Longevitate în carieră | Margareta Pâslaru fascinează publicul de peste șase decenii

Revista CARIERE continuă rubrica „Longevitate în carieră”, dedicată celor care sfidează trecerea timpului și reușesc să fie un exemplu de succes chiar și la vârste înaintate. Astăzi vă prezentăm povestea româncei care ne fascinează de peste șase decenii, Margareta Pâslaru. Este cântăreață, actriță, compozitoare, textieră și regizor, o artistă completă.
Un început discret, dar strălucitor
Margareta Pâslaru s-a născut pe 9 iulie 1943, în București. A copilărit într-un mediu artistic. A studiat pianul, baletul și limbi străine. Părinții i-au cultivat sensibilitatea pentru frumos printr-un mediu plin de muzică clasică, romanțe și jazz.
La 15 ani, a urcat prima dată pe o scenă. A cântat în limba franceză la Casa de Cultură “Grivița Roșie”. Emoțiile nu au împiedicat farmecul debutului. A urmat întâlnirea cu compozitorul Ion Vasilescu. Acesta a remarcat imediat timbrul inedit al vocii. A deschis ușa spre Radiodifuziunea Română. Înregistrările au început aproape imediat.
CITEȘTE ȘI: Leon Dănăilă: „Meseria este un crez pentru mine”
O voce care a devenit simbol
În anul 1959, Margareta a lansat piesa „Chemarea mării”. A fost momentul care a marcat începutul unei cariere impresionante. Vocea ei caldă, ușor gravă, a fost considerată atipică pentru perioada respectivă. A oferit o nouă direcție în muzica ușoară.
Publicul a reacționat cu entuziasm. Criticii au lăudat naturalețea interpretării. Stilul ei a depășit clișeele de atunci. A venit cu expresivitate, rafinament și multă personalitate. Într-o vreme în care muzica era încă rigidă, Margareta a adus suflu nou.
Hituri memorabile care au emoționat generații
Anii ’60 și ’70 au fost plini de succese. Piesele „Diamant fermecat”, „Timpul”, „Cum e oare?” sau „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” au devenit simboluri. Au apărut la radio, în emisiuni, pe discuri de vinil. Vocea Margaretei a însoțit bucurii, doruri, iubiri și speranțe.
Repertoriul său nu s-a limitat la creații proprii. A colaborat cu poeți mari ai României. Nichita Stănescu, Nina Cassian și Mihai Eminescu s-au regăsit în versurile cântecelor. A transformat poezia în muzică. A creat emoție pură, transmisă prin vers și linie melodică.
Prezență marcantă în film și televiziune
Margareta Pâslaru nu s-a limitat la muzică. A pășit cu ușurință în lumea filmului. A jucat în „Un film cu o fată fermecătoare”, „Casa neterminată” și „Veronica”. A interpretat zâna bună din filmele copilăriei multora. A oferit farmec, blândețe și un zâmbet cald.
Televiziunea i-a oferit spațiu pentru creativitate. A gândit concepte, a compus, a regizat. A construit spectacole complexe. A adus dans, modă, orchestră și mesaj artistic într-un singur cadru. A devenit un artist complet. Nu a acceptat superficialitatea. A căutat calitate, profunzime, adevăr artistic.
CITEȘTE ȘI: Marina Voica: „Talentul se ivește și își spune cuvântul”
Ce face astăzi Margareta Pâslaru
Margareta Pâslaru continuă să creeze. În 2021, a lansat albumul „Vibrații sufletești”. Piesele au fost compuse și înregistrate în studioul propriu. A colaborat cu tineri interpreți. A promovat tinerele generații. A oferit Premiul Margareta Pâslaru în cadrul Galei Tânărului Actor HOP.
Activitatea sa artistică nu s-a oprit niciodată. A rămas prezentă în emisiuni culturale. A scris texte, a susținut proiecte caritabile. A donat drepturile de autor în scopuri sociale. A rămas fidelă valorilor care au consacrat-o.
Un model de eleganță, rezistență și transformare
Margareta Pâslaru a traversat epoci, regimuri și generații. A rămas relevantă, actuală, respectată. A influențat zeci de artiști. A inspirat prin discreție, stil și rafinament. Nu a renunțat la convingeri și nu a compromis arta pentru succes facil.
A creat o punte între trecut și prezent, a oferit muzică valoroasă. A respectat publicul întotdeauna și a cultivat emoția autentică.
Despre Margareta Pâslaru:
- Albume remarcabile: Margareta ’70, Bucuria de a cânta, Vibrații sufletești
- Piese reprezentative: „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”, „Diamant fermecat”, „Un pătrar de suflet”, „Cum e oare?”, „Timpul”
- Filme importante: Veronica, Veronica se întoarce, Un film cu o fată fermecătoare, Casa neterminată
Vizionează aici câteva dintre momentele importante ale artistei pe scenă și câteva dintre piesele emblematice:
Foto: printscreen youtube