Adrian Stanciu despre noua scoala de business: „Nu e nici o afacere, e doar o activitate in a carei necesitate cred”
Adrian Stanciu afirma ca nou infiintata „Maastricht School of Management Bucharest-MSM RO“ are deja o istorie. Ea continua, sub o alta marca, programul de MBA al CEU Business School, din Budapesta. CEU s-a retras din Bucuresti in 2010, dupa o prezenta de patru ani, datorita schimbarii de strategie la varf si renuntarii la extinderea internationala. Profesorii-asociati, din toata lumea, printre care se numara si Adi Stanciu, care colaborau cu CEU fara a fi angajati de aceasta, dar si doi oameni care s-au ocupat de partea administrativa si de marketing, Oliver Olson si Dorina Surugiu, s-au vazut eliberati de acest angajament.
Asa ca Olson, Surugiu si Stanciu s-au gandit ca ar fi pacat sa se piarda eforturile depuse pana atunci, acelea de a crea un program MBA de calitate, eforturi care, in opinia lor, au avut succes (Stanciu ne reaminteste ca CEU Romania s-a pozitionat pe locul 1 si apoi pe 3, in cele doua clasamente pe educatia de business alcatuite de ZF, la care a participat.) Ca atare, au decis sa caute sa atraga o alta universitate europeana de prestigiu care sa ia locul CEU in programul de MBA de la Bucuresti.
Dupa ceva cautari, au ales Maastricht School of Management, pentru ca „are dezvoltarea internationala cuprinsa in strategia ei si are un proces stabilit prin care deschide si acrediteaza campusuri in alte tari.“ Nu au vrut sa repete experienta cu CEU Romania, ca sa nu aiba din nou „surpriza” ca o schimbare intempestiva de strategie sa anuleze trei ani de munca.
Noul proces de acreditare a fost simplu, pentru ca aveau deja „experienta documentata“. MSM stabileste calendarul academic, ofera profesorii materiilor generale, de baza, si asigura calitatea generala a programului. Partea romana asigura profesorii-asociati, titularii materiilor de specialitate, se ocupa de bunul mers al programului si de recrutarea de noi studenti. Profesorii asociati provin din toata lumea: sunt doi romani, doi americani, un singaporez si un francez. De altfel, si profesorii MSM sunt de diverse nationalitati, nu doar olandezi.
In ceea ce il priveste, Stanciu participa onorific si are un rol de sfatuitor si deschizator de (unele) usi. Initiativa, ca si munca, le apartin, in cea mai mare parte, Dorinei Surugiu si lui Oliver Olson. Asa ca, daca remarcati o neconcordanta cu planurile sale de retragere din business de anul trecut, va raspunde ca pentru el „aceasta nu este o afacere, ci o activitate in a carei necesitate crede“.
Contextul economic e prost si Adrian Stanciu anticipeaza ca se va inrautati si mai mult. Cu toate acestea, si in pofida faptului ca procesul de recrutare a devenit mult mai dificil, participarile studentilor la MBA nu au scazut dramatic. „Ne ajuta faptul ca am avut mereu studenti care si-au platit singuri cursurile, asa ca nu suntem afectati de reducerile de bugete pe care le-au operat companiile“, spune el.
Cat despre un posibil top al scolilor de executive business din Romania, Stanciu se raporteaza la ranking-ul facut de ZF. Are pacatele clasamentelor de la noi, spune el: „Se face prin intervievarea studentilor si absolventilor care au un interes investit ca scoala lor sa iasa bine. Asa ca e foarte politic si politizat, prin urmare – foarte volatil. E mai bun, totusi, decat nimic.“
Adrian Stanciu spune ca scolile de prim rang international nu ne ocolesc doar pe noi. Ele nu se duc nicaieri, pentru ca e foarte greu sa asiguri calitatea unui program de MBA intr-un campus la distanta. Daca aceasta calitate e foarte, foarte ridicata, atunci e aproape imposibil.
„Daca suprapuneti peste asta faptul ca Romania are o piata aproape non-existenta de MBA si e obisnuita sa plateasca preturi foarte mici pentru un astfel de program, aveti raspunsul. Pana sa vina la Bucuresti sunt multe, multe alte orase din lume mult mai interesante“, incheie Adrian Stanciu.