Testati-va forta in leadership
Autocunoasterea si controlul…
… necesita o cunoastere amanuntita a propriilor trasaturi si emotii. De asemenea cere intelegerea si anticiparea propriilor reactii emotionale in anumite situatii. O persoana care are o inteligenta emotionala dezvoltata este constienta de propriile valori si credinte si cunoaste impactul si efectul pe care l-ar avea compromiterea acestor credinte. Componenta autocontrolului necesita un control total al propriilor sentimente. Atat sentimentele pozitive, cat si cele negative pot fi canalizate in mod productiv atunci cand persoana isi poate controla propriile emotii si nu se lasa controlata de acestea.
Empatia…
… presupune abilitatea de a intelege modul de perceptie al celorlalti. Acest lucru inseamna a intelege ce simt ceilalti fata de anumite evenimente si circumstante. Empatia presupune cunoasterea perspectivei celorlalti si capacitatea de a privi lucrurile prin prisma sistemelor de valori si credinte ale interlocutorului. Este abilitatea de a te pune in locul cuiva, ramanand in acelasi timp obiectiv.
Sociabilitatea…
… este abilitatea de a construi relatii autentice bazate pe credinta in egalitatea oamenilor. Permite oamenilor sa isi exprime sincer sentimentele, chiar daca sunt conflictuale intr-un mod care mai degraba construieste, nu distruge relatiile. De asemenea, da posibilitate oamenilor sa actioneze adecvat bazandu-se pe empatie.
Influenta personala…
… este abilitatea de a-i inspira pe ceilalti prin exemplul personal, sfaturi sau fapte, este abilitatea de a intui anumite situatii, de a exercita influenta si de a conduce echipa in directia dorita. Este, de asemenea, capacitatea de a te confrunta cu probleme importante sau care pun in pericol relatiile, telurile, misiunea sau viziunea companiei. Influenta personala intareste totodata motivatia personala pentru implementarea misiunii, viziunii si credintelor proprii.
Viziunea…
… presupune abilitatea de a stabili directia de dezvoltare si viziunea pe baza filosofiei personale. Abilitatea de a comunica cu pasiune directia de dezvoltare si viziunea sunt de asemenea esentiale. Acest talent constituie busola interioara care ghideaza si influenteaza actiunile personale. Totodata ghideaza puterea de a trece peste obstacole. Poate ca liderii nu isi dau seama de la inceput ca puterea lor personala este in schimbare dar angajatii cu siguranta vor remarca efortul real facut de acestia de la inceput. In cele din urma, ei vor avea incredere in actiunile liderului datorita rezultatelor obtinute de acesta in timp. Odata ce increderea a fost stabilita, angajatii vor fi dispusi sa accepte riscuri, sa isi depaseasca limitele si chiar sa actioneze "ca niste rachete indreptate spre cautarea de proiecte". De forta personala a liderului depinde, pana la urma, livrarea de servicii mai bune, decizii de personal mai bune, politici mai bune, relatii intre angajati mai bune, vanzari mai bune, rezultate mai bune.