Care sunt cele mai comune frici ale unui lider si cum le poate invinge?
Fondatorul Centrului Toriani a adaugat ca depasirea acestor credinte limitative se poate face prin dezvoltarea abilitatilor de leadership, coaching, dezvoltarea inteligentei emotionale si a stimei de sine, prin imbunatatirea tehnicilor de comunicare asertiva (in loc de agresiv/ submisiv) si, nu in ultimul rand, prin rezolvarea problemelor personale, care de cele mai multe ori pot amprenta dinamica relationala inclusiv in mediul profesional.
Victor Gorea crede ca fricile nerezolvate "vor influenta comportamentele managerului si vor putea impiedica gestionarea unor situatii in mod obiectiv, existand riscul de a deteriora sau compromite relatiile cu ceilalti. Mai mult, exista riscul ca aceste temeri sa afecteze calitatea deciziilor intr o companie si indirect pot afecta productivitatea, rezultatele, dezvoltarea si motivarea angajatilor si cultura organizationala in general".
La fel de frecvente sunt frica de a nu fi popular, frica de a conduce din cauza unor esecuri anterioare, frica de a gresi, frica de a nu fi un lider inascut, frica de a nu cunoaste indeajuns de multe lucruri ca sa fii un lider sau frica de a fi respins, potrivit Likeateam.ro.
Dar fricile sunt de mai multe feluri si tin, de fapt, de aspectele umane si supuse greselii ale fiecaruia dintre noi. In cazul liderilor, care au multe decizii de luat si multe probleme de rezolvat, fricile au o cu totul alta dimensiune.
Mihai Ghyka, Consultant la Dalprincipe Consulting, crede ca cea mai comuna frica a unui lider este frica de esec si, in opinia lui, se manifesta prin ascunderea realitatii, redesenarea ei (ca in cazul de notorietate Enron-Andersen Consulting – societatea de expertiza contabila Andersen, fondata in anul 1913, a fost pusa sub acuzare in 14 martie 2001 pentru obstructionarea justitiei in cadrul scandalului Enron. Implicata in falimentul grupului energetic Enron, firma Anderson a ajuns intr-o situatie imposibil de controlat. Mai mult, a recunoscut ca a distrus unele registre contabile ale Enron.) sau pur si simplu refuzul de a accepta situatia data.
"Din pacate, frica se transmite foarte repede in esaloanele inferioare ale organizatiei si risca sa paralizeze intreaga piramida ierarhica, incapabila sa raspunda dificultatilor", a declarat Mihai Ghyka pentru revista Cariere.
O alta frica identificata de Mihai Ghyka este frica de a spune "nu stiu": "In zilele noastre, asteptarile fata de un manager modern s-au transformat din gestiunea business-ului in gestiunea oamenilor. Daca in business poti spune relativ usor 'nu stiu ce sa fac, chem un specialist', e mult mai greu sa spui 'nu stiu ce sa fac cu echipa mea, imi trebuie un specialist in HR'. De multe ori insa, acesta este adevarul".
Potrivit lui Mihai Ghyka, Consultant la Dalprincipe Consulting, un lider care vrea sa-si invinga fricile trebuie, mai intai, sa le recunoasca pentru sine si, abia dupa, sa le recunoasca pentru altii, in cerc restrans. Un lider trebuie sa-si recunoasca aceste frici in fata celor apropiati pentru ca ei sunt cei care ii pot acorda spirijinul de care are nevoie ca sa le poate invinge.
Ce se intampla, insa, in cazul fricilor nerezolvate? Consultantul Dalprincipe Consulting crede ca fricile nerezolvate pot reprezenta probleme grave pentru acei lideri care nu reusesc sa scape de ele.
"Nu doar pentru lideri. In special pentru organizatiile din care fac parte. Am cunoscut multe cazuri in care problemele de vanzari erau mascate, din frica liderului de vanzari de a-si asuma o luna proasta. La final de luna, acesta marea stocurile la distribuitori. In cifre luna se incheia bine, dar handicapul era arareori recuperat in luna viitoare. La finalul celei de-a doua luni, stocul era din nou 'impins' la distribuitor. De aici, peste 3-4 luni, apareau probleme de marfa expirata, plati neincasate si nemultumiri in tot lantul de distributie", a conchis Mihai Ghyka.
