A renunțat la visul străinătății pentru a face o afacere în România: “Vreau să dau ceva înapoi comunității!”
„Niciodată nu te gândești să rămâi aici, să te lupți cu statul român, cu birocrația și cu greutățile de aici” își începe Irina Gavriluț medic stomatolog povestea celor 11 ani de carieră. Facultatea de Medicină Dentară a absolvit-o în 2006, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Apoi a continuat să se dezvolte continuu: a lucrat în clinici stomatologice de top și a urmat permanent cursuri și specializări, până cand și-a îndeplinit visul de a avea propria clinică dentară. A cochetat cu ideea de a pleca, a mers la multe târguri de joburi. Unde își dorea ea, nu o vroiau ei. Iar piedica era diploma. „Când vedeau o diplomă din estul Europei nu le plăcea. Eu voiam să merg în Dubai, în Qatar, în Singapore, în SUA, dar din păcate acolo nu poți să mergi cu o diplomă din est” povestește Irina Gavriluț, medic stomatolog.
O fascinau pe ea aceste țări. Își dorea să fie cald și să se vorbească engleză. Și ofertele veneau, dar din Regatul Unit. „Nu erau în centrul Londrei, așa cum ai putea crede, mă trimiteau undeva într-un sătuc unde ploua continuu. Și trebuie să lucrez pentru sistemul de stat, să fac proteze. Nu erau joburi în clinici private”. Mai avea variante în Germania, tot în provincie, în Franța, dar acolo spune că nu îi plăcea limba. Pentru a ajunge să lucreze în țările pe care și le dorea, Irina spune că i s-a propus să meargă în Marea Britanie, să stea câțiva ani să capete experiență și apoi să plece în Dubai. Și într-o zi a decis „hai să fac ceva în România”.
A luat un credit de la bancă, 100.000 de euro, și-a căutat un spațiu de lucru și și-a deschis propria clincă pe 1 decembrie 2014. De ziua României! „Eu fac greu schimbări, nu fac un pas fără să știu că e ceva sigur. Le calculez și le analizez de atât de multe ori ….pentru că vreau să iau decizii foarte bune. Poate că nu e bine în viața să faci lucrurile atât de precaut, admir tinerii care iau decizii mult mai ușor. Sunt din provincie și tot timpul am vrut să fie totul foarte sigur.”
Primul an ca antreprenor i-a fost foarte greu. Pe 15 ale lunii avea o rată la unul dintre unituri (unitatea de lucru) de 2000 de euro, plus chiria. Fix pe data de 15, în fiecare lună, trebuia să aibă 4500 de euro să-i dea. Plus materiale și alte cheltuieli personale. „A fost foarte greu la început. M-am bazat pe faptul că aveam deja o bază de pacienți de aproape 2000 care au trecut prin mâna mea cu diverse probleme. Nu au venit chiar toți după mine”.
CITEȘTE ȘI: Piaţa de outsourcing se diversifică. România, una dintre cele mai atractive piețe pe plan global
Niciodată nu s-a gândit să renunțe dar avea un program încărcat. Venea dimineața la ora 9.00 și pleca seara la 10.00, așa încât nu avea timp să gândească o strategie. A durat un an de zile până să își dea seama că nu e totul să muncească de dimineața până seara. „Eu nu știam decât să fac dinți, nimic altceva ce ține de business. A trebuit să merg la cursuri de management, de marketing, de social media, de banking, human resources, public relations. La toate există un curs. Nici nu îmi imaginam că există așa ceva. Așa mi-am dat seama că nu pot să le fac singură pe toate, că există specialiști și că nu trebuie să încerci să le faci singur pe toate pentru că nu vei face decât să te obosești, să nu mai gândești clar.”
Din angajat, angajator. Ce probleme a întâmpinat când a făcut recrutări pentru clinică
Una dintre problemele pe care a întâmpinat-o atunci când și-a deschis clinica a fost să își formeze personalul. Irina Gavriluț spune că nu există o școală de asistente pentru stomatologie. Trebuie să instruiești asistenți de medicină generală sau studenți la stomatologie. „Studenții sunt foarte motivați. În general nu au obligații și stau cu tine până când se termină programul. Dintre ei chiar avem în clinică medici care au crescut din acei studenți care au lucrat la noi ca asistenți”.
CITEȘTE ȘI: Două românce, mamă și fiică, promovează frumuseţea în stare pură, în epoca botoxului
Irina Gavriluț declară că stomatologia este un domeniu unde e nevoie de tineri. „În cele mai multe domenii nu te angajează pentru că nu ai experiență și nu ai cum să capeți experiență dacă nu te angajează nimeni. E un cerc vicios. În stomatologie îți dorești să ai un tânăr motivat, care să stea lângă tine. Nu trebuie să știe nimic, îl înveți tu. Nu vrei să vină cu idei preconcepute sau cu metode învechite.
Cel mai important lucru pe care-l transmitem tinerilor studenți este sterilizarea, cum facem să nu ne contaminăm noi și pacienții. Există niște reguli foarte stricte în ceea ce privește sterilizarea. Apoi mai sunt lucruri pe care nu le înveți în facultate legate de etică medicală, despre cum trebuie să vorbești cu pacienții, cum transmiți încredere. Pacientul nu vine aici doar să se așeze pe scaun și să-i faci un tratament. El trebuie să înțeleagă, să i se explice planul de tratament. Nu toți își permit toate tratamentele și trebuie să le explici ce variante au. ”
Traume în copilărie, în cabinetele stomatologice
Nu a avut o moștenire genetică foarte bună din punct de vedere dentar și de mică a mers foarte des la dentist. Își aduce aminte și acum ce dureri suporta pentru că nu i se făcea anestezie. E convinsă că pentru niște bani s-ar fi găsit și o fiolă de anestezie dar părinții nu aveau bani și poate de aceea azi Irina înțelege perfect traumele copiilor fără posibilități. De când a deschis clinica colaborează cu ONG-uri pentru a trata copii abandonați. „Inclusiv în facultate îmi aminteam senzațiile de durere când se discuta despre o afecțiune, îmi aminteam senzațiile pentru că am trecut prin asta. Iar orice dinte era un pic mai mult afectat nu mi-l tratau, îl extrăgeau.
