Ce poți păți dacă scrii minciuni în CV
Sfatul nostru este simplu: nu face sub nicio formă acest lucru, chiar dacă uneori ești tentat. Iar dacă nu ești încă prea convins de acest lucru, iată câteva motive simple pentru care nu este deloc recomandat să-ți „upgradezi” cv-ul cu neadevăruri.
1. Angajatorii vor un om în care să aibă încredere
Fiecare angajator are în vedere un mix diferit de skilluri și aptitudini pentru jobul pe care îl scot la concurs și, chiar dacă ele diferă în funcție de profilulul jobului precum și de domeniul de care aparține, o calitate se distinge dincolo de competențe: încrederea. Dacă minți în CV și ești prins, atunci întreaga ta competență este pusă sub semnul îndoielii. Cât despre job… s-ar putea să-l pierzi mai repede decât ți-ai da seama.
2. O verificare atentă s-ar putea să te dea de gol
Dacă angajatorul se apucă să verifice informațiile pe care i le-ai prezentat, atunci s-ar putea ca micile tale scăpări să fie descoperite. Pe lângă acest lucru, cu cât jobul tău are un profil mai de anvergură, cu atât verificările vor fi mai amănunțite.
Citește și Minciunile din CV-uri au picioare scurte. Care sunt cele mai frecvente
Și, evident, șansele de a fi descoperit vor crește. Acest lucru este valabil nu doar pentru informațiile fictive pe care le pui, ci și pentru omisiunile pe care le faci. Iar dacă ultimele sunt și de natură penală, s-ar putea să ai mai multe probleme decât ai crede la prima vedere.
3. S-ar putea să vorbești despre skilluri pe care nu le ai
În timpul interviului, s-ar putea ca angajatorul să se fixeze pe un punct inventat de tine și să fii nevoit să vorbești despre ceva ce nu prea stăpânești. Cât de bun ești la improvizat? Cât de meșter povestitor și fabulist ești? Sunt doar două întrebari la care trebuie să răspunzi dacă începi să inventezi talente pe care nu le ai.
Citește și Depistează mincinoșii din companie
Pe de altă parte, de ce să inventezi skilluri și aptitudini dacă angajatorul este oricum dispus să investească în trainingul tău? Ți-ai asuma un risc inutil și ți-ai face un mare deserviciu. Mergi pe calea sigură și nu te mândri cu ceea ce nu ai.
4. Jobul câștigat poate fi ușor pierdut
Așa cum ziceam, integritatea și încrederea sunt două dintre calitățile cele mai apreciate de manageri. De aceea, dacă ești descoperit și cineva își dă seama că ai mințit, atunci jobul s-ar putea să-ți fie pus în pericol. Nu doar profesionalismul îți va fi chestionat, ci și integritatea personală.
Citește și 10 minciuni pe care candidații le trec în CV
Dacă cineva te angajează pe baza unor aptitudine pe care le-ai inventat și nu ești capabil să performezi, s-ar putea să ai o altă problemă majoră. Motiv în plus de a risca locul de muncă abia câștigat.
5. Cum reacționezi dacă ești dacă în judecată?
Poate părea exagerat, dar angajatorul, dacă descoperă că a fost mințit, poate să te acționeze în judecată. Angajarea ta l-a costat bani, iar faptul că ea s-a bazat pe informații false poate fi motiv de proces. Atunci, nu este mai simplu să nu minți decât să începi să-ți cauți un avocat bun? Noi credem că da.
Știm că minciuna are picioare scurte, însă atunci când apare și în CV-ul tău, ea te poate lovi drept acolo unde te doare mai tare: la portofel.