Cinci moduri neaşteptate de a lucra mai inteligent, dar nu mai mult
Limitează-ţi lista lucrurilor de făcut
Listele ne ajută, însă e bine să notăm doar cele mai importante trei lucruri. Iar lucrurile astea trei e bine să le facem imediat cum ajungem la birou. Ba chiar să începem de acasă. Cu cât le amânăm mai mult, cu atât vor fi şanse să fim ocupaţi mai târziu, să nu mai avem timp sau să uităm de ele, potrivit unui articol de pe Business Insider. Dacă vreţi neapărat o listă mai mare, notaţi sarcinile secundare mai jos. În orice caz, asiguraţi-vă ca le rezolvaţi mai întâi pe cele importante. Nu faceţi liste pe mai multe zile, deoarece aglomeraţia duce la confuzie şi situaţiile se schimbă mai repede decât anticipăm. Şi, oricum, multe dintre acele lucruri nici nu sunt atât de urgente pe cât obişnuim să spunem.
Măsoară rezultatele, nu timpul de lucru
Recent am fost la o prelegere despre cum muncesc românii. Mihai Ghyka, un om cu experienţă corporatistă, povestea că angajaţii români muncesc multe ore, în general mai multe ca în alte ţări, sunt inimoşi, se consumă, dar nu sunt întotdeauna eficienţi. Ce-i drept, mulţi ne plângem că în ziua X am stat la birou până la miezul nopţii, dar uităm că acest aspect nu are neapărat legătură cu numărul de lucruri pe care le-am rezolvat. Trebuie pur şi simplu să notăm ce am făcut, nu cât stăm la o sarcină, iar acesta e un aspect care ţine mult şi de atitudine. Dacă aveţi proiecte mari, poate e mai eficient să le împărţiţi pe sarcini. Reveniţi la lista mai sus amintită, vedeţi ce e mai important şi urmăriţi câte lucruri reuşiţi să rezolvaţi.
Folosiţi-vă de rutină
Dacă nu ştiţi ce să faceţi mai întâi, s-ar putea să amânaţi lucrurile o vreme şi să pierdeţi nişte timp. De pildă, până e gata cafeau, puteţi să verificaţi siteurile preferate, dar când o aveţi deja pe birou, e timpul să va apucaţi de lucru. Sau, de exemplu, va apucaţi de lucru întotdeauna de la fix, nici mai devreme, dar nici mai târziu. Astfel veţi reuşi să nu mai amânaţi până când nu mai aveţi de ales.
Vedeţi ce vă consumă timpul
Una dintre problemele pe care le avem cu toţii la birou este distragerea. Dacă ne construim o rutină de lucru, ar fi bine să începem să măsurăm exact şi ce ne consumă timpul. Poate pirdem prea multă vreme pe reţelele sociale, poate deschidem prea des siteurile de ştiri. Nu ne foloseşte le nimic să fim primii care află o ştire, indiferent cât de importantă e ea. O vom afla oricum mai târziu sau ne va povesti un coleg. Ne putem uita în istoricul brouserului pe care îl folosim dacă chiar vrem să vedem ce ne mănâncă timpul. Sau poate pierdem prea mult timp dimineaţa, atunci când ne alegem hainele pe care vrem să le purtăm. Puteţi face asta seara.
Trebuie să ştii când să te opreşti
Sunt scriitori care preferă să se oprească chiar şi la mijlocul unei fraze, dacă ştiu exact cum vor să o încheie. Astfel devin nerăbdători să se apuce a doua zi de lucru şi evită să se împotmolească. Oricum, dacă rezolvaţi treburile importante de pe listă, celelalte mai pot aştepta, astfel că e bine să nu rămâneţi peste program sau să vă apuce miezul nopţii dacă lucraţi de acasă. În fond, şi mâine trebuie să vă apucaţi de lucru, cu excepţia perioadelor în care vă luaţi concediu. De ce nu vă propuneţi să vă opriţi din lucru după o anumită oră. Poate că funcţionează să vă propuneţi ca după o anumită oră să vă duceţi la vreun eveniment sau să vizitaţi un prieten. Seara puteţi scrie despre reuşitele de peste zi, cum făcea Benjamin Franklin. Sau puneţi o alarmă care să vă oprească din lucru. S-ar putea ca asta să vă motiveze mai mult să nu mai irosiţi timpul în care lucraţi.