M-am trezit ca adolescentă că aveam nevoie de lucrări, mi s-au făcu niște lucrări ieftine pentru că nu erau posibilități de mai mult, ulterior le-am schimbat când eram studentă și apoi le-am mai schimbat încă odată când am ajuns medic. Sunt tot timpul interesată de noile tehnologii”
Acțiuni umanitare
În 2008 i s-a propus să meargă într-o misiune umanitară în Maroc și a acceptat fără să stau pe gânduri. Au mers într-o provincie din sudul Marocului care era ținută sub control cu trupe ONU. Oamenii locuiau în corturi în deșert iar echipa formată din 10 medici era mutată de la un cort la altul. „Aveam cu noi niște unituri mobile. Le ofeream doar tratamente de urgență. Dacă aveau o durere și în mod normal la clinică le-ai fi făcut un tratament de canal, acolo erai obligat să le faci extracție pentru că nu aveau posibilitatea de a continua tratamentul. Lucram de dimineață până seara, aveam aparatură pentru sterilizare cu noi, asistenții erau asigurați de către ministerul Sănătății din Maroc. Toți eram medici români. Toți profesam în România. A fost o experiență foarte interesantă, oamenii erau foarte primitori…Plus amintirile care ne-au rămas în suflet”.
În România, Irina are un proiect asemănător însă i-a fost mai ușor să ajute copii din centre din București. Prima acțiune de genul acesta a făcut-o la o lună după deschiderea clinicii. „Nu am putut să mergem în centrele de plasament aflate sub tutela statului român. Din nou birocrația, actele pe care trebuia să le întocmești. Ne e mai simplu să colaborăm cu instituțiile private. Persoanele care s-au interesat să ne aducă la tratament acești copiii care sunt în grija statului român ne-au spus că este mult prea complicat. Nu pot să vă dau detalii pentru că nu le știu. Mai simplu ne-a fost să contactăm organizații private”.
De Moș Nicolae i-a adus în clinică, i-a tratat. Erau copii din familii monoparentale, copii fără posibilități, pentru care să meargă la dentist era un lux.
Anul acesta a colaborat cu altă asociație, Mia's children. „Prima dată am mers la ei, i-am consultat pe toți, le-am făcut fișe cu statusul dentar. Din cei 39 de copiii am găsit doar 3 care nu au nicio problemă însă și-au manifestat dorința de a veni la vizită măcar în vizită”. Și astfel o dată pe săptămână o zi este dedicată tratamentului acestor copii.
O meserie cu o mare latură artistică
Dacă ar fi să o ia capăt, medicul stomatolog Irina Gavriluț spune că ar alege tot aceeași profesie. Ce îi place la profesia asta? „Știu că o să sune ciudat dar este o meserie cu o mare latură artistică. Când faci fațete dentare, când recreezi un zâmbet trebuie să ai un mare simț artistic.”
Îi place faptul că poate comunica zilnic cu oameni diferiți, cărora le află poveștile, se împrietenește cu ei, îi ajută…la sfârșitul zilei se simte împlinită. „Nu îmi imaginez să lucrez de la 9 la 17 într-un birou și să am toate zilele la fel”. Irina pune mult suflet și pasiune în ceea ce face iar efortul ei a fost răsplătit în 2016, fiind premiată în cadrul galei “Beauty of Entrepreneurship 2016” pentru succes în antreprenoriat.
La 16 ani a știut că vrea să devină stomatolog
„Mama nu mă obliga să învăț doar mi-a dat o idee despre ce s-ar întâmpla dacă eu nu aș reuși la facultate. Mă vedea că nu am motivație și într-o zi a venit la mine foarte calmă și mi-a spus: « Mamă, nu este nicio problemă dacă nu înveți, te face mama vânzătoare la magazin în fața blocului. Și vei fi foarte fericită, ești aproape de casă…» Aveam în minte doar imaginea aceea…Acela a fost punctul în care am știut că vreau să evoluez și să obțin mai mult. Mama mea a fost o femeie foarte ambițioasă, a lucrat într-o fabrică de textile (a făcut o școală tehnică) dar și-a dorit ca toți copii ei (suntem trei) să facă facultate. Ne-a lăsat să ne alegem singuri profesiile dar și-a dorit să avem toți studii superioare”
Irina Gavriluț este din Vaslui și o deranjează că pe rețelele de socializare s-au lansat tot felul de glume pe seama oamenilor din zonă. „Mă uit la mine și la cei pe care-i cunosc și chiar sunt oameni munciori și ambițioși. Într-adevăr e cea mai săracă zonă din România dar asta te face și mai luptător.” Irina își dorește să dea ceva înapoi comunității în care a crescut și următorul plan este să organizeze acțiuni umanitare în satele din Vaslui, acolo unde se ajunge foarte greu, unde oamenii sunt săraci, în vârstă și fără posibilități de a se deplasa la un cabinet de stomatologie.