Pe repede înainte! Agile – noua ordine a IT-ului?
Pe 12 mai 2015, liderii departamentelor de IT se reunesc pentru a III-a ediție a Conferinței Naționale CIO Council – Accelerating Change. Fast Agile CIO, organizată de CIO Council România și Revista CARIERE, unicul eveniment de business dedicat IT managerilor, CIO, COO si profesioniștilor din IT, care oferă oportunități extraordinare de networking, discuții pe teme actuale și de impact pentru zona de IT. Conferința va avea loc la JW Marriott Grand Hotel.
După ce Yugo Neumorni, președintele CIO Council România și Director al departamentului IT&C al Hidroelectrica, a explicat pentru revista CARIERE că schimbările tehnologice ne-au obligat să ne redefinim modul în care gândim, proiectăm și administrăm afacerile, seria mini-interviurilor continuă cu Aurelian Sin, IS/IT Director South East Europe, Danone. Conduce și participă în proiecte complexe de implementare de soluții IT, de la ERP (în special SAP) la soluțiile de infrastructură, având o vastă experiență în IT management, managementul proiectelor IT și cele mai bune practici IT.
Auzim, tot mai des, despre Agile. Despre ce este vorba şi ce înseamnă acest termen?
Într-adevăr, Agile este un concept pe care eu îl înţeleg cu două sensuri: unul se referă la abilitatea de a fi agile (agil) în modul de a conduce o companie, iar al doilea e legat de metodologia de project management Agile Scrum. Primul înţeles se referă la abilitatea conducerii unei companii sau a unui departament, de a se adapta rapid şi uşor schimbărilor externe şi interne – nu putem să ne plângem că mediul de afaceri al ultimilor ani nu ar fi fost caracterizat de un dinamism ridicat. Vedem deja şi ştim că, în viitor, schimbările se vor accelera chiar mai mult. Metodologia Agile Scrum abordează proiectele pe bază de cicluri mici de implementare, care dau rezultate mult mai eficiente într-un mediu dinamic, deoarece în ciclurile de durată (6-12 luni) apare un risc ridicat de schimbare a cerinţelor iniţiale până la implementare.
Ce fel de companii au nevoie să lucreze Agile?
În contextul curent de afaceri, globalizat şi în continuă transformare, vedem din ce în ce mai des influenţe din mediul mondial către pieţe locale, schimbări în spirală accelerată şi în volum mare, indiferent de sectorul economic despre care vorbim. Iar toate acestea ne aşteptăm să se accentueze şi mai mult în viitor, necesitând o capacitate antrenată de răspuns rapid şi adaptare la volatilitatea mediului. Pentru a putea face acest lucru, companiile au nevoie de procese, sisteme şi oameni care să monitorizeze şi să poată detecta rapid riscurile, schimbările şi să poată identifica răspunsuri pe măsura acestora. Iar aceste procese, sisteme şi oameni trebuie dezvoltate şi adaptate continuu, cu atât mai mult cu cât şi competiţia o face, reprezentând un avantaj competitiv.
Puteţi da un exemplu concret despre beneficiile pe care le aduce această metodă de management de proiect Agile? Care sunt dezavantajele sau pericolele atunci când foloseşti metoda Agile?
Avantajele principale ale metodologiei de management al proiectelor Agile sunt:
- livrarea este făcută treptat, iar părţi ale produsului pot fi folosite înainte ca produsul final să fie livrat;
- viteză mare de implementare;
- abordare colaborativă şi incluzivă;
- flexibilitate.
Dezavantajele care pot apărea în urma folosirii metodei Agile sunt:
- poate genera mult efort la combinarea componentelor (chiar şi re-work);
- poate deveni foarte complex în organizaţii foarte mari, pentru proiecte foarte mari şi cu echipe care nu se află în acelaşi birou.
Cum se pune în practică metoda Agile de project Management? Care este cel mai important lucru de ştiut, dacă vrei să implementezi metoda Agile?
În implementarea metodologiei de management de proiect Agile, în cadrul unei companii, aş sugera următoarele abordări, care sunt convins că vor fi benefice:
- comunicaţi clar în organizaţie de ce se face această implementare, în această formă;
- implementați pentru întreaga companie, nu doar pentru un departament, antrenaţi întreaga organizaţie în această iniţiativă;
- nu încercaţi să redescoperiţi roata: dacă nu aveţi experienţă şi competenţe în intern, angajaţi un consultant, ajutaţi organizaţia să înceapă folosirea acestei metode şi certificaţi managerii de proiect;
- ascultaţi organizaţia, răsplătiţi-i pe cei care îmbrățișează şi contribuie la schimbare
- şi, nu în ultimul rând, celebraţi succesul; va fi benefic şi pentru schimbările următoare.
Descoperim mai multe informații importante despre Agile și noile provocări în IT la Conferința Națională a Managerilor IT din România, pe 12 mai. Pentru înscrieri sau informații suplimentare, accesați www.cioconference.ro.
Dacă ați pierdut primul interviu, cu Yugo Neumorni, îl puteți citi aici.
*CIO Council este Asociația Directorilor de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din România și reunește peste 80 de membrii ce dețin sau au deținut funcția de Chief Information Officer/ Director IT în mari corporații românești sau multinaționale din domenii diverse de activate.