Un coach bun se cunoaște după cât de puțin sfătuiește
Coachingul îndeplinește obiective de afaceri, creează relații interumane autentice și consolidează legăturile profesionale. Dar mulți manageri nu-l practică. Li se pare consumator de timp și le este mai ușor să ofere răspunsuri decât să pună întrebări.
În cartea sa, „Coaching zi de zi – Spune mai puțin, întreabă mai mult și schimbă pentru totdeauna felul în care conduci”, Michael Bungay Steiner transformă coachingul într-un obicei simplu de practicat. Îmbinând experiența sa de specialitate cu cercetările din domeniul neuroștiințelor și al economiei comportamentale, autorul ne propune o schemă de 7 întrebări de coaching și ne prezintă o metodă interactivă de formare a obiceiurilor.
Pe scurt, din cartea sa înțelegem următoarele:
- coachingul este simplu;
- poți să faci coaching în 10 minute sau mai puțin;
- coachingul este un demers relaxat, informal;
- coachingul poate deveni un obicei.
Schema de întrebări propusă de Michael Bungay Steiner include o întrebare de inițiere, o întrebare revelatoare, o întrebare de concentrare, o întrebare leneșă, o întrebare de strategie și o întrebare de învățare. Dintre acestea, trei întrebări le-am găsit foarte interesante: „Ce te preocupă?”, „Și ce altceva?”, „Dacă spui DA acestui lucru, la ce vei spune NU?”
A fost interesant să înțeleg că ceea ce ne preocupă ne poate influența subliminal viziunea și deciziile în mod constructiv, dar și negativ. Prin urmare, este important să conștientizăm ce ne interesează, ce ne îngrijorează, ce ne domină gândurile, chiar și fără să știm, ca să vedem clar și să alegem optim.
A fost util să aflu că primul răspuns pe care oamenii îl oferă la o întrebare nu este singurul și este rareori cel mai relevant. Întrebările suplimentare „ridică nivelul proceselor cognitive, adaugă niveluri superioare de înțelegere și promovează participarea”. În lipsa acestor întrebări suplimentare, adeseori lucrăm din greu pentru a rezolva problema greșită. Întrebarea „Și ce altceva?” deschide calea către mai multe opțiuni, adeseori mai bune. Opțiunile mai bune conduc la decizii mai bune și la un succes mai mare.
M-am bucurat să-mi reamintească Michael Bungay Steiner că pentru fiecare lucru pe care decidem să-l facem trebuie să asigurăm spațiu, concentrare și energie. DA-urile cer NU-uri, prin care conștientizăm la ce trebuie să renunțăm pentru a împlini ceea ce este important pentru noi.
Cartea mi-a arătat că fiecare sistem rezistent are încorporate mecanisme de backup, pentru a se recupera ușor. Ca să construim un obicei solid trebuie să includem astfel de mecanisme de backup, iar autorul ne învață cum. M-am gândit la cum aș putea dezamorsa sistemele de backup ale obiceiurilor pe care doresc să nu le am. În procesul de formare a obiceiurilor bune, un rol decisiv îl are strategia de înlăturare a obiceiurilor dăunătoare.
Cartea m-a făcut să mă gândesc și la cât de important este să înțelegem ce dorim și să învățăm să comunicăm clar acest lucru. „Ai dezvoltat un fel al tău de a ascunde ceva ce vrei dedesubtul unor straturi de retorică sau s-a întâmplat ca alte speranțe, mai puțin importante, să-ți fi distras atenția de la ce vrei cu adevărat”, remarcă autorul.
Încrederea este importantă în relația de coaching, ca în toate relațiile interumane. „Când creierul tău se simte în siguranță, poate opera la cel mai sofisticat nivel. Gândirea ta devine mai subtilă și îți crește capacitatea de a gestiona ambiguitățile. Te simți implicat și motivat să mergi mai departe”, punctează autorul.
De ce să faci coaching cu echipa ta? Pentru ca ei să nu depindă prea mult de tine, pentru ca tu să nu fii prea încărcat cu sarcini de lucru, pentru ca să ai timp să faci lucrurile semnificative care te împlinesc și pentru care ai nevoie de energie și inspirație.
Felicia Luca
Credit foto: Ovidiu Tăbăcaru
Articol preluat din numărul 247/mai 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.