9 factori pe care trebuie sa ii iei in considerare cand te auto-evaluezi
Chiar si atunci cand suntem suficient de norocosi sa primim feedback, acesta nu este, de multe ori, flatant. De aceea, este absolut esential si este o abilitate manageriala de baza (dar nu numai) sa ne putem autoevalua. Nu numai ca ne ajuta sa intelegem cine suntem, dar ne poate ajuta in acest nou an sa identificam oportunitati profesionale si de dezvoltare personala pe care poate in 2010 le-am asteptat in van.
In cele mai multe companii, in aceasta perioada incep evaluarile de performanta. In scenariul cel mai optimist, angajatul se va duce la intilnirea de evaluare cu o proprie trecere in revista a contributiilor sale si a performantei obtinute. In general, este destul de usor sa te lasi prins in detalii cind incerci sa iti faci o auto-evaluare menita sa te prezinte intr-o lumina buna si de aceea venim cu citeva elemente de luat in considerare:
Rescrie-ti obiectivele pe care le-ai avut de indeplinit: expunerea acestora da o buna imagine asupra felului in care intelegi ce se cere de la tine si a asteptarilor legate de performanta ta.
Subliniaza cele mai importante realizari: auto-evaluarea nu este necesar sa fie lunga dar trebuie sa cuprinda toate realizarile importante. Si tine-le inregistrate pe hartie. Daca propria ta compania nu are un sistem online va fi un lucru intelept sa iti tii singur jurnalul realizarilor profesionale.
Spune si de ce conteaza aceste realizari si contributii pentru companie: arata cauzalitatea si efectul, felul in care compania a avut de castigat. Anul 2010 a fost un an al preocuparilor legate de costuri si de eficienta, ne asteptam ca si 2011 sa aiba in vedere aceste aspect si revigorarea afacerilor. Arata felul in care contribui in termeni cat mai pragmatici.
Arata ce crezi ca te-a condus la aceste realizari: managerii observa la tine comportamente. Arata ca esti constient de acestea si ca performanta actuala nu a fost o intimplare, ea poate fi replicata si chiar imbunatatita.
Arata ca esti constient de provocari si de eventuale piedici: de obicei cuvantul provocari are in mintea multora o conotatie negative. Totusi, depasirea provocarilor conduce catre atingerea rezultatlor si arata ca ai o abordare realista. Este foarte clar ca si 2011 va fi un an al provocarilor profesionale in care va trebui sa utilizezi la maxim resursele companiei sau resursele personale.
Gandeste-te la modalitati concrete de a-ti imbunatati performanta in anul ce vine. Ne asteptam sa avem si in acest an bugete de dezvoltare si training mai reduse, de aceea, orice actiune pe cont propriu de auto-dezvoltare va fi apreciata de companie.
Abilitatea de auto-evaluare arata capacitatea de luare a deciziilor in mod intuitiv. Leaderii care au dezvoltata capacitatea de auto-evaluare sunt decidenti mai eficienti. Cu siguranta, in 2011 companiile vor avea nevoie, mai mult ca niciodata de angajati cu atitudini si abilitati de leader, indiferent de pozitia ierarhica a acestora. In situatii complexe, ambugue, in procese de multe ori lipsite de structura, acest tip de luare a deciziilor este foarte important.
O buna auto-evaluare iti va reduce nivelul de stres. O munca ce nu ti se potriveste va genera mult mai mult stres decat una la care te simti bine si stii ce calitati sau ce puncte slabe ai pentru a putea obtine performanta. O munca va fi mai putin stresanta daca vei fi constient de ce ai de facut pentru a-ti imbunatati performanta.
Auto-motivarea: este foarte dificil sa faci fata anumitor situatii de esec profesionala daca nu stii ce anume le cauzeaza. Cand nu stii si nu intelegi ce comportamente au generat situatia nefericita te simti pur si simple neajutorat. Auto-evaluarea si constientizarea a ceea ce a creat situatii lipsite de rezultate te ajuta sa iti mentii nivelul de motivare pentru munca si te vor ajuta sa cauti acel tip de recompense care sa iti ofere sentimentul realizarii, responsabilitati suplimentare si posibilitatea de a fi util.
Madi Radulescu
Managing Partner MMM Consulting Intl
Business Development Director CEE, Persona Global