Patru sfaturi ca să devii un lider mai bun
Mai mult decât atât, putem spune că leadershipul este o stare; o atmosferă care le permite celor din jurul tău, indiferent de poziția pe care o au în organizație, să evolueze și să se dezvolte individual și ca echipă, atât pentru sine, cât și, evident, pentru atingerea scopului organizației. Din momentul în care ești conștient de lucrurile care se întâmplă în jurul tău, începe formarea ta.
Gestionezi relații cu cei de lângă tine, iar calitatea și cantitatea experiențelor avute sunt benefice pentru viitorul interacțiunilor din cadrul organizațiilor unde vei funcționa, fie că vei avea sau nu rol de conducere. Personal, consider că să fii conștient de versatilitatea necesară schimbării presupune un efort individual susținut. Nu e cazul să fii descurajat de eventuale eșecuri (pe care eu le consider, mai degrabă, binecuvântări), ci trebuie să te focusezi pe mai multe direcții.
Află adevărul celor din jurul tău
Prima și poate cea mai importantă este aflarea adevărului celor din jurul tău. Să știi care este percepția celorlalți despre tine și comportamentul tău ori să observi efectele interacțiunilor cu cei din jurul tău (axa e una multidirecțională: cei aflați deasupra ta, în subordinea ta și egalii tăi) reprezintă instrumentul prin care faci corecturile necesare conduitei tale.
Odată ce ai aflat aceste adevăruri, este mai ușor să monitorizezi evoluția relației pe o perioadă de timp dată. Nu este un pas simplu de realizat, mai ales că, dacă nu este asertivă, comunicarea are potențialul să deterioreze o relație. Totuși, gestionată cu atenție, ea produce minuni.
Descurajează-ți conștient propriul ego
A doua direcție este cea a descurajării conștiente a egoului propriu. În caz că nu știai, principalul adversar al schimbării tale este chiar propriul tău ego. Vanitatea, mândria și, în general, tot ceea ce ține de propria imagine de sine sunt piedici majore în comunicare și în evoluție.
De multe ori, doar pentru că avem percepția că succesul ni se datorează exclusiv nouă, alimentăm aceleași zone de validare și narcisism. Pe termen lung, acestea fac rău și îngreunează schimbarea. De aceea consider că, paradoxal, eșecul, analizat fără patimă sau judecați inutile de valoare, alocări de vină și responsabilități, este mai util pe termen lung decât succesul.
Şlefuiește-ți egoul
A treia direcție este cea a autocunoașterii. Din anii ’90, de când se vorbește sistematic despre inteligență emoțională și legătura acesteia cu organizațiile, prima dintre calitățile enumerate ca trăsătură definitorie a liderului este „self-awarenessul”.
Această preocupare constantă pentru conștientizarea de sine, a limitelor proprii (atât umane, cât și profesionale) ori a reacțiilor pe care le ai în diferite situații, te va ajuta să nu îți asumi ceea ce în mod realist nu poți să faci. Pentru a îndeplini acest obiectiv, ai nevoie de oglinda adevărului celorlalți și de șlefuirea egoului.
Fă o faptă bună zilnic
A patra direcție este imperativă: o faptă bună în fiecare zi. Fapta bună poate să însemne o vorbă pozitivă spusă cuiva, într-un moment în care chiar are nevoie, o îmbrățișare sau un zâmbet smuls colegului de birou.
La prima vedere, pare ceva banal. Dar, făcută conștient în fiecare zi, fapta bună te menține în zona umană a leadershipului. Nu este despre a fi bun sau nu, ci despre a fi conștient și atent la cei din jurul tău. Pentru că, în cele din urmă, leadershipul este despre oameni.
Pasionat să negocieze contracte și să încheie tranzacţii complexe, Radu Nemeș (foto), Managing Partner ONV LAW, este specializat în achiziții publice, investiții străine și proiecte de parteneriat public-privat. De asemenea, are experiență vastă în drept imobiliar și comunicații și este invitat frecvent să țină seminarii de leadership pentru profesioniști din diverse sectoare. Este membru al Comunităţii Liderilor Inspiraţi.
www.executivesummit.ro
Articol preluat din numărul 235/martie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.