Cum îţi faci timp mai mult pentru copilul tău?
Părintele manager
Lipsa de timp pare să afecteze relația părinte-copil, mai ales în secolul în care trăim. Din nefericire, trăim într-o lume dominată de valorile materiale și de multe ori avem impresia că dacă îi cumpărăm copilului o jucărie sau un cadou scump îi putem aduce fericirea. Ceea ce nu observă mulți părinți cu funcții importante este că acel copil, copilul lor, are nevoie de fapt de afecțiune, nu de lucruri materiale. Nu trebuie confundate calitatea cu cantitatea! Trebuie să înveți să faci diferența între orele petrecute la muncă și viața personală. Serviciul este de 8 ore pe zi, familia este a ta 24 din 24 de ore. Altfel, de ce ți-ai mai făcut familie? Familia este o prioritate odată ce ți-ai întemeiat-o, nu? Când suntem singuri putem face orice: putem cheltui toți banii într-o seară fără să ne pese dacă mai avem ceva prin frigider pentru a doua zi, putem pleca la orice oră doar închizând ușa cu cheia, fără să ne mai uităm înapoi, fără să spune „La revedere!” cuiva, fără să spunem când ne întoarcem acasă. Când ai familie trebuie să fii capabil să iei decizii, uneori nu sunt așa cum ne dorim, dar trebuie luate. Ne schimbăm prioritățile, activitățile, ne schimbăm ca persoane.
Familia înseamnă responsabilitate, dar una frumosă. Serviciul este locul de unde îți câștigi existența și puțin mai mult. Este locul în care te simți apreciat pentru ceea ce știi să faci, pentru că demonstrezi că ești bun într-un domeniu. Neplăcerile de la serviciu trebuie să rămână la serviciu. Nemulțumirile personale trebuie învinse și lăsate undeva pe drum. Acasă ar trebui să fie locul în care te poți relaxa, te poți răsfăța, te poți juca liniștit cu copiii tăi, fără a mai răspunde la vreun e-mail sau vreun telefon de serviciu. Timpul trece foarte repede și nici nu ne dăm seama cât de repede cresc copiii, cât de repede îmbătrânim noi și ne trezim la un moment dat că odraslele noastre sunt mari, deja plecate de acasă, poate și cu familie. Noi, niște bătrânei, așteptând nepoții în pragul casei, sperând că mai putem recupera timpul pierdut pe care trebuie să îl petrecem cu copiii noștri. Oare serviciul, banii și funcțiile importante sunt mai importante decât zâmbetul copilului tău? De reținut este că timpul în care încă mai sunt acceptați părinții în joaca copiilor nu se mai întoarce.
Desigur, ar trebui să existe un echilibru în toate. Cu cât învățăm să luăm mai multe decizii, cu atât prioritățile ne vor defini mai clar și vom putea depăși toate obstacolele.
Cum ne facem timp pentru copiii noștri?
1.Ne reorganizăm puțin viața. O zi pe săptămână poate fi ziua părinte-copil în care să ne permitem luxul de a petrece timp de calitate, momente frumoase cu copiii noștri.
2.Cerem ajutorul copiilor. Cine a spus că ordinea și curățenia prin casă nu pot fi distractive și educative? Nu trebuie să punem copilul „să tragă în jug” dar ar putea să șteargă praful cu pămătuful colorat în culorile curcubeului.
3.Timpul petrecut cu copiii nu trebuie planificat. Cele mai frumoase amintiri provin din ideile de moment. Este la fel ca la serviciu: ai ceva de rezolvat și îți vine pe moment o idee magnifică pe care o și pui în aplicare și vezi că dă roade.
A fi părinte este un job full-time până la urmă, nu?