8 greseli de limbaj corporal pe care le faci la serviciu
1. Neglijam pozitia corpului
In „The Power of Body Language”, o noua carte de Tonya Reiman, prima greseala de limbaj corporal e neglijarea posturii. Ceea ce simtim afecteaza modul in care stam in picioare. Adeseori, la munca, oamenii tind sa stea cocosati, din cauza problemelor de spate, oboselii si a lipsei de incredere in ei. „Asta le sugereaza colegilor nesiguranta, lene si faptul ca persoana cocosata emana nefericire”, avertizeaza Reiman.
2. Lipsa de sincronizare
Cand ne place o alta persoana, tindem sa reflectam si sa ne coordonam cu vocea, tonul, ritmul, postura si miscarile acelei persoane, spune Patti Wood, autoarea cartii „Making the Most of First Impressions Body Language and Charisma”. Dar, daca nu te sincronizezi cu colegii in interactiunile cu ei, „asta da impresia ca nu te intereseaza ce spun ei, ca esti individualist si nu dai doi bani pe colegii tai sau, in cazuri extreme, ca minti de ingheata apele.”
3. Ne foim si gesticulam in exces
In mediul de afaceri, gesturile mici sunt folosite ca sa accentueze marile idei. „Arareori vei vedea masculul alpha din grup fluturandu-si bratele. Oamenii de afaceri puternici tind sa foloseasca gesturi mici, subtile, pentru a formula autoritar ce au de spus”, explica Reiman. Reversul medaliei fiind ca foiala si gesticulatia excesive sugereaza „slabiciune si lipsa de incredere in sine”.
4. Nu oferim feedback la nivel fizic
O mare greseala pe care o fac multi angajati si care e extrem de daunatoare este ca nu arata empatie sau interes legat de ce spun colegii. „Ne exprimam interesul ridicand din sprancene, zambind, dand aprobator din cap, chiar spunand «aha» si aplecandu-ne inspre interlocutor. Dar, daca nu le oferim feedback manifestandu-ne fizic, oamenii vor crede ca nu-ti pasa, ca esti extrem de arogant, perceptie care vine la pachet cu alte atribute negative”, detaliaza Wood.
5. Nu-i privim in ochi
„Din punct de vedere cultural, contactul vizual e una din principalele componente ale comunicarii nonverbale”, subliniaza Reiman. Abilitatea de a-l privi pe celalalt in ochi in timp ce vorbeste denota autoritate, incredere in sine si faptul ca esti 100% prezent. „Cercetarile arata ca mentinerea contactului vizual in momentul in care vorbesti are un impact enorm asupra abilitatii tale de a convinge. Lipsa contactului vizual da impresia unei inselatorii”, afirma autoarea. Cand incetezi contactul vizual, fa asta uitandu-te in dreapta sau in stanga, nu in jos, caci asta sugereaza lipsa de incredere in tine.
6. Ne incrucisam bratele defensiv
Daca te uiti in jurul tau in mijlocul unei sedinte, sigur vei vedea cativa colegi cu bratele incrucisate. „De fiecare data cand vorbesti, e important sa-ti tii mainile la vedere. Cand un ascultator sau interlocutor nu ti le poate vedea, se intreaba ce ai de ascuns”, avertizeaza Wood.
7. Ne dam ochii peste cap
E de evitat, caci e un semn de dispret, frustrare, exasperare si agresiune. „Desi a devenit un obicei pentru unii, e un act perfect constient care poate fi evitat daca te supraveghezi cu atentie”, detaliaza Reiman. Daca-ti dai ochii peste cap, interlocutorul va intelege ca nu-l apreciezi (nici pe el, nici ce spune), ca nu-l respecti (nici pe el, nici ce spune). Reiman accentueaza cat de important e acest semnal: „Datul ochilor peste cap este un semnal atat de puternic! Studiile au demonstrat ca datul ochilor peste cap dupa ceva ce a spus partenerul tau de viata prezice divortul de cele mai multe ori”.
8. Mesajele noastre verbale nu concorda cu cele nonverbale
Sa ai o expresie pe fata care arata opusul reactiei emotionale pe care tocmai ai exprimat-o verbal e o alta greseala des intalnita si mai mult decat atat, explica Wood. Potrivit spuselor autoarei, aceasta e cea mai grava greseala pe care o poate face un comunicator. De pilda, „sa spui «Asta suna grozav!» pe un ton egal, in timp ce-ti incrucisezi bratele si iti dai ochii peste cap. Unii oameni practica asta, caci e un mod pasiv-agresiv de a te asigura ca interlocutorul a inteles ce vrei sa spui”.