„Eu fac cărțile aici!” sau sindromul recrutorului nesuferit
Şi de fiecare dată, eu întrebam, mirată: „Serios? Nu credeam că se mai poartă aşa!”, iar ceilalţi spuneau „Da’ nu ne miră!”. Ba, ar trebui să vă mire! Pe toţi ar trebui să ne mire, inclusiv pe voi, cei care recrutaţi! Pentru că deşi pare că lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte profesionalismul în recrutare, experienţele din practică nu confirmă mereu.
Ca recrutor nu trebuie să uiţi că ai fost şi tu la rândul tău candidat… nu? Şi atunci, de unde neseriozitatea sau superioritatea? Nimeni nu face favoruri nimănui aici! Iată câteva semne clare, identificate de cei de la Inc.com, ce arată dacă sunteţi sau nu un recrutor nesuferit:
Laşi un candidat să te aştepte. Apar şi urgenţe. Înţelegem asta. Dar nu şi faptul că întârzii pentru că încă stai la taclale cu candidatul anterior sau că te-ai întâlnit cu cineva pe hol sau că iei prânzul! Între timp, candidatul încearcă să îşi stăpânească emoţiile, rezistând îndemnului de a-şi verifica Facebook-ul sau de a se juca pe telefon. De cele mai multe ori, candidatul s-a învoit de la job-ul actual pentru a veni la interviu. Nu e frumos să-l laşi să aştepte doar pentru că tu ‘ai puterea’ de a face angajarea.
Vrei să afli totul despre candidat, dar tu nu eşti dispus să împărtăşeşti nimic despre tine. Interviul trebuie să fie mai mult o întâlnire, nu un concurs de Miss, unde juriul întreabă şi concurenta răspunde. Recrutorii nesuferiţi îşi bombardează candidaţii cu întrebări şi intră în panică atunci când candidatul începe să aibă nelămuriri cu privire la aşteptările managementului vis-a-vis de ocupantul poziţiei în cauză, la stabilitatea companiei sau la punctele forte ale companiei (clientului). Nu uita că amândoi vreţi să aflaţi dacă va fi o relaţie frumoasă şi de lungă durată. Fiţi deschişi şi sinceri.
Nu îi informezi pe candidaţi. Normal, când primeşti sute de CV-uri îţi permiţi să anunţi că vor fi contactaţi doar cei selecţionaţi. Dar odată ce candidatul a venit la interviu, el are dreptul să fie informat cu privire la ce urmează. Sunt manageri care spun „asta este treaba HR-ului”… poate… dar nici …
Citiţi textul integral pe hrmanageronline.ro.