După 25 de ani în domeniul bancar din Turcia, CEO în România
Înainte de a veni în România, a lucrat în cadrul Turkiye Garanti Bankasi (TGB) în Turcia timp de aproape 25 de ani, ca Branch Manager, Regional Manager, Manager Departament Credite Comerciale & Corporate, iar în 2006 a devenit Senior Vice President pentru activitatea de Credite Comerciale & Corporate, fiind responsabil de un portofoliu de peste 40 miliarde euro. În plus, a fost membru al Consiliilor de Administraţie al Biroului de Credite din Turcia și al Garanti Credite Ipotecare Turcia. Din noiembrie 2012 este CEO al Grupului Garanti România.
Cu alte cuvinte, din 2012 este expat, o experiență pe care o caracterizează ca fiind frumoasă, deși la început deloc ușoară.
„Trebuie să te adaptezi la un nou loc de muncă, noi sarcini și cerințe, să înțelegi o cultură, o mentalitate și un mod de a face afaceri diferite, să construiești noi relații – toate în același timp. Mutarea într-o altă țară reprezintă în același timp o oportunitate și o provocare, dar beneficiile depășesc de departe dezavantajele”, spune Ufuk Tandoğan. El consideră că în aceşti aproape doi ani pe piața locală s-a dezvoltat atât pe plan profesional, cât și personal.
În primul rând, a devenit CEO, iar în al doilea rând, dar nu mai puțin impor¬tant, a avut ocazia să cunoască o nouă cultură.
A condus o bancă pe timp de criză, ceea ce nu a fost tocmai simplu. Criza financiară a determinat companiile din toată lumea să își depășească limitele pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților. Pe măsură ce puterea de cumpărare scădea, concurența creștea și la fel și nevoia de idei creative.
„Consider că, pentru a avea o afacere de succes, fie că vorbim de o perioadă de criză financiară, fie de boom, trebuie să înveți rapid și să te adaptezi la lumea în permanentă schimbare din jurul tău, să te uiți mereu înainte și să încerci să aduci constant produse și servicii inovatoare, fiind atent întotdeauna la nevoile clienților și la ce se întâmplă în piață”, spune CEO-ul Grupului Garanti România.
„Trebuie să te adaptezi la un nou loc de muncă, noi sarcini și cerințe, să înțelegi o cultură, o mentalitate și un mod de a face afaceri diferite, să construiești noi relații – toate în același timp. Mutarea într-o altă țară reprezintă în același timp o oportunitate și o provocare”
Deşi Turcia este din punct de vedere cultural destul de diferită de România, Ufuk Tandoğan spune că în business nu sunt foarte multe diferențe. El apreciază angajații români, „foarte bine pregătiți, responsabili și profesioniști, inteligenți și muncitori”. „Este o onoare pentru mine să lucrez cu o echipă atât de bună și succesul Grupului Garanti se datorează contribuției fiecărui membru”, spune CEO-ul Grupului Garanti România.
În ceea ce privește clienții români, Ufuk Tandoğan crede că în ultimii ani, condițiile din piață i-au determinat să aibă un comportament mai responsabil de cumpărare și consum și să fie mai atenți. În plus, ei nu mai caută simpli furnizori, ei caută parteneri care să le ofere valoare adăugată.
Cât de greu v-a fost să vă adaptați?
Decizia de a mă muta nu a fost ușoară, mai ales că mi-am lăsat familia acasă, însă sunt convins că pe termen lung a fost cea mai bună decizie pentru noi. Procesul de adaptare a fost ușurat considerabil de
oamenii din jurul meu, colegii și prietenii pe care mi i-am făcut aici.
Ce vă lipsește cel mai mult de acasă?
Familia mea. Deoarece fiica mea este la școală, am hotărât împreună cu soția mea că este mai bine pentru ea să nu își întrerupă studiile. Din fericire, Instanbulul este foarte aproape și ne vedem cât se poate de des pentru a petrece timp împreună.
Cum vă descurcați cu limba română?
Nu vorbesc bine româna deocamdată, dar înțeleg aproape tot din ceea ce se vorbește. Oricum, nu am avut nicio problemă în acest sens, deoarece toată lumea vorbește engleză în România.
Ce vă place și ce nu vă place în România?
În primul rând, România este o țară minunată, cu oameni calzi, mediu liniștit și natură de o frumusește extraordinară. Am vizitat toate zonele țării, de la Suceava la Timișoara, de la Constanța la Oradea, și pot să spun fără să exagerez că nu am văzut de multe ori în viață peisaje atât de frumoase.
Oamenii sunt foarte primitori și veseli, iar apropierea din punct de vedere cultural dintre români și turci face ca viața mea aici să fie foarte ușoară. Pot să spun cu onestitate că nu este nimic în România care să nu îmi placă.