Ce e de făcut când te simți exploatat
Mulți oameni au intenții bune, vor să le fie de ajutor celorlalți și câteodată chiar reușesc. Există limite ale generozității, diferite de la un om la altul. Când citim despre Ghandi sau despre Maica Tereza ne vine greu să credem că în spatele faptelor lor nu au existat și motive egoiste. Și asta pentru că ne raportăm la propria persoană și experiență. Nu putem merge atât de departe pe acest drum al dăruirii, dar ni se întâmplă să încercăm să fim totuși generoși, să îi înțelegem și susținem pe cei apropiați, să muncim mai mult când compania noastră trece prin momente dificile, să stăm peste program sau să sacrificăm un weekend, pentru a simți apoi că efortul nostru nu e apreciat, ba chiar că ni se cere și mai mult.
Robin Sharma, autor și speaker inspirațional, guru al leadershipului, spune într-un mesaj video recent postat pe o platformă de microblogging că deseori participanții la conferințele sale îl întreabă ce trebuie să facă pentru a nu se mai simți folosiți și pentru ca alții să nu mai profite de bunăvoința lor. „Oamenii spun: vreau să fiu o persoană nemaipomenită. Tu vorbeşti despre transformarea dintr-o victimă într-un lider, despre construirea de relaţii şi despre a fi generos la muncă. Dar când fac aşa ceva, ceilalți profită de mine.” Sharma crede că oamenii profită de tine dacă îi laşi să facă asta și subliniază că a fi amabil nu înseamnă să le permiți orice. „Mereu am crezut că oamenii ne tratează în felul în care îi învăţăm să ne trateze. Dacă oamenii profită de tine e din cauză că nu le impui nicio limită. Poate că nu ştii cum să-ţi comunici nevoile. Ei fac lucruri care te rănesc, dar tu nu te simţi destul de curajos să le spui asta, să îţi susţii punctul de vedere.” Care este teama care te împiedică? Aceea că ai putea pierde relația cu ei, că s-ar putea să nu te mai placă. „În relaţiile de prietenie sau profesionale oamenii pot avea tendinţa să se lase exploataţi din mai multe motive. Cel mai frecvent, pot avea un complex de inferioritate faţă de aceste persoane şi-i lasă să profite de ei, mai mult sau mai puţin conştient, din dorinţa de a plăcea sau de a le câştiga încrederea, protecţia sau prietenia. Există, în schimb, și oameni care pot face asta şi intenţionat, când îi consideră pe ceilalţi egali sau chiar inferiorii lor, dar doresc să le lase impresia că îi pot domina, urmărind astfel atingerea unor interese secundare”, spune psihologul Geanina Cucu Ciuhan.
Experiențele trecute, situațiile pe care nu le-am înțeles în totalitate și care continuă să ne afecteze, uneori fără să ne dăm seama, sunt cele care ne fac să ne simțim exploatați, folosiți, chiar și atunci când nu e cazul. „Cea mai dureroasă situaţie este atunci când constatăm că profită de noi persoane pentru care noi nutrim sentimente de iubire sau prietenie necondiţionată. De regulă, o astfel de situaţie este interpretată ca fiind traumatizantă, iar persoana va avea tendinţa să devină mult mai atentă şi mai circumspectă atunci când se implică în relaţii viitoare similare. Cu alte cuvinte, impresia că se profită de noi când nu se întâmplă neapărat asta vine din situaţii trecute neînţelese, care ne-au lăsat răni emoţionale.”
Dacă ești într-o astfel de situație, Robin Sharma te sfătuiește să îți susții punctul de vedere în fața celui care te-a rănit, dar într-o manieră respectuoasă, politicoasă, neagresivă. Să spui ce te deranjează și ce ai vrea să nu se mai întâmple și să explici, de asemenea, că te-ai simțit rănit de ceea ce s-a întâmplat. „Analizează-ţi relaţiile! Dacă eşti înconjurat de persoane care doar aşteaptă de la tine lucruri, e din cauză că ai permis să fii înconjurat de astfel de persoane. Eu chiar cred că majoritatea oamenilor sunt buni. Ei nu ştiu că te fac să te simţi într-un anumit fel. Fă-ţi timp să le comunici asta!”
Robin Sharma recomandă totuși generozitatea, pentru că până la urmă ea aduce câștiguri, întâi celorlalți, iar mai târziu, cel mai probabil, și ție. „Trăim în prezent într-o lume în care mulţi oameni au uitat de puterea generozităţii. Sunt blocaţi într-o gândire a zgârceniei (scarcity mindset). Le e aşa de teamă că se va profita de ei încât nu dau prea mult din talentul lor organizaţiei pentru care lucrează. Nu dau prea multă afecţiune străinilor de pe stradă. Nu dau prea mult din umanitatea lor familiilor. Şi asta pentru că se află într-un stil de gândire dominat de frică.”
Psihologul Geanina Cucu Ciuhan spune că generozitatea este o calitate nobilă ce trebuie însoțită de echilibru emoţional, definit ca punctul în care „noi ştim care ne sunt resursele şi împărţim din ele celor din jur, păstrându-ne independenţa şi autonomia.” „Dacă dai dovadă de încredere, de dăruire, de ajutor pentru a-i face pe alţi oameni fericiţi lucruri uimitoare se vor petrece în viaţă ta. Când avem un nivel redus de autonomie şi echilibru emoţional, putem fi tentaţi să ne lăsăm dominaţi de cei din jur şi să împărţim mai mult decât avem de oferit.” Generozitate, așadar, dar însoțită de grija pentru echilibrul dintre ce avem și cât dăm.