îi va plăcea, nu așa funcționează“; „În afacerea noastră oamenilor nu le pasă de conexiune, ci de livrarea informației.”
Din păcate, de multe ori rezultatul final este că acești mileniali talentați se întorc la locul de muncă pentru a face prezentări în același mod în care șefii lor fac, deoarece cultura conducerii înfrânge entuziasmul lor de a schimba lucrurile. Există însă și companii care înțeleg puterea pe care tinerii din noile generații o au în mâinile lor. Pentru ca ei să își poată exercita această putere, cei care îi conduc trebuie să le arate cum să o folosească și apoi să îi sprijine cu diverse programe de leadership adaptate nevoilor lor.
Articol preluat din numărul 237/mai 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.