Cateva temeri comune ale liderilor ar putea fi legate de performanta, teama de esec, teama pierderii popularitatii si teama de dedublare, considera si Marius Ghenea, presedinte PC Garage.
In ceea ce priveste performanta, sau teama legata de o posibila lipsa a performantei, Marius Ghenea este de parere ca aceasta este, probabil, cea mai importanta teama a liderilor, pentru ca nu poti fi un lider adevarat daca nu livrezi rezultate, daca nu ajungi la realizarea sau depasirea obiectivelor, deci performanta.
"Mai ales cand vorbim despre lideri in devenire (deci care nu au fost de la bun inceput liderii organizatiei lor, ci au avansat in organizatie, pe scara formala sau informala, pana la o pozitie de lidership), aceasta teama este semnificativa si poate afecta activitatea liderului. Rezolvarea problemei vine din utilizarea eficienta a metodelor de a conduce o echipa, respectiv prin delegare, responsabilizare, motivare, lucrul eficient in echipa", a subliniat presedintele PC Garage pentru revista Cariere.
O alta teama importanta a unui lider este cea cu privire la esec, a adaugat Marius Ghenea: "Nu este acelasi tip de teama ca prima, in opinia mea, deoarece este o diferenta mare intre mediocritate (despre care vorbeam de fapt mai sus), situatie in care multi manageri si lideri se complac perioade mai scurte sau mai lungi de timp, si esec total, respectiv iesirea din business sau desfiintarea organizatiei conduse de acel lider. Teama de esec este periculoasa pentru ca, in dorinta de a nu face greseli care sa duca la esec, mai ales dupa un posibil inceput mai slab, multi lideri si manageri incep sa evite luarea deciziilor, sa procrastineze, iar de aici se ajunge la o spirala descendenta, la acel temut 'doom-loop'. O solutie pentru aceasta problema este tocmai in luarea rapida a deciziilor, chiar in conditii dificile, sub presiune, iar apoi evaluarea atenta a rezultatelor acelor decizii, practic o invatare din greseli intr-un ritm cat mai rapid. O alta solutie ar fi aducerea unui consultant potrivit, in situatii in care apar semne de esec: uneori o perspectiva din exterior este mult mai limpede decat se vede din interior…".
Teama cu privire la pierderea popularitatii este si ea semnificativa deoarece, a continuat Marius Ghenea, poate duce la greseli de lidership, "cu atat mai mult cu cat liderii valorosi trebuie sa ia uneori si decizii nepopulare. Solutia este explicarea cat mai corecta a acelor decizii nepopulare si implicarea oamenilor, a echipei, in acele decizii, astfel incat sa fie asumate nu doar de lider, ci si de cei care il urmeaza".
"Teama de dedublare este si ea frecventa, cred, la liderii din orice domeniu, deoarece in anumite situatii, un lider trebuie sa fie altceva decat este in mod obisnuit. Nu de putine ori un lider pare o persoana total diferita in mediul familial si de prieteni, prin comparatie cu imaginea din organizatie sau cu imaginea publica. Cred ca aici solutia este sa nu incerci sa pari cu 180 grade diferit fata de ceea ce esti in realitate, dar in acelasi timp sa pastrezi abordari diferite in viata personala fata de viata sociala sau de business, mai precis abordari potrivite cu fiecare situatie, fara sa ai temerea ca in acest fel inseli pe cineva sau ca te inseli pe tine", a conchis Ghenea.
Pe de alta parte, psihologul Victor Gorea face o distinctie clara intre un lider autentic si un manager si subliniaza ca liderul autentic se remarca prin curaj si asumare. Mai mult, liderii "deja presupun o dezvoltare personala si profesionala bazata pe o siguranta si stima de sine bine conturate si manifestate", a atras atentia Victor Gorea Toriani. In concluzie, liderul autentic isi depaseste fricile.