Cum să-ţi strici relaţia cu subalternii
Oamenii sunt sensibili. Nici nu îţi vine să crezi cât de repede se pot demotiva sau cât de uşor le poţi creşte moralul. Am citit de dimineaţă un articol intitulat „Stop! Don’t Make These Management Mistakes” („Opriţi-vă! Nu faceţi aceste greşeli de management”)…un articol cu sfaturi legate de management, sfaturi eterne şi infinite am putea spune, dar care mi-a plăcut. Ce mi-a plăcut? Faptul că aceste „greşeli”, cum le numeşte autorul Robert Hosking (CEO al firmei de recrutare şi plasare de personal OfficeTeam), au corespondenţă în realitate, la fel şi soluţiile propuse. Pe scurt, el nu ne indică nişte modalităţi idealiste de a rezolva situaţiile descrise şi nici nu trebuie să plecăm de la premisa că trebuie să le aplicăm pe toate deodată. Pe rând…pe rând.
Dar vă invit să judecaţi singuri dacă cele de mai jos vă sună familiar sau nu (nu trebuie să fie vorba de voi…poate recunoaşteţi o astfel de greşeală în comportamentul colegilor voştri… Poate şi voi ca lideri ai echipei de HR sunteţi deseori vulnerabili şi greşiţi fără să vă daţi seama.).
„Fiecare manager vrea să construiască o echipă de oameni mulţumiţi şi motivaţi întrucât şansele ca ei să părăsească organizaţia pentru alte oportunităţi de job sunt mult mai reduse. Asta ca să nu mai menţionăm şi şansele ca productivitatea să se menţină la cote foarte bune.
Totuşi, destul de mulţi manageri calcă strâmb în relaţia cu echipa lor. Şi asta, fără intenţie. Iată câteva astfel de greşeli şi modalităţile prin care le puteţi evita (ca manageri de resurse umane, odată ce observaţi un astfel de comportament, puteţi iniţia un dialog cu managerul respectiv indicându-i cum ar putea să reconstruiască legătura cu subalternii săi-n.r.):
1. Neglijarea recompensării atunci când vremurile sunt favorabile business-ului. Scenariul: compania anunţă rezultate foarte bune în ceea ce priveşte venitul şi profitul. Angajaţii traduc această informaţie în “vremuri bune pentru ei” (altfel spus în bonusuri, promovări sau creşterea salariului). Doar că aceste vremuri bune nu mai vin. Efectul? O echipă demotivată, apatică.
Managerii trebuie să se asigure că subalternii sunt recompensaţi pentru eforturile lor (atenţie cum citim cuvântul “efort” – nu trebuie să considerăm că ei îşi îndeplinesc pur şi simplu munca şi că asta nu constituie un efort, altfel de ce s-ar mai fi inventat bonusurile –n.r). Dacă business-ul este în creştere şi lucrurile merg bine, este timpul să reevaluaţi aportul fiecărui angajat la succesul organizaţiei şi să identificaţi modalităţi prin care să le mulţumiţi (dacă organizaţia nu poate susţine o recompensă financiară, măcar discutaţi cu angajaţii, mulţumiţi-le şi explicaţi-le care sunt motivele pentru care nu vor primi bonusuri –n.r)…
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.