8 avioane… 3 tari… 9 zile (fotogalerie)
In urma unei dramatice schimbari de planuri, visurile fiind proiectate pentru Japonia si o decizie trebuind luata, dupa un timp de gandire primul oras care mi-a aparut in minte a fost Seoul, dar cum acesta parea totusi cam prea indepartat pentru cele 9 zile de calatorie, urmatoare varianta optima devenea Hong Kong, care suna incitant, dar parca simteam nevoia de un plus de mister, asa ca Vietnam este cea de-a 3 destinatie care m-a atras, nu atat pentru orasele sale, cat pentru un loc unic pe intreg mapamondul: Halong Bay.
Si iata-ma vizitand Coreea de Sud, China si Indochina in doar noua zile din viata, fara planuri sau tururi programate, fara vreo idee pentru ceva special. Trebuie sa recunosc ca sperantele mele pentru Seoul nu erau foarte ridicate, asa ca aventura a inceput imediat ce am aterizat si surprizele nu conteneau sa se iveasca.
Ah, Seul! Socant, modern, aglomerat… Hotelul la care m-am cazat se afla in Itawan, intr-o zona plina de buticuri, magazine de lifestyle, restaurante grozave si viata de noapte inconfundabila, de care nici un oras mare nu duce lipsa, dar dupa cateva incursiuni prin preajma, am realizat ca nu in fiecare oras intalnesti femei in care marea majoritatea arata a top modele cu pielea, dintii, inaltimea si greutatea perfecte, machiate si imbracate cu atat de mult bun gust, precum si barbati parca desprinsi dintr-o revista de moda…STYLE! In sfarsit un oras cu stil, cu oameni care adora sa munceasca si sa traiasca, si se si distreaza facand-o. Experienta a inceput prin a ma bucura de un oras plin de miscare, unde totul este curat si “la locul lui”; in Seul nimic nu e accidental, totul exista intr-o armonie perfecta care se potriveste cu atmosfera. Pana si infrastructura cartierelor coexista armonios cu natura. Noul si vechiul se impletesc, de la zgarie-nori la micile pagode, intr-o ordine bine definita si deloc exagerata. La tot pasul, localnicii te informeaza si te invita sa descoperi sufletul Asiei, asa cum le place lor sa-si “alinte” orasul.
Seul se prezinta ca un suvoi de apa ce traverseaza centrul la Chungyecho, unde devine o forma vie de arta, plina de design, cu pasarele pentru trecatori, si pe masura ce noaptea pune stapanire pe el, este inundat de o explozie omniprezenta de lumini, care iau locul graffiti-urilor, laserele si proiectiile ilustrand si decorand peretii urbani ai orasului.
Parca o noua lume ia fiinta, unde oamenii isi inceteaza activitatile zilnice, magazinele se inchid si orasul capata o noua fata. Zona pietei Dongdaemun, cu cladirile sale pline de moda, apartinand designerilor coreeni, care isi expun cele mai bune creatii, este un adevarat vis. Magazinele sunt deschise pana la 5 dimineata. Ce poate fi mai placut decat sa fii turist in Seul in plina noapte unde mancarea este grozava si totul se rezuma la moda ? Cladirea numita Doota este locul unde trebuie sa fii pentru a vedea localnicii distrandu-se cu – ceea ce altor tari le lipseste, si anume – stil.
Atunci cand ai impresia ca noaptea poate foarte bine sa se incheie, Seoul te contrazice, oferindu-ti una dintre cele mai bune vieti nocturne, cu restaurante de top si cluburi si daca stai in Itaewon este greu sa ratezi entuziasmul prezent pe strazile pline de dinamism, localuri si expatriati. Open-minded si plin de viata, inca din prima zi in Seul ma simteam epuizat, dar si intrigat in egala masura, facandu-ma sa-mi doresc sa cunosc mai multe.
A doua zi, strazile sunt luate din nou cu asalt, in aceeasi armonie si ordine extraordinara, unde caldura oamenilor pare coplesitoare. M-am indreptat spre centru pentru a descoperi street market-urile, strazile high end fashion si modernul business district, de la Namdaemun Market la Chungdam-dong, unde o scurta plimbare prin spatele bulevardului principal te face sa-ti reconsideri pozitia fata de adevarata mancare coreeana chiar in plina strada. Trebuie sa recunosc faptul ca am mers in doar doua restaurante in Seul, datorita faptului ca mancatul pe strazi a fost o experienta uimitoare, combinata cu placere si bun gust. Ziua s-a incheiat intr-o maniera similara cu precedenta. M-am bucurat ca am putut considera Itaewon, cu locurile sale amuzante, acasa.
A treia zi a avut un impact similar ca si celelalte doua, experienta mea in Seul apropiindu-se de final, lucru pe care nu mi-l doream, dar mai aveam de calatorit. O parte din mine ar fi vrut sa ramana aici si sa descopere mai multe. Cel putin in aceasta zi am avut oportunitatea sa vizitez Kzoungbok Palace, un loc unde istoria intalneste modernitatea. De la gradinile palatului se poate vedea la orizont modernul oras cu cladirile sale. Aici am luat la cunostinta de unele obiceiuri traditionale coreene, si m-am bucurat de o spectaculoasa expozitie de palarii si pantofi, si un maestro palarier care lucra articole traditionale coreene.
Vremea era perfecta, soarele puternic si vibratia era intensificata de garzile palatului cu uniformele lor naucitoare. Dupa aceasta experienta, cum sederea mea se apropia de final, fiind duminica, m-am decis sa reiau traseul zilelor anterioare, avand sansa sa parcurg aceleasi locatii din Seul de doua ori.
Sfarsitul a fost marcat prin descoperirea din intamplare a unui restaurant de trei etaje, cu un candelabru imens atarnand pe-afara, iar interiorul de un design impresionant. La primul etaj puteai servi niste produse de patiserie formidabile, la etajul urmator era un cocktail lounge, iar la ultimul o bucatarie exclusiv cu risotto si paste.