Cum îşi tin stresul sub control oamenii de succes
Stresul poate slăbi sistemul imunitar şi sănătatea mentală, aşa cum arată un studiu realizat de Universitatea Yale. Cel mai interesant lucru la stres (anxietatea vine o dată cu el) este că e o emoţie absolut necesară. Se pare că performanţa este în strânsă legătură şi este activată prin uşoare niveluri de stres. Atâta timp cât stresul nu este prelungit, este inofensiv.
Cercetători de la Universitatea din California au descoperit că evenimentele cu stres intermitent sunt cele care meţin creierul vigilent, iar noi performăm mai bine când suntem în alertă.
Dar cum ne afectează stresul? În afară de riscul crescut de a face atacuri de inimă, depresie, obezitate, scăderea performanţei cognitive. Din fericire stresul este un lucru subiectiv aflat sub controlul nostru. Oamenii de succes gândesc că stresul este trecător, intermitent şi nu este permanent.
Mai jos îţi punem la dispoziţie câteva sfaturi eficiente pe care oamenii de succes le aplică de a gestiona stresul:
Ei apreciază ce au
Să-ţi acorzi timp pentru a aprecia pentru ce eşti recunoscător este cel mai potrivit lucru pe care-l poţi face. Această atitudine îţi crează o stare de spirit bună, reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, cu 23%.
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că persoanele care dezvoltă zilnic gratitudine îşi îmbunătăţesc starea de spirit, energia şi starea psihică.
Evită întrebarea: Ce-ar fi dacă
“Ce-ar fi dacă?” putem spune că aruncă foc pe nivelul de stres şi griji. Lucrurile se pot petrece într-un milion de feluri şi cu cât îţi petreci timp gândindu-te mai mult la ele cu atât, cu atât scade nivelul de concentrare pe soluţii care te ajută să ţii stresul sub control.
Îşi menţin o stare pozitivă
Gândurile pozitive îţi menţin stresul la un nivel intermitent pentru că ajută creierul să-şi concentreze atenţia pe lucrurile care nu provoacă emoţii negative. Orice gând pozitiv te ajută să-ţi reorientezi atenţia către lucruri cu adevărat importante.
Dacă totuşi ai gânduri negative, încearcă să găseşti acel moment fericit din timpul zilei sau săptămânii, indiferent cât de mic sau mare a fost.
Se deconectează
E important să-ţi oferi pauze regulate pentru a ţine stresul sub control. Când eşti disponibil 24/7 te expui la o serie întreagă de factori stresori. De exemplu, poţi să-ţi închizi telefonul sau să nu mai răspundeţi la mailuri, care recunoaşteţi, e o sursă de stres.
Actuala tehnologie ne obligă să fim disponibili 24/7. Este extrem de dificil să te bucuri de momente în afara jobului, dar însă dacă reuşeşti să te detaşezi de tot ce implică muncă, vei fi surprins cât de reconfortante sunt aceste pauze.
Limitează doza de cofeină
Cofeina declanşează eliberarea de adrenalină care îţi creează o stare de hiperactivitate şi nu te ajută să te concentrezi prea bine la activităţile de la muncă.
Ei se odihnesc
Somnul este important pentru că duce la creşterea nivelului de inteligenţă emoţională şi gestionează stresul. Atunci când dormi, creierul se încarcă, literalmente. Controlul de sine, atenţia şi memoria sunt reduse atunci când nu ai parte de suficient somn. Lipsa somnului ridică nivelul stresului.
Dacă ştii şi alte strategii de a ţine stresul sub control, împărtăşeşte cu noi.