„Mi-au plăcut dintotdeauna ştiinţele exacte”
Mirela Dima şi-a început cariera în industria energiei în 1986, imediat după terminarea Facultăţii de Energetică, primul său job fiind în cadrul Antreprizei de Construcţii Hidroenergetice Cerna- Tismana. A continuat cu Întreprinderea de Distribuţie a Energiei Bucureşti, ulterior Electrica Muntenia Sud. Iar din 2006 lucrează în cadrul CEZ România.
A ales o facultate din domeniul ingineriei, pentru că, aşa cum spune, i-au plăcut dintotdeauna ştiinţele exacte. „Să ştiu de unde plec, unde vreau să ajung şi cum arată drumul pe care voi merge. Şi încă mă fascinează mecanismele care se sincronizează perfect pentru a produce efectul proiectat. Sunt un exemplu frumos şi pentru funcţionarea echipelor”, spune Mirela Dima, care între timp a absolvit şi un MBA în cadrul Open University Business School, în 2010.
Drumul ales a început cu un job de stagiar angajat în construcţii hidroenergetice. „A fost o perioadă de care îmi voi aduce mereu aminte. Puţină lume ştie cât de greu se produce energia electrică ce apare atât de uşor când aprindem lumina”, spune Mirela Dima.
După terminarea stagiului, s-a angajat la ceea ce în anii ’90 se numea IDEB (Întreprinderea de Distribuţie a Energiei Bucureşti), unde a lucrat până în anul 2006. Încă de la început a fost implicată în partea comercială a activităţii, având ca sarcină gestionarea relaţiei cu clienţii.
În anul 2000, a fost project manager al primului sistem complex de gestiune comercială implementat în sectorul distribuţiei de energie. A urmat promovarea în poziţia de Inginer Şef Furnizare pentru Bucureşti, iar apoi Director Comercial pentru Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu.
„În anul 2006, am făcut cea mai mare schimbare de până acum, alăturându-mă echipei CEZ. A fost un moment extrem de important care mi-a deschis noi perspective. Deşi afacerea era similară, aparent doar zona geografică era diferită, a fost o nouă etapă în dezvoltarea mea profesională”, îşi aminteşte Directorul Executiv al CEZ Vânzare despre momentul în care s-a alăturat companiei.
A fost din nou project manager al unui sistem comercial complex, SAP –ISU, iar din 2007 ocupă poziţia de Director Executiv al societăţii CEZ Vânzare.
Deşi lucrează din 1986 într-o „lume” dominată de bărbaţi, spune că nu a avut niciodată această percepţie. „De multe ori bariera este ridicată în mod artificial, căci în business doar rezultatele contează. Într-o bătălie este important să-ţi cunoşti adversarii, dar şi mai important este să-ţi simţi propria echipă. Când acest lucru se întâmplă, diferenţele din cadrul echipei nu mai au influenţă prea mare”, spune Mirela Dima.
De aceea crede că nu a întâmpinat niciodată dificultăţi în carieră din cauza faptului că este femeie. Nu a făcut niciodată caz de faptul că este femeie, iar la serviciu nu vede lumea împărţită în femei şi bărbaţi, ci în colegi, membri ai echipei, şefi, subalterni etc.
În ce măsură tinerele din ziua de astăzi se mai îndreaptă către facultăţile tehnice, către inginerie?
Probabil că într-o măsură ceva mai mică. Nu am informaţii foarte exacte. Totuşi, eu aş vedea problema puţin diferit, căci înscrierea la o facultate anume nu este în mod exclusiv un act de voinţă legat de profil. Uneori reprezintă o oportunitate legată de admitere sau de piaţa locurilor de muncă. Ce mi se pare mai interesant este că din generaţia mea un procent mare din absolvente este încă într-o activitate în directă relaţie cu facultatea care le-a oferit diploma, în vreme ce acum procentul este considerabil mai mic.
Ce înseamnă leadership-ul pentru dvs.?
Înseamnă ingredientul principal în reţeta managerială. Înseamnă că echipa te urmează nu pentru că există cineva cu sabia la spate, ci pentru că au încredere în personalitatea ta, eşti un exemplu pentru ceea ce şi-ar dori să fie şi îi inspiri prin simpla prezenţă.
Care sunt caracteristicile femeii manager Mirela Dima?
Stabilesc obiective ambiţioase şi sunt încăpăţânată în îndeplinirea lor, aloc resurse considerabile dezvoltării echipei, cred în puterea exemplului şi încurajez comunicarea ca principal instrument în asigurarea climatului de muncă.
Aveţi un model în carieră?
Steve Jobs.
Cum aţi împăcat viaţa privată cu cea profesională?
Nu există o linie clară de demarcaţie între cele două şi nicio reţetă infailibilă. Sunt destule situaţii în care familia acceptă o prezenţă absentă. Dar sunt întotdeauna alături de cei dragi atunci când au nevoie de mine. Sau când eu am nevoie de căldura lor.
Aţi făcut vreun sacrificiu pentru carieră?
Este greu de spus. Îmi place ceea ce fac, nu aş numi sacrificii niciunul din lucrurile la care am renunţat pentru carieră. Îmi doresc câteodată să am mai mult timp pentru cărţile mele dragi, dar există un moment pentru fiecare în viaţă.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici