Cum faci sa ai angajati fericiti?
Inainte de toate, iti dau 3 motive pentru care ar fi bine ca angajatii tai sa fie fericiti. Daca sunt fericiti la locul de munca:
1. Vor fi mai productivi. Asta inseamna ca vor fi mai organizati si mai eficienti in task-urile lor, vor da 100% din potentialul lor. Si pentru mine 100% nu inseamna bifarea tuturor task-urilor de pe to do list la sfarsitul zilei, ci bifarea lor si realizarea unor sarcini in plus.
2. Mai loiali. Ce ai zice daca angajatii tai, ar face tot posibilul sa ramana langa tine si firma ta, sa iti demonstreze devotamentul lor si dorinta lor de a te face fericit? In acest articol am sa iti explic exact cum sa obtii acest aspect.
3. Iti vor aduce mai mult profit. Cand sunt fericiti, energia lor, puterea de concentrare si creativitatea din ideile lor, trec la un alt nivel.
Cand vorbesc despre strategii de a face angajatii fericiti, nu ma refer la tipicile strategii folosite in firmele de IT si nu numai (care fac si ele bine intr-o mica masura), ci la strategii personalizate „pe sufletul” fiecarui angajat din firma.
Ai mai jos 10,5 metode testate, pentru a-ti face angajatii fericiti:
1. Fii un exemplu pentru ei. Afacerea ta este acolo unde este, datorita nivelului tau. Echipa ta este exact la nivelul tau de leadership. Arata-le cat de important este sa fii integru, ca si tu dai 100%, ca pasiunea ta nu are limite si toate acele principii sanatoase, care te-au dus spre succes.
2. Trateaza-i exact asa cum ai dori sa fii tu tratat. E omenesc sa gresim si e normal sa se intample asta. Ba mai mult, e foarte bine daca se intampla, atata timp cat stii cum sa gestionezi greseala. Cand un angajat greseste, astept sa constientizeze singur ce a facut si ii pun doar 2 intrebari: “Cine e responsabil pentru aceasta situatie?” si “Cum procedam pe viitor pentru a nu mai repeta greseala?”. Atat!
3. Fa niveluri de cariera in firma. Fiecare persoana vrea mai mult de la ea si vrea sa ajunga la succes. Creeaza-i o structura clara de cariera de succes in firma ta, spune-i unde poate sa ajunga si ce trebuie sa faca pentru a ajunge acolo si sustine-o continuu.
4. Ajuta-l sa se dezvolte! Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti dezvolti echipa si pe tine simultan. In fiecare dimineata facem 3 lucruri fara de care nu incepem ziua: ascultam 2 track-uri motivationale din audio-book-uri (pentru a ne motiva si pentru a invata lucruri noi), avem 15 minute de “self developement” si ne facem to do list-ul prioritizat.
5. Ajuta-l sa viseze! Ti-ai pus intrebarea de ce angajatii tai nu au viziunea ta si nu isi doresc mai mult? Pentru ca au incetat sa viseze. Ce poti sa faci? Spune-i fecaruia sa isi creeze propriul dreamchart: ce vrea el sa faca in firma anul acesta, sa puna obiectvele pe o foaie, cu deadline-uri clare si sa il puna la vedere.
6. Afla ce e important pentru fiecare. Pune-le 3 intrebari: “Ce iti doresti de la job-ul tau?”… „De ce este important sa ai aceste lucruri?” si „Cum stii ca te-ai descurcat bine la job?” (afli daca se motiveaza intern, adica stie sa isi aprecieze rezultatele si isi pune singur obiective sau daca are nevoie de feedback si aprecieri pentru a merge la pasul 2).
7. Comunica pe limba lui! Fa-i fiecaruia testul DISC de personalitate, test care te va ajuta sa stii cum sa comunici cu fiecare si sa ii intelegi comportamentul si reactiile la diverse situatii.
8. Afla detalii despre familia lui. Intreaba-l amanunte legate de familia lui, in special datele de nastere ale membrilor din familie: de fiecare data cand cineva din familia sa are ziua de nastere, trimite-i un cadou din partea firmei.
9. Afla-i hobby-urile. Sprinjina-l in acele aspecte care pe el il fac fericit si ajuta-I sa-si indeplineasca visurile legate de pasiunile sale (cumpara-i un bilet de avion, un arc, un abonament la echitatie sau orice isi doreste el).
10. Si nu in ultimul rand, creeaza o comunitate. Fii prieten cu fiecare, sarbatoriti impreuna cand aveti o luna/zi buna, faceti teambuilding-uri, creati o familie in interiorul firmei.
10.5 Fa un dosar personalizat pentru fiecare angajat. Dosarul trebuie sa contina mai multe aspecte: cv-ul, testul DISC de personalitate (se gaseste si online), dreamchart-ul personal si cel profesional, wishlist-ul (cere-le tuturor sa scrie ce isi doresc sa primeasca in viitor, pentru a sti cu ce sa ii rasplatesti cand au rezultate bune), detalii despre hobby-uri, despre familia lui, nivelul la care se afla si ce trebuie sa faca pentru a trece la urmatorul.
Si tinand cont de toate acestea, am o echipa fantastica, rezultate excelente si o viziune mareata.
Daca faci toate cele de mai sus, e imposibil sa nu auzim de tine pe viitor!
Lorand Soares Szasz
Administrator Coaching4you