Dan Sântimbreanu, Siemens: „Cei care au opinii şi cărora nu le este frică să le rostească sunt cei care ies în faţă şi vor avea succes”
Mirabela Stoica: Ce au presupus aceste proiecte?
Dan Sântimbreanu: Atât Victoria20.20, de anul trecut, cât şi Oraşul20.20 sunt proiecte adresate tinerilor studenţi şi masteranzi al căror scop este acela de a-i familiariza cu subiectul dezvoltării sustenabile a oraşelor şi cu tehnologiile moderne care stau la baza dezvoltării oraşelor.
Anul acesta, Oraşul20.20 le propune studenţilor să creeze un filmuleţ care să aibă între două şi patru minute şi să îşi imagineze cum se poate dezvolta sustenabil o zonă urbană. Proiectul are la bază viziunea că orice oraş are un suflet propriu – o zonă, un reper arhitectural, un parc, o promenadă – de care sunt legate emoţiile locuitorilor săi, amintiri, senzaţii, trăiri şi numai prin salvarea acestora oraşul poate crea legături durabile cu oamenii.
Campania de anul trecut, Victoria20.20 a fost un prilej foarte bun pentru a testa o serie de ipoteze cu privire la dezvoltarea oraşelor din România: cum se pot aplica principiile sustenabile de dezvoltare urbană în România, modul în care tehnologiile verzi pot contribui la stimularea economiei, toate acestea plecând de la cazul unui oraş real din România, Victoria. În acest scop, studenţii au trebuit să creeze scenarii de dezvoltare a oraşului Victoria, în viitorul anului 2020. Au ieşit nişte proiecte extrem de bine documentate şi complexe.
Prin aceste proiecte, tinerii au avut şansa să interacţioneze cu domeniul dezvoltării sustenabile
Cum văd tinerii viitorul oraşelor lor?
Realitatea este că în momentul de faţă sunt foarte multe oraşe mici care nu le oferă tinerilor ceea ce îşi doresc în termeni de oportunităţi de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber. De aceea, mulţi migrează spre oraşe mari sau mai atragătoare din aceste puncte de vedere. Un studiu pe care l- am derulat recent arată că 67% dintre tinerii români vor să părăsească oraşul în care locuiesc în prezent către oraşe cu o calitate a vieţii mai bună.
Migraţia internă a tinerilor poate crea dezechilibre majore, de aceea dezvoltarea sustenabilă a oraşelor mari ar trebui să ia în calcul aceste valuri de migraţie, în timp ce oraşele mici trebuie să găsească soluţii pentru a-şi creşte atractivitatea.
Tinerii consideră că principalii factori care ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii pe viitor ar fi extinderea zonelor verzi (20.07%) şi înfrumuseţarea şi modernizarea clădirilor (19.12%). Tot din studiu a reieşit faptul că oraşele Bucureşti (21.05%), Cluj-Napoca (18.46%) şi Braşov (15.41%) sunt considerate a oferi cea mai bună calitate a vieţii. Şi când vorbim despre lucruri pe care tinerii le apreciază în oraşe, în top se află parcurile şi zonele verzi (31.22%), existenţa unui centru social al oraşului (22.28%), precum şi arhitectura şi aspectul clădirilor (11,71%).
Pe de altă parte, principalele probleme ale oraşelor în care locuiesc sunt considerate a fi lipsa oportunităţilor de muncă sau de studii (18.39%), costurile crescute pentru locuit (14.86%), traficul congestionat (13.33%), curăţenia (12.4%) şi clădirile urâte şi nesigure (12.09%). Acest sondaj a fost efectuat în luna aprilie pe un eşantion de 1.506 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani din mediul urban, pe platforma ivox.ro.
Cum îi ajută pe tineri astfel de proiecte în dezvoltarea lor profesională?
Cred că pasiunea, alături de experienţă, pregătire, specializare, ar trebui să ocupe un rol important în orice CV. Iar pasiunea înseamnă energie, dorinţa de implicare, vitalitate, gândire pozitivă, curiozitate profesională, chef de muncă. Din punctul nostru de vedere, şi cred pentru orice angajator, cei care s-au implicat în aceste proiecte demonstrează că au aceste calităţi, plus altele la fel de importante, precum creativitatea sau inventivitatea.
În plus, prin aceste proiecte, ei au avut şansa să interacţioneze cu domeniul dezvoltării sustenabile. Pentru unii a fost o ocazie de a pune în aplicare nişte noţiuni teoretice pe care le cunoşteau deja. De exemplu cei care studiau planificarea urbană sau chiar arhitectura. Pentru alţii a fost o oportunitate de a se familiariza cu acest domeniu şi pentru a vedea dacă îi atrage.
„Trebuie să îţi asumi riscuri pentru a-ţi pune în aplicare o idee şi când rezultatul nu este ceea ce ţi-ai dorit, trebuie să fii în stare să extragi lucrurile bune din experienţa trăită”
Care este rolul creativităţii şi inventivităţii în dezvoltarea profesională a tinerilor?
Încep prin a face o comparaţie cu ceea ce înseamnă educaţia şi experienţa într-un anume domeniu profesional. În general rezolvăm probleme mergând pe căi deja testate, punem în aplicare noţiuni cu care suntem familiarizaţi şi pe care le înţelegem şi asta ne ajută să rezolvăm rapid toate situaţiile cu care ne confruntăm. Să spunem că inventivitatea te ajută mai degrabă să vii cu idei noi, să alegi cărări nebătute în rezolvarea unei probleme, iar în era schimbărilor pe care o traversăm acum, această capacitate devine fundamentală.
Şcoala, educaţia, un job, toate acestea ne creează nişte rutine de gândire care într-un anumit sens limitează creativitatea. Implicarea în astfel de proiecte creative le oferă tinerilor posibilitatea să îşi exprime individualitatea şi modul unic în care privesc un anumit lucru. În general, cei care ştiu să se exprime, care au opinii şi cărora nu le e frică să le rosteasca, sunt cei care ies în faţă şi vor avea succes. Sfârşesc prin a spune că unul dintre cei mai mari duşmani ai creativităţii şi inventivităţii este frica de a greşi. Uneori trebuie să îţi asumi riscuri pentru a-ţi pune în aplicare o idee şi atunci când rezultatul nu este ceea ce ţi-ai dorit, trebuie să fii în stare să extragi lucrurile bune din experienţa trăită.
Care sunt motivele pentru care compania pe care o reprezentaţi s-a implicat în aceste proiecte?
Siemens este un dezvoltator global de tehnologii sustenabile pentru oraşe, care le ajută să facă faţă tuturor schimbărilor care survin ca urmare a globalizării şi urbanizării excesive. Proiectele de faţă adresează probleme specifice oraşelor din România. Victoria20.20 a scos în evidenţă problema oraşelor monoindustriale, victime ale unei lipse de viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea pe termen lung, demonstrând că soluţii la aceste probleme există şi pot fi puse în practică. În acelaşi timp, Oraşul20.20 pleacă de la situaţia migraţiei interne a tinerilor şi modul în care oraşele ar trebui să răspundă la această provocare.
Totodată, prin aceste proiecte vrem să tragem un semnal de alarmă asupra unor probleme generale rezultate din lipsa unei planificări adecvate pe termen lung şi asupra consecinţelor dezvoltării urbane nesustenabile, care afectează multe oraşe şi zone urbane din România.