Radu Serban: „De la zero nu o iei niciodata“
Cand am intrat in Fantasy Hair Team, atelierul lui Radu Serban, in calitate de client, am primit nu numai o tunsoare de coperta de revista (adica exact ceea ce cerusem), dar si cateva lectii autentice de leadership. Profitand de zece minute libere, intre programari, Radu i-a tinut un discurs motivational echipei sale. In stilul lui: direct, fara menajamente, dar intotdeauna bazat pe bun simt, pentru care militeaza de fiecare data cand are prilejul. Din lectiile lui Radu fata de echipa sa nu lipesc niciodata mesajele pozitive. Fiecare dintre tinerii lui ucenici stie foarte bine ca, daca va fi perfectionist, extrem de riguros si creativ, asa cum este maestrul, va ajunge sus.
Serban este o personalitate atipica pentru lumea stilistilor. De fapt, el pastreaza spiritul meseriasilor de odinioara, care isi asumau firesc rolul de frizer, cizmar sau croitor si a caror valoare era data de seriozitatea depusa in munca lor, nu de „artificiile“ de imagine care insotesc, de cele mai multe ori, meseria sa acum. Tot precum acei meseriasi, e dispus sa invete meserie pe oricine bate la usa sa. Sigur, unii tineri renunta inca de la interviul de angajare, insa cei care persevereaza ajung sa predea, la randul lor, cursuri de specialitate in tara sau in strainatate. Pe ei maestrul ii lauda cu mandrie: „Cred ca sunt cel mai bun PR al lor, desi unii acum si-au deschis propriile saloane si suntem concurenti“. De ce nu ii pastreaza langa el? intreb mirata. „Vai de profesorul care nu e intrecut de elev! Profesorul care are har stie ca nu se va imbogati din salariu. Cand elevii cresc, trebuie sa ii lasi sa plece.“
Filozofia lui de afaceri ma determina sa il suspectez ca nu este doar un profesionist care cauta sa se perfectioneze permanent, ci si un antreprenor instruit. Da, merge la cursuri de comunicare si management, dar indiferent de ceea ce invata nou, baza tuturor lucrurilor pe care le face ramane mereu aceeasi: demnitate, onoare, respect. „Nu aplic ceea ce face un manager clasic; ii amenint, de exemplu, ca le tai din salariu, dar nu o fac niciodata.“
Insa cine nu respecta regulile casei inceteaza sa mai faca parte din echipa. Serban ii invata pe oamenii sai nu numai secretele meseriei, ci le vorbeste mereu si despre valorile dupa care e bine sa isi conduca viata. Si toti, dupa ce parasesc cuibul, pastreaza aceste valori si le transmit mai departe, devenind lideri in noile grupuri din care fac parte.
„Hai sa fim noi cand ne uitam in oglinda. Hai sa facem ceva bun impreuna si sa folosim pozitiv calitatile pe care le avem.“ – obisnuieste sa le spuna .
Vreau sa aflu cum se automotiveaza acest om care debordeaza de atata energie, incat schimba vieti si ii inspira pe toti cei din jur (pentru ca nu ai sa-l vezi tacut sau trist decat foarte rar). „E simplu. Ma uit in sus. De ce sa ma imbolnavesc si eu de tarele acestei societati? De fapt, sunt egoist – daca ii ajut pe acesti tineri, ma ajut pe mine, pentru ca de la ei aflu mereu alte puncte de vedere. Altfel, l-as avea doar pe al meu si nu as putea evolua.“ Nu oboseste sa creasca mereu si mereu noi oameni? „Orice are inceput, cuprins si final. Asa si o echipa. E normal sa fie asa.“
Reconstructie spre performanta
Si-a reconstruit de patru ori cariera, in domenii diferite. Iar in acest domeniu, a pus punct si a luat-o de la capat de multe ori. „De la zero nu o iei niciodata pentru ca iti raman experienta, cunostintele… De aceea e important, atunci cand pornesti la un drum nou, sa contruiesti o baza. Eu am fost sportiv de performanta iar pentru mine antrenamentul este foarte important in tot ceea de fac.“ In aceasta meserie, a fost nevoit sa mearga spre noi inceputuri pentru ca a facut o greseala: are prea multa incredere in oameni si nu ii controleaza. Asta nu il impiedica sa spere si acum ca, atunci cand bate palma cu cineva, va fi ca un contract nesemnat si toata lumea implicata isi va tine cuvantul dat.
La… inceputuri, a fost gestionar la Fabrica de Bere Grivita. Aici a invatat sa tina evidenta resurselor, sa stie ce este un raport. Dupa ’90 si-a deschis propria firma, care a mers 2 – 3 ani, dupa care a inchis-o si s-a angajat in vanzari. „La un moment dat, am imprumutat 1500 de marci; eram hotarat sa obtin viza Schengen si sa plec din tara.“ Insa niste prieteni aveau sa ii puna o intrebare care urma sa ii schimbe total cariera. Auzisera de un post disponibil de director de frizerie si l-au intrebat daca nu il intereseaza. Asa a ajuns sa se asocieze cu cineva pentru a deschide un atelier. A fost de acord sa fie platit cu 20% din profitul pe care urma sa il faca. „Sase luni de zile am muncit pe 7-8 dolari pe luna. Nu puteam da inapoi, fusesem de acord cu aceasta intelegere, astfel ca am gasit o solutie pentru a urni lucrurile: am inceput sa invat eu meserie.“ Astfel ca, la 37 de ani, a inceput cariera sa in domeniul hair-styling-ului.
„Ma antrenam cate 16 ore pe zi pe o tehnica. In acelasi timp, faceam totul pentru a promova atelierul; am mers si prin tramvaie, sa impart fluturasi…“ A inceput sa urmeze cursuri de calibru in domeniu si treptat a ajuns unul dintre cei mai apreciati profesionisti din breasla sa. Dupa cateva asocieri cu diversi parteneri de afaceri, a decis sa porneasca pe cont propriu. A facut, in 2009, o investitie importanta si a deschis doua ateliere de lucru, pozitionandu-se atipic pentru stilistii de calibrul sau, din punctul de vedere al preturilor. A reglat preturile astfel incat sa se adreseze unui anumit segment de clienti. Si pastreaza si acum pretul de 5 lei, pentru „batranii“ lui, mostenire a unei oferte lansate in urma cu ani de zile, dedicata pensionarilor.
5 lectii pentru reinventare de la Radu Serban
- Atunci cand te reconstruiesti, este esential sa crezi in ceea ce faci.
- Sa nu uiti de unde pleci – aceasta este pentru mine una din cheile succesului. De altfel, prima lectie pe care o predau ucenicilor mei este sa nu uiti prima zi.
- Sa nu crezi ca stii ceva in viata – este o filozofie care te lasa sa inveti tot timpul.
- Nu te raporta la experientele din trecut. Fiecare proiect are identitatea lui. Nu exista comparatie. Fiecare poveste are specificul ei, frumusetea ei.
- Sa cunosti cat mai multi oameni si sa inveti cate ceva de la ei.