ANDREEA LIPTAK: „Viaţa în sine şi cariera nu ar trebui privite ca planuri diferite. ” Schimbarea în carieră (III)
ANDREEA LIPTAK: „A fost un turning point fatal pentru ego-ul meu, pentru tot ceea ce era fals în viaţa mea”
Andreea Liptak Spiridon (foto: Radu GOSPODINOV), cunoscuta prezentatoare TV, a renunţat la cariera în mass-media şi s-a orientat către un domeniu provocator care valorifică noile descoperiri genetice în sănătate şi medicina antiaging.
„Când jobul nu mai e ceea ce ți-ai dorit, e un prilej extraordinar pentru a te reevalua, astfel încât să dobândeşti acea claritate care te poate ghida către nivelul tău superior. O schimbare de statut este întotdeauna precedată de o schimbare a intenţiilor, a viziunii personale, la cel mai profund nivel al fiinţei. Uneori acest lucru are loc în mod conştient, alteori el s-a petrecut deja în sinea noastră, fără să-l sesizăm. E bine să fim conştienţi de el, pentru că doar astfel alegem şi decidem cu adevărat. Viaţa în sine şi cariera nu ar trebui privite ca planuri diferite. Prima o include pe a doua şi, dacă îţi doreşti echilibru şi armonie, e important să fii sigur că jobul tău este în acord perfect cu valorile tale. Dacă nu este, faptul că se încheie nu poate fi decât o șansă extraordinară să te implici în sfârşit în ceva serios. Relaţia ta cu afacerea ta sau cu jobul tău poate fi privită exact ca o relaţie de dragoste între doi oameni. Ce faci când relaţia nu mai funcţionează sau se încheie? Eu, cel puţin, mă reevaluez, apoi îmi stabilesc ţeluri mai clare şi mai apoi mă comport în acord cu acestea.
De aceea cred că nu este nevoie să te reinventezi profesional. Te reinventezi personal, iar reinventarea profesională vine ca o consecinţă a primeia. Avem la îndemână trei tipuri de resurse: informaţia, energia şi timpul. În această viaţă, suntem responsabili doar în legătură cu felul în care gestionăm aceste trei elemente, nu e nevoie să facem nimic altceva. A te reinventa presupune în primul rând a «încărca» un alt tip de informaţie, de o calitate superioară. Una este când o cauţi în mod intenţionat şi atunci cu siguranţă o poţi selecta corect şi, utilizând-o, poţi performa într-un timp mai scurt, şi alta este când ţi se impune asimilarea ei, de cineva din afară, de exemplu de şeful tău, pentru că aşa cere şeful lui. Această a două situaţie se numeşte compromis. Trebuie să fim conştienţi de faptul că nicio minte deschisă cu forţa nu va putea fi suficient de creativă pentru a atinge un scop înalt.
Motivaţia principală pentru a face schimbarea? În cazul meu există una singură. Atunci când proiectul în care sunt nu are un sistem de valori în armonie cu viziunea mea asupra lumii, iar puterea mea de influenţă nu are un impact suficient de mare pentru a schimba direcţia, mă retrag elegant. Sunt atrasă de proiecte pro-profit umanitare. Nu muncesc pentru bani, muncesc pentru direcţia în care pot fi investiţi aceştia.
Principalele direcţii de management al schimbării personale au fost introspecţia, claritatea, definirea ţelurilor, un management corect al resurselor. Cu alte cuvinte: meditaţie, cărţi bune, un grup de oameni care mă pot inspira şi acţiune, acţiune, acţiune.
Profesia mea este atipică şi greu de asumat de către persoane care se definesc prin funcţia lor şi nu ies din responsabilităţile impuse de fişa postului. În afacerea pe care o conduc, noi gestionăm resursele dintr-o altă perspectivă: nu manageriem fişe ale postului, noi gestionăm mentalităţi. Nu dispunem de resurse, ci le creăm.
Un proiect ca al nostru nu funcţionează fără o componentă puternică de dezvoltare personală. Scopul nostru este să-i eliberăm pe oameni de cutume, organigrame şi targeturi care îi limitează la scopul companiei pentru care lucrează şi atât. A-l identifica pe angajat cu compania pentru care lucrează este o cultură organizaţională bolnăvicioasă, o formă de sclavagism modern, mult mai periculoasă decât oricând în istoria umanităţii şi în care nu cred. Noi promovăm ca responsabilitate principală creativitatea orientată spre identificarea acelor resurse şi mijloace prin care îţi poţi atinge propriile visuri. Întotdeauna am căutat companii care mi-au spus: «Uite, Andreea, dacă tu îţi atingi visul, practic se dezvoltă şi compania noastră». Totul e să colaborezi cu o companie a cărei viziune o include pe a ta. Sau invers.
Dacă acest lucru aduce și o componentă de responsabilitate socială? Sigur că da, fiecare gând, vorbă sau acţiune pe care le emitem sunt acte de responsabilitate socială. Într-o discuţie pe această temă pe care am avut-o la un momentat dat cu mai mulţi parteneri de business, unul dintre ei a spus un lucru extraordinar: dacă oraşul în care trăieşti este sărac, tu eşti de vină. Are perfectă dreptate. Niciodată nu vom avea condiţii pentru o viaţă şi o societate extraordinare dacă în primul rând nu suntem responsabili pentru noi înşine. Comunitatea este un cadru în care se va manifesta întotdeauna nivelul nostru mediu de conştiinţă şi responsabilitate. Dacă vrei ca asta să se schimbe, ridică tu media. Cea mai bună formă de conducere este prin exemplul personal. «Schimbarea începe cu tine» (Ghandi) şi «Dacă vrei pace în lume, fă pace în familia ta mai întâi» (Maica Tereza) sunt îndemnuri menite să încurajeze să te reevaluezi pe tine însuţi înainte să critici societatea în care trăieşti.
