Nu fiti forme fara fond!
La workshopurile de improvizatie pe care le tinem nu incercam sa invatam oamenii sa fie mai buni actori ci sa fie mai descurcareti si mai agili in viata reala. Iar in viata reala nu ar trebui sa ne comportam ca actorii pe scena de teatru. Dar o facem.
Aflati in contexte sociale incercam intotdeauna sa dam bine, sa impresionam, sa fim amuzanti. La workshopuri participantii se blocheaza de multe ori in timpul unui exercitiu nu pentru ca nu ar avea nicio idee despre ce ar putea spune ci pentru ca simt ca ideea nu este destul de amuzanta, sau destul de interesanta si raman blocati in a cauta o alta. Si tendinta de blocare se manifesta si in afara orei de curs, dand vina pe inabilitatea de a vorbi in public sau lipsa spontaneitatii cand, de fapt, problema nu este alta decat nevoia de a fi apreciati.
Nu de mult am observat si la mine un lucru. Cunosc engleza la un nivel avansat si daca exersez discursuri in fata oglinzii ma descurc excelent. Daca insa trebuia sa port o conversatie cu un englez nivelul meu parea sa scada cu cateva puncte. Am crezut ca mai am nevoie de cateva lectii, insa acum stiu ca asta nu mi-ar fi rezolvat problema. Totul se intampla din cauza ca ma concentram atat de mult pe forma si mi-era atat de teama sa nu fac o greseala si sa dau prost incat nu ma mai puteam concentra pe ce am de spus. Dar nici noi nu ne asteptam ca un englez sa vorbeasca romaneste la perfectie, asa cum nu ne asteptam ca in viata de zi cu zi o persoana sa fie tot timpul amuzanta. Deci nu trebuie tot timpul sa fim amuzanti.
Mi-am dat seama ca atunci cand am inceput sa ma concentrez mai mult pe fond, pe ce vreau sa transmit, pe a-l intelege pe omul de langa mine si a-l ajuta sa ma inteleaga nivelul conversational mi s-a imbunatatit. Si micile greseli pe care probabil le mai faceam au devenit insesizabile. Uneori e mai important sa fii atent la fond, sa lasi conversatia sa curga si sa fii implicat pur si simplu in interactiune.
Sa fii autentic si sa ai incredere ca atunci cand va fi nevoie sa fii amuzant, vei fi. Exersam mult normalitatea replicilor in improvizatie, pentru ca, asa cum spuneam la inceput, in viata de zi cu zi nu trebuie sa fim actori pe o scena de teatru. Trebuie sa fim noi insine, iar noi suntem mai mult decat forme.
Corina Anghel – trainer Improvizatie