Care e cea mai rapidă cale de a ajunge CEO
Cercetătorii Elena L. Botelho și Kim R. Powell au studiat evoluția profesională a peste 17.000 de manageri de top, timp de 10 ani, pentru a identifica elementele care îi fac pe unii oameni să aibă succes imens în carieră.
Astfel, ei au descoperit că, în medie, un CEO a ajuns în această poziție după 24 de ani de muncă. Dar există și excepții de la regulă, adică oameni care au reușit într-un timp mai scurt. Iar analizarea cazurilor particulare de "sprinteri" a condus la concluzii foarte interesante, arată CNBC.
Cea mai scurtă cale către conducerea unei companii nu este cea liniară. Nici pe departe.
Cei care au ajuns foarte repede în poziția de CEO nu au nici MBA-uri la școli prestigioase și nici nu au fost angajați exemplari ce au urcat firesc pe scară ierarhică. Nici pe departe. Alte sunt trăsăturile definitorii pentru "sprinteri".
"Ei nu accelerează în vârful piramidei grație unui pedigree perfect, ci prin mișcările îndrăznețe pe care le fec în decursul carierei", explică cercetătorii într-un articol din Harvard Business Review.
Dar ce au în comun CEO-ii "sprinteri"? Ei bine, există trei elemente care se regăsesc la majoritatea dintre ei.
Începe de jos și țintește sus
Calea către poziția de CEO este foarte rar una lină, susțin cercetătorii, care adaugă că uneori e nevoie să faci un pas în spate sau în lateral pentru ca mai apoi să poți să avansezi.
Studiul arată că 60% dintre "sprinteri" au optat la un moment dat în cariera lor pentru un rol mai mic, dar cu multe responsabilități.
Prin faptul că fie au muncit pentru o companie de dimensiuni reduse, că au condus o echipă tânără sau s-au ocupat de un proiect nou, ei au avut ocazia să "își facă mâna" și să capete experiență de management care mai apoi i-a catapultat direct în vârf.
Adam Poswolsky, autorul cărții "The Quarter-Life Breakthrough", spune că nu ar trebui să ne gândim la carieră ca la o scară sau o linie dreapta. O astfel de percepție ne împiedică să ne atingem potențialul maxim.
În schimb, tinerii profesioniști ar trebui să își vizualizeze traseul la muncă ca o serie de salturi peste florile de nuferi dintr-un iaz.
Fă un salt uriaș
Peste o treime dintre "sprinteri" au făcut un salt uriaș în prima decadă a carierei lor. Acești CEO au primit un job cu responsabilități uriașe, în ciuda faptului că nu erau calificați pentru poziția respectivă. Dar chiar și așa, ei au acceptat provocarea, iar acest lucru a dat mai târziu rezultate.
Însă ce faci dacă tu nu ai avut până acum parte de o astfel de ocazie? Ei bine, nu e cazul să te panichezi. Pentru că poți să îți faci norocul cu mâna ta și să cauți proiecte mari și îndrăznețe pe care să te oferi să le conduci, ori să ceri mai multe responsabilități la locul de muncă actual.
Brian Wong, care conduce compania de publicitate pe dispozitive mobile Kiipsays la doar 26 de ani, spune că cea mai mare eroare pe care o fac tinerii este că nu își întăresc încrederea în ei înșiși.
Moștenește un dezastru total
Una dintre cele mai rapide căi de a demonstra că ești pregătit să devii CEO este să arăți că ești capabil să gestionezi o situație foarte dificilă. Studiul arată că aproximativ 30 dintre sprinteri și-au condus echipa în vremuri de restriște și au reușit să o scoată la capăt.
"Când se află în fața unei crize, aspiranții au oportunitatea de a-și etala calitățile de lideri și de a găși soluții, în același timp mențînându-și echipa calmă și concentrată", se mai arată în cercetarea de piață.