Citește și: Schimbarea în carieră. Tehnici de supravieţuire (I)
Cât de mult a contat această schimbare de direcţie în evoluţia mea ulterioară, profesional, profesional şi spiritual? A fost fatal. Are conotaţie pozitivă ceea ce spun.
A fost un turning point fatal pentru ego-ul meu, pentru statutul meu inventat de alţii, pentru valorile materiale care credeam că se impun pentru a fi respectată de cei din jur şi, în general, pentru tot ceea ce era fals în viaţa mea.
Viaţa în sine şi cariera nu ar trebui privite ca planuri diferite. Prima o include pe a doua şi, dacă îţi doreşti echilibru şi armonie, e important să fii sigur că jobul tău este în acord perfect cu valorile tale.”
RĂZVAN DIRAŢIAN: „Sunt angajat AVON și schimb lumea prin curaj”
Titlul acestui interviu este declaraţia care te întâmpină în coverul de Facebook pentru pagina personală a fostului CEO al AVON România şi Moldova, actualmente General Manager la Avon Philippines, a cincea cea mai importantă piaţă pentru companie la nivel mondial, în ordinea valorică a vânzărilor. Un statement emoţionant care vorbeşte despre dedicarea şi valorile autentice ale unui manager care schimbă doar meridianul şi spaţiul cultural, dar nu şi principiile care l-au condus la crearea unei echipe valoroase şi la propulsarea României pe locul 15 la nivel mondial în topul vânzărilor.
„La mine nu a fost cazul încă să închei mandatul de CEO, doar am făcut un transfer, dar, dacă s-ar întâmpla, știu că aș lua-o de la capăt. În general un mandat nu se încheie brusc sau ar trebui să nu te ia pe nepregătite. E important însă să laşi lucrurile în ordine, să te implici eventual în identificarea succesorului şi, de asemenea, să ajuţi în orientarea acestuia, precum şi în predarea informaţiilor-cheie, a proceselor şi în general a know-how-ului organizaţional. În plan personal cred că e important să iei o pauză, să te resetezi pentru noul rol, să ai mintea liberă şi deschisă pentru o nouă oportunitate şi să te pregăteşti să pui multe întrebări astfel încât să înţelegi noul business şi să poţi stabili conexiuni rapide cu noua ta echipă.
Eu rămân la principiul că trebuie să te reinventezi zi de zi, pentru că evoluţia şi dezvoltarea înseamnă să faci ceva mai bine decât ieri, să încerci ceva ce n-ai mai reuşit până acum. Personal aş recomanda tuturor să înceapă un nou job cu o vacanţă. E mare nevoie să începi cu forţe proaspete, să laşi în urmă stresul precedent, să fii în formă maximă, atât fizică, precum şi psihică. Profesional aş spune că trebuie să fii pregătit să asculţi şi să înţelegi contextul, asta cel puţin în primele zile, dar şi să fii pregătit să iei decizii rapide la momentul oportun.
În cazul meu, motivaţia principală pentru a face schimbarea a ţinut de oportunităţile existente în noua piaţă, respectiv Filipine. Este o ţară foarte mare, cu un puternic ritm de creştere a economiei şi o cultură care se pretează sistemului nostru de vânzare. A doua motivaţie a ţinut de faptul că îmi realizasem toate obiectivele propuse în Avon România şi Moldova, echipa este pregătită şi avem oameni talentaţi care oricând pot prelua poziţii superioare, procesele funcţionează foarte bine, iar strategia pe următorii 3 ani era agreată în proporţie de 90%. Al treilea motiv a fost şi că-mi doream un business mai mare, iar, având în vedere că România se află în topul primelor 15 ţări din lume, erau destul de puţine alternative.
Cum arată noul meu job? La fel şi total diferit… Fiind în aceeaşi companie globală, sunt extrem de multe lucruri şi procese similare. În acelaşi timp, modelul de business este total diferit, portofoliul de produse este mai mare, organizaţia este mai mare, aşa că momentan mă ocup mai mult să înţeleg modelul de aici, să înţeleg piaţa şi să identific oportunităţi. Dacă în România cunoşteam echipa şi oamenii, aici petrec destul de mult timp încercând să stabilesc conexiuni cu echipa şi să înţeleg responsabilităţile şi interacţiunile.
În ceea ce privește reacția familiei la această schimbare majoră, eu am avut noroc că m-au susţinut total; dacă nu ar fi fost de acord cu această schimbare, nu aş fi acceptat niciodată. S-au adaptat destul de rapid, e bine pentru copii, întrucât sunt încă mici şi învaţă rapid o limbă străină şi acceptă mai uşor schimbările. Ne-am lovit deja de diverse aspecte culturale diferite, le învăţăm din mers şi le luăm că atare. O schimbare de genul acesta aduce stres, însă cred că am reuşit deja să trecem peste şocul iniţial, iar acum adaptarea va fi din ce în ce mai rapidă.
Această schimbare reprezintă o dezvoltare personală şi profesională imensă, o expunere şi o responsabilitate mult mai mari şi o deschidere spre lumea asiatică, o piaţă pe care o consider cu cel mai mare potenţial pentru multe domenii de business. Cred însă că am doar de câştigat.
Ca viziune de leadership, sunt mai mult decât convins că-mi voi păstra principiile de bază: dacă reuşeşti să construieşti o echipă unită şi dinamică, să defineşti procesele necesare pentru o colaborare fără compromisuri şi să susţii o atitudine inovatoare şi constructivă, atunci nu există decât calea reuşitei. Promit să ne auzim peste un an sau doi, ca să confirm sau să infirm.”
Partea a treia din cover story-ul numărului 241/Octombrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.